Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zájem o čerpání investičních pobídek se v poslední době enormně zvýšil … a další ekonomické zprávy

22.06.2005 11:34
Autor: David Marek

Komise pro cenné papíry schválila prospekt akcií společnosti Central European Media Enterprises. Obchodovat se začne s tímto titulem v pondělí v 9:30. Patria Finance v nejbližších dnech zveřejní vlastní analýzu a doporučení týkající se tohoto titulu.
(více ZDE)

Rozpočtové škrty ve výši 30 mld. Kč naplánované na příští rok ministerstvem financí považuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach za nereálné. Vláda by se měla raději snažit zmírnit Konvergenční program, kde se zavázala ke snižování rozpočtového schodku a dodržování výdajových rámců. Dodal, že unijní pravidla porušují i Francie a Itálie.
(více ZDE)

Zájem o čerpání investičních pobídek se v poslední době enormně zvýšil kvůli obavám, že je opoziční ODS zruší po případném vítězství ve volbách v roce 2006, tvrdí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Státní rozpočet podle něj nebyl na takový zájem připraven, a na pobídky tak chybějí peníze.
(více ZDE)

Důvěra investorů v německou ekonomiku měřená indexem institutu ZEW se v červnu zvýšila na 19,5 bodu z květnových 13,9 bodu. Více optimismu přineslo oslabení eura vůči dolaru, jež by mohlo pomoci růstu německé ekonomiky.

Úrokové sazby v eurozóně. Ke spekulacím o možnosti snížení sazeb ECB se včera vyjádřili prezident ECB Jean-Claude Trachet, finský guvernér Erkki Liikanen, francouzský Christian Noyer a rakouský Klaus Liebscher. Všichni tvrdí, že úrokové sazby jsou nyní na přiměřené úrovni pro růst a banka nemá tendenci je snížit ani zvýšit.
(více ZDE)

Švédská centrální banka překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 1,50 %, což je aktuálně nejnižší úroveň v EU i ve švédské historii. Důvody jsou klasické: snížení odhadu růstu ekonomiky a očekávané inflace.
(více ZDE)

Francouzský ministr financí Thierry Breton připustil, že oficiální vládní odhady růstu HDP ve Francii byly příliš optimistické. Francie podle něj bojuje o růst kolem dvou procent, zatímco vláda předpokládala zvýšení o 2,0-2,5 %. OECD Francii předpovídá zvýšení HDP o 1,4 %.

Vyspělé země udělaly za posledních dvacet let minimální pokrok ve snižování zemědělských dotací, které deformují světový zahraniční obchod, uvádí studie OECD. Celková hodnota zemědělských subvencí za minulý rok dosáhla v zemích OECD 279 mld. dolarů.

Souhrn ekonomických zpráv a zpráv o dění na trhu dluhopisů v předcházejícím dni spolu s přehlednými grafy a tabulkami naleznou klienti Patria Plus ve formátu pdf ZDE. Také je možné objednat si zasílání Denního ekonomického přehledu e-mailem v okamžiku jeho vydání.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data