Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna na konci týdne už nestačila dohnat předchozí ztrátu, americký trh práce ukázal dolaru cestu - dolů

Koruna na konci týdne už nestačila dohnat předchozí ztrátu, americký trh práce ukázal dolaru cestu - dolů

08.07.2005 17:48
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Dnešní posílení koruny až na závěrečných 30,14 Kč/EUR znamená významný zisk oproti včerejším 30,24 Kč/EUR, přesto za celý tento týden zůstává česká měna ve ztrátě o 18 h. Proti dolaru dnes koruna zavírala na 25,27 Kč/USD - i zde to znamená posílení oproti včerejšku a výraznou ztrátu ve srovnání s minulým pátkem, kdy kurz zavíral na 25,06 Kč/USD.

Na celkově negativním vývoji v uplynulém obchodním týdnu se podepsalo několik událostí. Ta, která stála za největšími pohyby světových trhů - teroristické útoky na Londýn ve čtvrtek - ale na korunu neměla významnější vliv. Důležitějším faktorem bylo oslabování zlotého, se kterým se během dvou dnů volna svezla i česká měna. Také zpráva ze Slovenska, které odmítlo významnou zahraniční investici za 0,5 mld. EUR, byla pro SKK i ostatní měny v regionu špatná, neboť negativně ovlivnila očekávání o přílivu prostředků z investic.

K pozitivní korekci došlo na ostatních středoevropských měnách již včera, koruna prošla podobným vývojem až dnes. Jako jeden z pozitivních vlivů zde zapůsobil vývoj na eurodolaru, kde euro postupně ztrácelo, a v případě koruny také dobrý výsledek obchodní bilance, který překonal tržní očekávání.

Příští týden slibuje slušnou dávku makroekonomických dat z ČR. Z nich by měla být nejdůležitější úterní inflace. Ve stejný den budou publikována data o platební bilanci, nejdůležitější složka bězného účtu - obchodní bilnace - je ale už známa, proto by číslo nemělo mít takový dopad na trhy.

Dolar dnes čekal na důležitá data z trhu práce a průběžně posiloval. Prvotní reakce na nižší nezaměstnanost ve výši 5,0 % poslala dolar ještě výše, kurz prorazil hranici 1,1900 a na okamžik se dostal až k 1,1875 USD/EUR. Důležitější je ale číslo o nových pracovních místech. Těch bylo méně: 146 tisíc, když se očekávalo přes 200 tisíc. Dolar se tak znovu vrátil pod 1,19 a nyní se obchoduje slabší na 1,1943 USD/EUR. Příští týden budou důležitými daty americký zahraniční obchod ve středu, HDP eurozóny a inflace USA ve čtvrtek. Týden pak uzavře PPI, průmyslová výroba a spotřebitelská důvěra Michiganské university v pátek.


Váš názor
  • Neni to tak velika zahada,
    08.07.2005 20:41

    proc meny ve stredni Evrope, zvlaste v Polsku tak oslabuji. Musi na to mit nejaky vliv situace kolem rozpoctu EU a kolem ustavy EU, protozet dlouhodobi planovaci a investori si nejsou jisti, jestli tyto zeme opravdu dostanou tolik dotaci z EU ja k se jeste nedavno ocekavalo. Tyto dotace by zlepsily infrastrukturu, posilily mistni meny, zhodnotily investice, a zabranily zvysovani dani /ci umoznily snizovani/.
    Pako
    • anebo...
      09.07.2005 10:23

      to, ze meny ve stredni Evrope oslabuji je tak prirozene jako to, ze se jdes rano vycurat :) Absolutne jejich pohyby nevybocuji z normalu. V Polsku se blizi volby, coz je zed, ktera brani silnejsimu posileni. O stavu madarske statni kasy ani nemluve...tu nezachrani ani princ Jason :) Amerika ma zkratka po zimnim oslabovani vuci euru naslapnuto ke korekci az do doby, nez prevladne nazor, ze vyhoda spreadu mezi urokovymi sazbami na eurodolaru neni takovou vyhodou v porovnani s obchodni bilanci USA...viz minuly mesic. A v zaloze je Cina a jeji invalida juan. Zaver: jen at to lita nahoru a dolu, v tom je zaklad vseho obchodovani :) Pekny den.
      alaskan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data