Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Míl: Potřebujeme zjednodušení daňové soustavy a snížení vedlejších nákladů práce (opak.)

28.06.2005 11:44
Autor: 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy, pan Jaroslav Míl, poskytl exkluzivní rozhovor serveru www.patria.cz. Tématem rozhovoru je například vliv odborů, pracovní vztahy, produktivita práce, vládní podpora podniků a podnikatelů, daňová politika, hospodářský výkon, kurz koruny a export aj.

Patria Online: Kde je podle Vás největší prostor pro zlepšení flexibility pracovních vztahů?

Jaroslav Míl: Především ve dvou oblastech. Tou první je možnost flexibilního uzavírání a ukončování pracovního poměru, tedy možnost uvolňovat zaměstnance při nezbytné restrukturalizaci, pochopitelně způsobem takovým, který nebude krátit zaměstnance při finančním vyrovnání. To umožní realizovat zamýšlené organizační a strukturální změny způsobem velice rychlým, což je výhodné pro obě strany. A důležitou věcí je využívání tzv. kont pracovní doby, to znamená, že podnik je schopen přesouvat a využívat pracovní dobu kampaňovitě podle toho, jak zrovna se mu daří, či nedaří, týká se to např. podniků v automobilovém průmyslu, ale i v dalších, kde odbyt nebo prodej není 12 měsíců kontinuální.

Patria Online: Vliv odborů postupně roste a návrhy jejich předáků jsou mnohdy radikální. Myslíte si, že síla odborů představuje riziko pro konkurenceschopnost tuzemských podniků?

Jaroslav Míl: Neřekl bych, že roste úloha odborů. Obecně v evropské tržní společnosti roste úloha sociálních partnerů, tedy i zaměstnavatelských svazů. Takže se nedomnívám, že síla odborů přímo představuje riziko pro konkurenceschopnost ekonomiky. Koneckonců, dlouhodobé cíle máme podobné, jde o výkonnost ekonomiky a zaměstnanost. Korektní kolektivní vyjednávání obou stran může tomuto cíli jen prospět. Na druhé straně jakákoli nadměrná radikalizace požadavků může dosažení tohoto cíle ohrozit.

Patria Online: Posilující koruna ztěžuje podmínky českých vývozců (naopak pro dovozce je výhodná). Myslíte si, že je třeba, aby ČNB korigovala výrazné pohyby kurzu? S jakou úrovní kurzu by mohli mít exportéři potíže?

Jaroslav Míl: Postupné posilování kurzu koruny je objektivním procesem souvisejícím s růstem výkonnosti ekonomiky. Současný vývoj ukazuje, že většina podniků je schopna se s tímto vývojem vyrovnat. Problémem však může být, a v minulosti se to potvrdilo, krátkodobý výkyv kurzu. Proto považujeme za potřebné, aby v těchto případech ČNB v mezích svých možností zasahovala. Současná úroveň kurzu koruny není pro naše podniky bariérou v konkurenceschopnosti a vítáme poslední snížení úrokových sazeb ČNB, které k určité stabilizaci kurzu přispělo a zároveň vytvořilo lepší podmínky pro financování firem.

Patria Online: Vláda schválila návrh vicepremiéra Jahna, podle kterého by mělo ubýt administrativy, kterou musí provádět podnikatelé. Jak hodnotíte tuto změnu, je dostatečná?

Jaroslav Míl: Administrativní překážky považujeme za významnou bariéru podnikání, zejména u malých a středních podniků. Iniciativa, která by měla vést k posuzování návrhů právních norem z hlediska dopadu na podnikatele, je v této souvislosti přínosem, a budeme bedlivě sledovat, jak bude realizována. Zda je dostatečná, budeme moci zhodnotit až s dostatečným časovým odstupem

Patria Online: Co by podnikatelům a podnikům v ČR pomohlo nejvíce ze strany vlády?

Jaroslav Míl: Vláda by měla mít především jasnou strategii hospodářské politiky a realizovat zásady Lisabonské strategie. Obecně jde o to vytvořit lepší podmínky pro konkurenceschopnost firem a zajistit dlouhodobý růst ekonomiky. Nám jde zejména o odstranění administrativních překážek, zjednodušení daňového systému, podporu exportu a inovací a o výrazné zlepšení právního prostředí. Vláda by se měla snažit snížit náklady na chod státu a restrukturalizovat státní správu tak, aby byla štíhlá, výkonná a profesionální

Patria Online: Jak se stavíte ke státní podpoře zahraničních investic, k tzv. investičním pobídkám?

Jaroslav Míl: Přestože víme, že se nejedná o ideální nástroj, v minulosti jsme byli pro zavedení investičních pobídek, abychom získali stejný konkurenční nástroj, jako ostatní evropské země. Postupně jsme prosadili větší dostupnost pobídek i pro domácí investory, vnímali jsme jejich kladný přínos pro rozvoj ekonomiky, ale i určité problémy související s rovnou hospodářskou soutěží. Proto bychom rádi požádali vládu o důkladnou analýzu celého systému a případné systémové změny, které by odpovídali aktuálním potřebám. Jde nám o to, aby investiční pobídky směřovaly spíše do oblastí sofistikovaných výrob a aby se na jejich přínosu podílelo co nejvíce domácích subjektů.

Patria Online: Jak hodnotíte činnost vlády v zahraničí při podpoře českého exportu?

Jaroslav Míl: Podpora exportu je jednou z oblastí, kde nám vláda vychází poměrně vstříc. V současné době předkládáme návrhy na větší diverzifikaci ZO mimo EU. Poslední výsledky zahraničního obchodu jasně ukazují, že trh EU je omezen a je třeba hledat nové, rychle se rozvíjející trhy.

Patria Online: Vládní i opoziční strany se předbíhají v návrzích na snižování daní. Jak vidíte reálnost těchto návrhů? Je výrazná redukce firemních daní možná v dohledné době?

Jaroslav Míl: Reálnost těchto návrhů je dána vztahem příjmů a výdajů státního rozpočtu. Ten vymezuje prostor pro snižování daní. Podnikatelé by uvítali další snižování daňové zátěže, že současné snižování DPPO považujeme za pozitivní, ale domnívám se, že mohlo být ještě o něco odvážnější ve smyslu návrhu daňových změn předložených Svazem průmyslu a dopravy. Zároveň jsme realisté a víme, že další změny jsou realizovatelné jen v souběhu s diskutovanými reformami sociálních systémů. A víme, že ne všechny návrhy mají naději na realizaci.

Patria Online: Jak to vlastně vypadá s návrhem daňové reformy z dílny SP ČR, se kterou jste přišli před několika měsíci, ale potom se po ní „slehla zem“?

Jaroslav Míl: Výsledkem nejen naší aktivity je, že dnes žádná politická strana nepřichází s vizí zvýšení přímých daní. To je přece ohromný úspěch. Jsem přesvědčen, že to, co nutně potřebujeme, je zjednodušení daňové soustavy a snížení vedlejších nákladů práce, tedy povinných sociálních odvodů. Potřebujeme mít daňovou soustavu na úrovni, která bude Českou republiku stavět na konkurenceschopné místo pro HI-TECH investice v Evropě. Svaz průmyslu pochopitelně na svém návrhu pracuje a v dohledné době by chtěl využít svých možností a předložit návrh zákonodárcům.

Patria Online: Dovolíme si i otázku z makroekonomiky. České hospodářství rostlo v roce 2004 tempem 4,0 %. Považujete tento růst HDP za dostatečný, jaký je podle Vás potenciál české ekonomiky v dalších několika letech?

Jaroslav Míl: Nikdy jsme se netajili názorem, že tento růst by mohl být vyšší. A to předpokládá mobilizovat také vnitřní poptávku. Současné HDP je taženo zejména exportem, z vnitřní poptávky však významnou roli hrají pouze investice, pomaleji roste soukromá spotřeba a loni dokonce klesly veřejné investice. Domníváme se, že je třeba výdaje státu orientovat od provozních směrem k investičním a soukromé spotřebě přispěje jistě i snížení úroků ČNB. Vedle těchto makroekonomických podmínek je neméně důležité zlepšovat podmínky pro podnikání a odstraňovat veškeré překážky pro investování.

Patria Online: Personální agentury mnohdy preferují uchazeče s praxí u zaměstnavatele se zahraničním vlastníkem. Pozorujete ještě rozdíly v kvalitě managementu ryze českého podniku a společnosti se zahraniční účastí? Existují stále rozdíly v produktivitě těchto podniků?

Jaroslav Míl: Personální agentury jsou pochopitelně zainteresovány na úrovni mzdy dotyčného, kterého takzvaně prodají, takže u zahraničního pracovníka se bavíme o jiných požadavcích než u domácího. Kdybychom se bavili o uchazeči s praxí u zahraničního zaměstnavatele nebo u zahraničního vlastníka, tak já bych se spíš bavil o tom, jestli pracoval dotyčný v zahraničí anebo pro zahraniční filiálku tady, to je ohromný rozdíl. Nepozoruji, a to už dlouhou dobu, rozdíl v kvalitě managementu ryze českého podniku a společností se zahraniční účastí, jsem přesvědčen, že naší manageři jsou někdy na vyšší úrovni než jejich zahraniční kolegové. Statistiky však jasně ukazují, že produktivita práce v podnicích se zahraniční kontrolou je vyšší než v domácím sektoru, což potvrzují zejména malé a střední podniky. I proto jsem zdůraznil, že je třeba investiční pobídky orientovat rovněž na domácí sektor.

Patria Online: Jak je pro české podniky a podnikatele důležitý vstup do Evropské unie a Evropské měnové unie? Dokážete si představit, že bychom odmítli euro?

Jaroslav Míl: První rok po vstupu do EU přinesl pro průmysl příznivé výsledky. Rostl velmi rychlým tempem a rekordně poskočila jeho exportní schopnost. Co se zavedení eura týče, souhlasíme v podstatě se strategií ČNB a vlády, které mají za cíl přijetí eura v roce 2010. Domníváme se, že vedle nominálních kritérií konvergence je třeba realizovat také konvergenci reálnou, to znamená maximální přiblížení konkurenční úrovně našich firem evropskému průměru. Doufáme, že vláda splní svůj konvergenční program tak, jak se zavázala. Zpoždění přijetí eura oproti sousedním zemím by znamenalo pro české firmy nevýhodu.

Patria Online: Jak hodnotíte z pozice nezávislého pozorovatele strategický rozvoj Vašeho bývalého zaměstnavatele, společnosti ČEZ?

Jaroslav Míl: Nemohu být úplně nezávislým pozorovatelem, protože ČEZ je jedním z nejvýznamnějších členů Svazu průmyslu a dopravy. Expanze do Bulharska byla v podstatě dojednána v říjnu roku 2003, cesta do jižního Polska byla dlouhodobou strategií. Jsem rád, že výsledky roku 2004 byly velice pozitivní a že týmu lidí, s kterými jsem měl možnost i já spolupracovat, se podařilo nastartované věci zrealizovat.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz prezidentovi Svazu průmyslu a dopravy, panu Jaroslavu Mílovi, za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university