Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČEZ letos v rámci skupiny přesune 4 400 zaměstnanců a majetek za 74 mld. Kč

30.06.2005 13:34
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČEZ
„Některé věci, které se dělaly ve Skupině ČEZ pětkrát či šestkrát, chceme dělat jen jednou,“ uvádí k základnímu smyslu projektu VIZE 2008 člen představenstva ČEZ, a. s., a ředitel divize správa Radomír Lašák. Z hlediska řízení projektu VIZE 2008 je letošní rok, kdy dochází k největší transformaci a integraci v novodobé historii české elektroenergetiky, považován za nejnáročnější.

Konkurenceschopnost
Smyslem projektu VIZE 2008 je využít výhod integrace a změn organizačního uspořádání k rozvoji ekonomické výkonnosti Skupiny ČEZ. Významným cílem je uskutečnit zákonem stanovený unbundling, tj. oddělení regulované oblasti distribuce od ostatních obchodních činnost, a dosáhnout nejlepší praxe úspěšných zahraničních energetických společností. Dokončení integrace povede k vytvoření předpokladů pro další mezinárodní expanzi.

„Vizí Skupiny ČEZ je vytvořit z lokální ziskové společnosti ČEZ, a. s., a jejích majetkových účastí Skupinu, která se stane jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy,“ uvádí člen představenstva ČEZ, a. s. a ředitel divize správa Radomír Lašák. A dodává: „Do cílového roku 2008 chceme vstoupit jako Skupina s jednou tváří, kde zaměstnanci pracují na naplnění společné vize a realizují společné cíle.“

Holdingová struktura
Návrh nového business modelu respektuje regionální hledisko tak, aby se předešlo nevyváženému dopadu na zaměstnanost v jednotlivých oblastech. Deset nových společností bylo proto umístěno do jednotlivých regionů vždy po dvou. V západních Čechách působí nové společnosti ČEZData a ČEZ Zákaznické služby, severních Čechách společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ Správa majetku. Ve východních Čechách budou mít sídlo ČEZ Obnovitelné zdroje a ČEZ Měření, na severní Moravě ČEZ Distribuční služby a ČEZ Logistika a ve středních Čechách zůstanou ČEZ Prodej a ČEZnet.

„Přemístění činností, zaměstnanců a majetku mezi dosavadními regionálními energetikami a nově zakládanými společnostmi se během roku 2005 v rámci Skupiny ČEZ dotkne 4 400 zaměstnanců a bude spojeno s přesunem 74 miliard korun majetku,“ uvádí k nebývalému rozsahu změn Tomáš Pleskač, ředitel úseku Integrace a vedoucí projektu VIZE 2008 , a dodává: „Podmínkou všech změn bylo vytvoření a zavedení nových informačních systémů a předání obrovského množství dat, které vznik nových společností doprovází. Již v loňském roce došlo k implementaci finančního informačního systému na platformě SAP, kdy byl během 9 měsíců SAP FIS (finanční informační systém) zaveden v pěti distribučních společnostech.“

Hlavní změny proběhnou v posledních čtyřech měsících letošního roku. Po právním oddělení distribuce a obchodování s elektrickou energií budou odpovídající činnosti a majetek postupně převáděny do nových společností ČEZ Distribuce a ČEZ Prodej a dojde tak i k požadovanému oddělení organizačnímu.

Nižší náklady
„Očekává se, že hrubé úspory nákladů v roce 2006 dosáhnou - ve srovnání s rokem 2003 - výše 1830 mil. Kč. Jejich hlavním zdrojem bude zavádění nejlepších provozních zkušeností, nejlepší praxe. V roce 2007 se tyto přínosy navýší o dalších 450 mil. Kč. Část úspor však pohltí implementační náklady – především se jedná o náklady spojené s unbundlingem, jednotnou podporou v oblasti informačních technologií a odstupným pro odcházející zaměstnance“ uvádí Tomáš Pleskač.

Kromě využití nejlepší známé praxe je dalším zdrojem přínosů sjednocení a optimalizace procesů, důsledné dodržování principu centrálního nákupu a snížení počtu zaměstnanců.

Zaměstnanci
První snižování počtu zaměstnanců proběhlo již v roce 2004, kdy z více než osmi tisíc zaměstnanců, jichž se dotýkají projektové změny, odešlo ze Skupiny téměř 300. V roce 2005 opustí Skupinu více než 200 zaměstnanců. Další postupné snižování se očekává i v následujících dvou letech. Do roku 2008 poklesne počet zaměstnanců ve Skupině ČEZ celkem o 1800, tedy o něco více než o 10 % celkového počtu zaměstnanců Skupiny ČEZ.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m