Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

19.07.2005 11:52
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka sa pohla smerom hore pod vplyvom rastu eurových výnosov. Trh reagoval na dve veci. Nárast sadzieb v eurozóne, kde vyššia inflácia a komentáre centrálnych bankárov rozprúdili špekulácie o konci uvoľňovania menovej politiky (ešte donedávna sa špekulovalo, že ECB bude nútená znížiť sadzby). Druhým faktorom bol rast inflácie na Slovenskou a najmä v Českej republike. Slovenské a české výnosy sa pohli smerom hore nasledujúc eurovú krivku. Sadzby od 3 do 12 mesiacov narástli o 30 až 35 bps. Zvyšok krivky sa posunul hore o 5 až 13 bps. Desaťročné sadzby poskočili asi o 13 bps. Trh zatiaľ nereagoval na správy o možnom raste cien plynu pre domácnosti až o 22 %. Tento pohyb spolu s rastom cien tepla a prípadnými sekundárnymi efektami by potlačili decembrovú infláciu k úrovnido pásma 3,6 % až 4,0 %. Naše prepočty zatiaľ naznačujú, že koncoročná hodnota by sa pohybovala okolo 3,6 %. To je stále v rámci pásma NBS. Ide o nákladový faktor a reakcia menovej politiky by preto nebola na mieste (iba v prípade šíriacej sa sekundárnej cenovej nákazy). Napriek tomu to pravdepodobne zamedzí ďalším špekuláciám o redukcii oficiálnych sadzieb NBS s následnou reakciou medzibankových sadzieb na peňažnom trhu.

Polsko
Minulý týden nepřinesl na dluhopisový trh žádné výraznější změny. Po relativně klidném začátku týdne na 4,46%, 4,63% a 4,68% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy se nálada na trhu zhoršila kvůli slabé aukci desetiletého papíru. Ministerstvo financí sice upsalo bez problému celý objem 1,8 mld.PLN, poptávka však byla jen po 2,27 mld.PLN. Průměrný výnos při aukci dosáhl 4,73%, což bylo o něco málo více, než na sekundárním trhu. Tento výsledek ale vyvolal na sekundárním trhu vlnu prodejů, výnosy se přitom zvýšily v průměru o 5 bps. Je třeba ještě připomenout, že růst výnosů by byl vyšší, kdyby začátkem týdne vyjádření několika členů Výboru pro měnovou politiku nezdůraznila možnost dalšího snížení sazeb. Nálada na trhu s dluhopisy se zlepšila ve čtvrtek odpoledne, když byla zveřejněna červnová inflace, která klesla z květnových 2,5% y/y na 1,4%. Největší pokles výnosů (v průměru o 5 bps) však vyvolal člen Výboru S. Nieckar svým projevem o možném poklesu sazeb ve čtvrtek odpoledne. Pokles výnosů pokračoval i v pátek, i když vyšší tempo růstu mezd (o 4,5% y/y při očekávání 2,7% y/y) zveřejněné před uzavřením trhu prodluhopisovou náladu mírně zchladilo.

Předpokládáme, že temto týden bude pro polské dluhopisy příznivý a to především díky průmyslové výrobě, která bude podle našeho názoru nižší, než očekává trh.

Maďarsko
Maďarský trh dluhopisů se rychle otřepal z oslabení po pumových útocích v Londýně. Stimul k dalšímu posilování dodalo zveřejnění relativně příznivých inflačních čísel, které ukázalo, že centrální bankou sledovaná jádrová inflace poklesla na historické minimum. Zisky maďarských dluhopisů pak vynikají zejména v kontextu medvědí nálady na trzích dluhopisů ve vyspělých zemích. V této souvislosti připomeňme, že se úrokové rozpětí mezi maďarským desetiletým dluhopisem a německým Bundem ztenčilo minulý týden o dalších 13 bazických bodů.

Po pondělním zasedání bankovní rady bude událostí číslo dvě aukce tříletého vládního dluhopisu, který je nabízen v tradičním objemu 50 mld. HUF. Vzhledem k dobré náladě na trhu neočekáváme, že by s upsání dluhopisu měl být problém. Na druhou stranu výrazná komprese výnosů v posledním období by mohla atraktivitu nově emitovaných dluhopisů snížit. Navíc po minulých ziscích hrozí trhu dluhopisů vybírání zisků. To by přitom mohlo nastat právě před čtvrteční aukcí. Odhlédneme-li tedy od vývoje dluhopisů na vyspělých trzích, který je navíc pro Maďarsko v poslední době méně zajímavý, je možné se střední segment výnosové křivky ocitne po odeznění euforie z pondělního snížení základní sazby pod tlakem.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data