Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar končí týden mocným finišem, proráží hluboko pod hranici 1,2 vůči euru a roste na 25 korun/USD!

Dolar končí týden mocným finišem, proráží hluboko pod hranici 1,2 vůči euru a roste na 25 korun/USD!

01.07.2005 16:56
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Komentář doplněn a aktualizován
Co nedokázala včerejší smršť makrodat a Fed, na to stačila dnešní čísla. Obchodování na eurodolaru bylo dnes volatilnější než včera, po úvodním růstu na 1,2030 USD/EUR přišla korekce až na hladinu 1,2100. Pak ale následoval index spotřebitelské důvěry Michiganské university, který za červen překonal očekávání výsledkem 96 bodů. Následně se přidal i index nákupních manažerů v průmyslu a také ten byl lepší než odhady trhu. Dolar reaguje výrazným posílením vůči euru. Poté, co prorazil hranici 1,2000 USD/EUR, postupuje stále vpřed a obchoduje se na 1,1945 USD/EUR. Tento kurz znamená nejsilnější hodnotu za posledních více než 13 měsíců. Proti koruně se dolar posílil na závěrečných 25,06 Kč/USD, nejsilnější od října minulého roku.

Na dnešním posílení se kromě publikovaných indexů podílelo i včerejší jednání Fedu. Očekávané zvýšení sazeb i rétorika Fedu trhy uklidnila, že sazby budou i nadále pokračovat v růstu.

Také koruna dnes posílila - vůči euru. Začátek dnešního obchodování byl sice slabý na 30,08 Kč/EUR, během seance se ale česká měna postupně propracovala na 29,96 Kč/EUR. Včerejší jednání ČNB ani komentář jejího guvernéra na trh vliv neměly. Dnes se neobjevila pro kurz podstatná data. Zajímavým údajem byl přebytek státního rozpočtu za první pololetí ve výši 3,7 miliard korun, státní rozpočet je ale pro devizový trh jen okrajový, kurz tak na něj nereagoval. Podstatným pro vývoj koruny bylo posilování ostatních měn v regionu.

Koruna v uplynulém týdnu

Celkově tento týden znamenal pro korunu stagnaci, i když se většinu času pohybovala na slabších úrovních nad 30,00 Kč/EUR. Obchodování bylo relativně klidné, i proto, že domácích událostí bylo opravdu poskrovnu. Ta hlavní - měnové jednání bankovní rady ČNB - nepřinesla nic neočekáváného a její vliv tak byl neutrální. Za pohybem koruny tak byla hlavně aktivita zahraničních investorů ve střední Evropě. Tu ovlivňovaly především vnější faktory, ať už spekulace o polských sazbách nebo vývoj kurzu eura proti dolaru. Koruna proti dolaru zaznamenala týdenní oslabení o 30 h (1,2 %), především z důvodu fluktuací dolaru na světových trzích.

Výhled pro korunu na příští týden

Příští týden bude přerušen svátky, to bude mít negativní vliv na aktivitu, likvidita na trhu bude v některých dnech nižší. Hned v pondělí slaví Američané Den nezávislosti. Následovat budou v úterý a středu Češi se svátky Cyrila a Metoděje a Mistra Jana Husa. Ve čtvrtek bude publikována obchodní bilance ČR za květen - to je prakticky jediná událost příštího týdne v ČR, zato pro korunu velmi důležitá. Medián odhadů obchodní bilance je 5 mld. Kč. Naše očekávání je na 10 mld., výsledek obchodní bilance by tak příští týden měl korunu podpořit v růstu. Stále pokračuje období repatriace zisků, což působí na korunu negativně, výrazným oslabením české měny se ale neprojevuje. Koruna by měla být podpořena obchodní bilací a oslabováním eura na světových trzích - očekáváme tedy, že zakončí příští týden posílením, v pásmu 29,75 - 30,05 Kč/EUR.

Výhled pro eurodolar

Ve světě se čeká událostí více. Z EMU to budou hlavně pondělní PPI a úterní maloobchodní tržby - tato čísla by mohla mít významnější vliv na kurz eura jen při výrazném překvapení. Měnové jednání BoE, a hlavně ECB ve čtvrtek se může po předchozích spekulacích o možném poklesu sazeb v eurozóně stát zdrojem nervozity na trhu. Stejný vliv by měla prohlášení členů ECB před čtvrtečním jednání ve Frankfurtě. Změna sazeb se ale nečeká, základní 2T repo by tak mělo setrvat na 2,00 %.

Dolar je nyní proti euru podpořen celkově lepším sentimentem, výhledem růstu sazeb, které se více vzdálí úrovni eurozóny a dnešními daty. Mírný růst dolaru by po překonání hranice 1,2000 mohl pokračovat, rizikovým faktorem jsou ale data o nezaměstnanosti z USA, která přijdou v závěru příštího týdne. Počet nově vytvořených pracovních míst indikuje sílu ekonomiky a je důležitým faktorem při tvorbě očekávání vývoje sazeb. Celkově tedy dolar má potenciál dál růst, i když začátek příštího týdne je pravděpodobné vybírání zisků po dnešním výrazném posílení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů