Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pojem veřejnosti podle zákona o kolektivním investování

Pojem veřejnosti podle zákona o kolektivním investování

11.07.2005 12:11
Autor: 

Dne 23. června 2005 vydala Komise pro cenné papíry („Komise“) stanovisko č. 6/2005 k pojmu veřejnosti podle zákona č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování, v platném znění („ZKI“). Pojem veřejnosti se objevuje v rámci ZKI již v samotné definici pojmu kolektivního investování, kterým se rozumí činnost spočívající v podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků od veřejnosti vydáváním podílových listů podílového fondu nebo upisováním akcií investičního fondu, investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku.

Z textu zákona vyplývá, že základní otázkou pro posouzení, zda je určitá činnost kolektivním investováním, je vymezení pojmu shromažďování peněžních prostředků od veřejnosti. Výklad tohoto pojmu má význam při udělování licence ke vzniku nebo činnosti fondu kolektivního investování i při posuzování případného neoprávněného vykonávání kolektivního investování. Český právní řád pojem „veřejnost“ používá v různých souvislostech poměrně často, avšak nikoli jednotně a jeho význam se podle souvislostí značně liší. Obecně je zřejmé, že pojetí pojmu veřejnost v zákoně o kolektivním investování je nejbližší vymezení veřejné nabídky podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu („ZPKT“), který za nabídku vůči veřejnosti považuje nabídku učiněnou širšímu okruhu osob. Pro tento závěr svědčí i skutečnost, že kritérium širšího okruhu osob odpovídá též účelu kolektivního investování.

Přestože v typickém případě se bude fond kolektivního investování obracet na předem neurčitý a neomezený okruh osob, vyslovila Komise ve svém výše uvedeném stanovisku závěr, že nelze vyloučit ani fondy zaměřené na omezený okruh osob, pokud se stále bude jednat o takový širší okruh osob ve smyslu ZPKT. Tomu musí odpovídat vymezení okruhu osob, kterým je investice určena, ve statutu fondu. Toto vymezení musí být dostatečně určité a srozumitelné a investor nesmí být omezen na úzký okruh osobních známých, propojených osob apod. – v takovém případě by nebylo možné hovořit o veřejnosti nebo o širším okruhu osob. To nevylučuje, aby byl typický investor konkrétnějším způsobem vymezen (profesní skupina apod.). Pro vymezení počtu osob představujících veřejnost je určující typ fondu. Např. u fondu derivátů s minimálním vkladem 10 mil. Kč. bude veřejnost nutně představovat výrazně užší okruh osob než u fondů určených pro drobné a nezkušené investory. Pojem veřejnost je proto třeba vymezovat s přihlédnutím k typu a rizikovosti fondu.

Na základě výše uvedeného je tedy možné učinit závěr, že za širší okruh osob, tedy veřejnost podle ZKI, lze považovat okruh osob vymezený tak, že zahrne alespoň několik desítek, či spíše stovek osob, tedy okruh osob, který přesahuje okruh známých, propojených osob či několika předem domluvených investorů. Znak shromažďování prostředků od veřejnosti je pak naplněn v případě, pokud se fond kolektivního investování reálně obrací na takto vymezený širší okruh osob a z jejich řad prostředky získává. Dle stanoviska Komise není (za splnění výše uvedených podmínek) důvodem pro odnětí povolení skutečnost, když možnosti investovat prostřednictvím určitého fondu využije pouze úzký okruh osob, navzdory tomu, že se fond při shromažďování obracel na veřejnost.

Gabriela Pavlasová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.