Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak financovat Českou televizi? Mají opravdu platit všichni?

Jak financovat Českou televizi? Mají opravdu platit všichni?

30.06.2005 15:32
Autor: 

Poslanecká sněmovna včera schválila návrh, podle něhož přejde Česká televize do roku 2008 plně na financování z koncesionářských poplatků. Reklama má být postupně z vysílání odstraněna a spolu s ní logicky i příjmy z inzerce. To bude kompenzováno postupným zvyšováním poplatků za televizi a rozhlas.

Soukromé televize se tak mohou radovat. Stát jim zákazem reklamy v ČT prakticky věnuje zhruba 40 milionů dolarů ročně, tedy hodnotu inzerce ČT. Raduje se i Česká televize - o žádné peníze totiž nepřijde, neboť vše více než vyrovnají vyšší poplatky. Menší ohlas asi bude mít plánovaná změna u veřejnosti, a zvláště u domácností - tedy pouze těch, které používají elektrickou energii. Pro ně fakticky vzniká nová daň schovaná za jménem "televizní poplatky", navíc bude postupně narůstat.

A to není vše. Při rozhodování o financování ČT se mnozí odkazovali na příklad BBC, veřenoprávní televize, která je považována za špičku a zároveň nevyužívá příjmů z inzerce. Srovnání s ČT ale přece jen dost kulhá. Na objemy prostředků, které plynou do BBC, Česká televize těžko dosáhne, už vzhledem k velikosti obou zemí a příjmů obyvatel. Výrazným rozdílem je také fakt, že produkce ČT je v zásadě použitelná pouze v ČR, kdežto BBC může svou tvorbu prodávat do celého světa (a také tak činí).

Na co se také asi "pozapomnělo", je dopad nové úpravy na reklamní trh v ČR (také zde je situace oproti Velké Británii nesrovnatelná). Konec reklamy v ČT bude znamenat, že na trhu bude se 75% podílem kralovat a určovat podmínky televize Nova. To zvýší ceny za reklamu (odbornící odhadují, že skokově o 10-20 %), tržby Novy a potažmo i radost akcionářů v Praze nově kotované CME. Slova o tvrdé konkurenci s Primou je třeba brát spíše jako podporu poslancům za jejich "správné" rozhodnutí. Na druhou stranu těžko považovat za optimální budování monopolů v tomto segmentu trhu, zvýšené reklamní náklady inzerentů mohou následně oklikou pocítit také spotřebitelé.

Otázka financování veřejnoprávní televize v českých podmínkách jistě není jednoduchá. ČT není vystavena tržním tlakům na zvyšování efektivity a je schopna absorbovat jakkoli velkou částku. Pravděpodobně i nadále bude požadovat co největší růst poplatků. Na druhou stranu plně komerční financování by nejspíše znamenalo konec "veřejnoprávnosti" ČT. Otázka, zda na televizi mají přispívat všichni občané, také není jednoduchá. Měřit čas sledování ČT podle domácnosti a pak podle toho vybírat poplatky (a vynucovat placení) je asi utopie. Proto nás zajímá Váš názor. Mají opravdu platit všichni? Jak financovat Českou televizi?

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
  • Konečně může Senát
    01.07.2005 6:55

    prokázat důvod svě existence a zákon shodit ze stolu. Zajímavé je, že návrh zrušit reklamu na ČT navrhl (a vehementně prosazoval) poslanec za ČSSD Skopal. Inu je vidět, že korupce nezná stranické příslušnosti.
    Luděk Hrabčík
  • Milovaní
    01.07.2005 0:37

    Naši milovaní politici a zákonodárci opět potvrdili, že to, co si o nich myslí většina obyvatel, si o nich myslí naprosto oprávněně. Jak vidno, když někdo pořádně "namaže", jsou ochotni prosazovat libovolnou blbost. Však oni si lidi chvíli zanadávají a pak bude zase klid na vymýšlení nějakého nového nesmyslu.
    Bobek
  • no title
    01.07.2005 0:07

    Pokud verenopravne prostredky musi existovat, tak asi staci pro ucely verzejnosti jenom 1 kanal, urcite bez reklamy, a pokud to vubec lze, bez komentovatelnych sprav. Nejhorsi je provadeni masazi pres verejne sdelovaci prostredky - to je absolutne nepripustne, pokud se toho nelze vyhnout, radsi bych volil privatizaci stanic. Verejnopravni prostredky musi vysilat jenom zpravy a vzdelavaci programy. Zadne show. Osobne se mi zda, ze existujici postup vybirani poplatku je omezeni osobni svobody, ale bylo by horsi pokud by CT a CRo dostavali prostredky z rospoctu v tichosti a nepruhlednosti. Tak alespon mam moznost prepnout na Novu a rici si: Zase jsem spatne poridil, ale vim kolik jsem utratil. Absurdni je ze celostatne jsou vysilane 4 stanice, ale pritom 2 z nich verejne, a stat nuti lidi je financovat.
    antiverejnopravni
  • Žertéři :-)
    30.06.2005 18:03

    Na zhoršení konkurenčního prostředí v oblasti TV reklamy se samozřejmě "nezapomělo". O tu šlo v první řadě. Vítěz soutěže krásy, který kdysi dávno dostal zadarmo licenci na provozování "kulturního statku" postupně porušoval zákony (například dělení pořadů), nechal si je upravovat. Odměnou za to (a hlavně za podporu Velkého Lodivoda a jeho skvadry) mu bylo tzv. "prodloužení licence" fakticky hlavně prodloužení přidělení kmitočtů o 15 let za několik set milionů.... Za veřejné peníze (za licenci na 15 let mohl stát dostat určitě přes 10, možná i několik desítek miliard Kč) si strana s vedoucí úlohou nakoupila mediální podporu směřovanou na lid, který se každý večer svěřuje do spárů drogy zvané televize.
    Akcionář
  • Privatizace & liberalizace
    30.06.2005 17:17

    Oba kanály ČT bych okamžitě privatizoval a regulaci vysílání rychle a maximálně liberalizoval. Na co stát potřebuje vlastní TV nebo rozhlas? Proč teda nemá také vlastní noviny? Nebo webové stránky na stejná témata, jaká šíří přes ČT a ČRo? Pokud má potřebu něco komunikovat, ať si koupí výrobu pořadů nebo článků a ve veřejném tendru koupí vysílací čas, prostor v novinách, atd.
    Honza
    • "veřejnou TV" zakódovat v digitálu
      01.07.2005 9:01

      Jediné objektivní měření "užívání" "veřejnoprávní" TV je zakódovat ji v digitálu a kdo chce, ať si ji předplácí. Pak nebude nikdo na nikoho doplácet a konečně se ukáže, kdo je ochoten za to vysílání platit.
      Milan
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data