Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další posílení pozice akcionářů v Evropě na obzoru?

Další posílení pozice akcionářů v Evropě na obzoru?

21.06.2005 14:15
Autor: 

Evropská Komise v rámci svého akčního plánu na modernizaci práva obchodních společností a zlepšení jejich správy v Evropské unii zahájila další iniciativu. Tentokrát se Evropská Komise zaměřila na práva akcionářů společností s kótovanými akciemi a zvažuje přípravu návrhu směrnice, jejímž cílem má být odstranění určitých praktických a právních překážek, které ztěžují výkon práv akcionářů na valné hromadě v mezistátním kontextu.

Dle průzkumů je na některých evropských regulovaných trzích 30 až 40% akcií vlastněno zahraničními osobami a toto číslo neustále roste (např. ve Velké Británii nebo ve Francii). Přitom u akcionáře, který má sídlo nebo bydliště v jiném členském státu než je členský stát, ve kterém sídlí společnost, jejíž akcie vlastní, existuje riziko, že se k němu informace o valné hromadě, stejně jako materiály, na základě kterých se může kvalifikovaně rozhodnout, jak by případně na valné hromadě hlasoval, nedostanou včas a nebo vůbec.

Vzhledem k výše uvedenému má zvažovaná směrnice usnadnit výkon práv akcionářům v mezistátním kontextu ve třech hlavních oblastech. První oblastí je zvýšení dostupnosti informací o valných hromadách včetně jejich programu, a to za využití elektronických prostředků. Evropská Komise zvažuje, že by společnostem s kótovanými akciemi měla být nově uložena povinnost zveřejňovat na svých webových stránkách i materiály, na základě kterých se může akcionář kvalifikovaně rozhodnout, jakým způsobem bude hlasovat. Zároveň by na webových stránkách společnosti měla být popsána práva akcionářů ve vztahu k výkonu jejich hlasovacích práv, jakož i k výkonu dalších práv na valné hromadě (zejména právo klást dotazy a činit návrhy a protinávrhy rozhodnutí navržených k přijetí na valné hromadě).

Dále by měla být společnostem s kótovanými akciemi dána možnost, aby svým akcionářům umožnily účastnit se valné hromady a hlasovat na ní prostřednictvím elektronických prostředků jako jsou internet nebo videokonference. Pokud by akcionáři nevyužili svého práva hlasovat na valné hromadě osobně, i když za využití distančních prostředků jako jsou výše zmiňované elektronické prostředky nebo hlasování poštou, má jim být samozřejmě přiznáno právo nechat se při výkonu svých práv na valné hromadě zastoupit zástupcem na základě plné moci. Evropská Komise dále uvažuje o tom, že taková plná moc by nemusela mít písemnou formu, ale postačovalo by, aby plná moc byla udělena elektronicky a obsahovala pouze elektronický podpis akcionáře.

I po konání valné hromady by měl mít akcionář samozřejmě co nejvíce informací o jejím průběhu, zejména pokud na ní nebyl osobně přítomen. Kromě informací, které už nyní musejí být v souladu s českými právními předpisy obsahem zápisu z valné hromady, jehož kopii si každý akcionář může vyžádat po společnosti, by se k akcionářům měly dostat i informace o tom, zda jejich zástupci na základě plné moci vykonávali za akcionáře jejich práva v souladu s jejich instrukcemi a zároveň by měli mít právo zjistit, jakým způsobem orgány společnosti odpovídali na dotazy akcionářů.

V rámci výše uvedené iniciativy Evropská Komise zahájila 13. května 2005 veřejnou diskusi o zvažovaném obsahu směrnice a veřejnost může zasílat své reakce k jejímu záměru do 15. července 2005.

Markéta Janáčková

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.