Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Bankovní rada ČNB se v červnu jednomyslně shodla na ponechání sazeb beze změn

12.07.2005 10:23
Autor: 

Následuje zápis z jednání bankovní rady ČNB
Bankovní rada projednala červnovou situační zprávu, která analyzuje nově dostupné statistické údaje a vyhodnocuje rizika spojená s naplňováním dubnové makroekonomické prognózy.

V květnu letošního roku vzrostl index spotřebitelských cen meziročně o 1,3 %, zatímco ČNB počítala s růstem o 1,1 %. Tato odchylka od prognózy byla způsobena především vyšší dynamikou cen potravin a pohonných hmot. Rychlejší růst cen pohonných hmot oproti předpokladům ČNB je výrazem vyšších světových cen ropy, než jaký zvažuje referenční scénář dubnové makroekonomické prognózy. Odchylka vývoje cen potravin je důsledkem jejich vysokých sezónních výkyvů, v tomto případě zejména u ovoce a zeleniny. Korigovaná inflace bez pohonných hmot se v květnu pohybovala v souladu s prognózou (meziročně vzrostla o 0,9 % oproti očekávaným 0,8 %). Květnový meziroční růst cen průmyslových výrobců byl rovněž v souladu s prognózou. V případě cen zemědělských výrobců byl v květnu jejich pokles naopak hlubší než očekávala ČNB.

Meziroční růst reálného HDP v 1. čtvrtletí dosáhl 4,4 %, čímž mírně překonal předpoklady ČNB. Ve struktuře ekonomického růstu došlo k odchylkám od prognózy. Lépe se oproti prognóze vyvíjely reálné vývozy, zatímco dovozy byly oproti prognóze nižší.Výsledkem je oproti předpokladům nižší deficit reálného čistého vývozu. Tvorba hrubého fixního kapitálu, spotřeba domácností i vládních institucí naopak poněkud zaostaly za předpoklady prognózy. V 1. čtvrtletí vzrostl meziročně ukazatel přidané hodnoty nejvýrazněji v sektoru služeb, zatímco v průmyslu i na úrovni ekonomiky jako celku se přírůstek přidané hodnoty zpomalil. Ve stejném období došlo k dalšímu zlepšení produktivity práce. U podnikových finančních ukazatelů však došlo k mírnému zhoršení. Vývoj zaměstnanosti i nezaměstnanosti je v souladu s očekáváním ČNB. Mzdový vývoj je oproti předpokladům ČNB umírněnější.

Po prezentaci situační zprávy přistoupila bankovní rada k hodnocení rizik naplňování dubnové prognózy. Členové bankovní rady se shodli, že měnové podmínky se výrazněji neodchylují od prognózy. Nové údaje o vývoji ekonomiky v zásadě potvrzují vyznění platné dubnové makroekonomické prognózy a současné nastavení úrokových sazeb je konzistentní s prognózou.

Při hodnocení proinflačních rizik byl zdůrazněn především růst světových cen ropy, jehož budoucí dynamiku a důsledky nelze podceňovat, mj. i v souvislosti s vývojem kurzu dolaru. Při zvažování protiinflačních rizik bylo poukázáno zejména na nízký růstový výhled v zemích eurozóny.

Bankovní rada se shodla, že jednotlivá rizika mají kvantitativně vesměs jen mírný dopad na budoucí inflaci a úrokové sazby. Bilance rizik je v současné chvíli zhruba vyrovnaná a nevytváří pro měnovou politiku závažnější signály pro změnu sazeb. V rámci této celkové shody zazněl i názor, že protiinflační rizika mohou v budoucnu převažovat – vedle pesimistického výhledu zahraniční konjunktury bylo rovněž poukázáno na možné budoucí zpomalení domácího ekonomického růstu podle předstihových ukazatelů, pokles dynamiky investiční aktivity a horší finanční výsledky podnikové sféry. Závažnost těchto rizik však bude možné posoudit až ve světle nových ekonomických údajů a reakce měnové politiky není v současné chvíli nutná.

Bankovní rada se dále při zvažování rizik zabývala dvěma okruhy problémů: fiskálními otázkami a strukturou ekonomického růstu. Pokud jde o fiskální vývoj, na jednání bankovní rady panovala shoda, že navzdory příznivým výsledkům plnění státního rozpočtu za 1. pololetí je ve vztahu k makroekonomické prognóze ČNB nadále třeba považovat výši celoročních fiskálních výdajů za riziko působící oběma směry. Byla rovněž podrobněji diskutována struktura domácího ekonomického růstu. Ačkoli celkový růst reálného HDP za 1. čtvrtletí 2005 zhruba odpovídá předpokladům ČNB, došlo ke zpomalení dynamiky investic a současný růst je tažen především exportem. Je proto otázkou dalších analýz, do jaké míry je za těchto okolností dosavadní ekonomický růst udržitelný a jak změny ve struktuře růstu působí na potenciál ekonomiky. V této souvislosti byla diskutována i udržitelnost příznivého vývoje běžného účtu platební bilance.

Po projednání situační zprávy bankovní rada jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 1,75 %.

Přítomni: guvernér Z. Tůma, viceguvernér L. Niedermayer, viceguvernér M. Singer, vrchní ředitel J. Frait, vrchní ředitel R. Holman, vrchní ředitel P. Řežábek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data