Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká ekonomika stále jede na čtvrtý rychlostní stupeň, ačkoli většina Evropy brzdí

Česká ekonomika stále jede na čtvrtý rychlostní stupeň, ačkoli většina Evropy brzdí

09.06.2005 9:24
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšil o 4,4 %. Zároveň byl zvýšen odhad růstu ekonomiky v roce 2004 ze 4,0 % na 4,4 %. Tempo růstu HDP není nijak překvapivé vzhledem k revizi údajů o zahraničním obchodu v 1. čtvrtletí. Potvrdily se také základní trendy ve struktuře HDP. Z více než poloviny se na růstu HDP podílí zlepšení čistého exportu, příspěvek spotřeby domácností zůstal prakticky stejný a zpomalení investiční aktivity naznačovala stagnace ve stavebnictví.

Spotřební výdaje domácností se zvýšily o 1,3 %, zatímco reálná mzda se v 1. čtvrtletí v průměru zvýšila o 4,1 %. I přes pokles nezaměstnanosti, nízké úrokové sazby a rychlý růst objemu půjček spotřeba domácností neakceleruje. Naopak míra úspor domácností se po dvouletém poklesu patrně opět mírně zvýšila. Jedním z vysvětlení je skutečnost, že za růstem objemu půjček domácnostem stojí především hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření, a nikoli spotřebitelské půjčky. K růstu míry úspor může přispívat také debata o neudržitelnosti penzijního systému a laxní přístup vlády k tomuto problému. Domácnosti se začaly zabezpečovat raději samy. Spotřeba domácností přispěla k růstu HDP 1,2 procentního bodu.

Zpátky se prozatím drží vláda. Její spotřeba meziročně reálně klesla o 3,8 %. Nicméně vzhledem k očekávanému rozpuštění poloviny loňských úspor ve státním rozpočtu a postupném utrácení příjmů z privatizace by měl být fiskální impuls v letošním roce výrazně kladný.

Tempo růstu hrubé tvorby fixního kapitálu zpomalilo na 5,5 % ze 7,0 % v předchozím čtvrtletí. Na tempu ubrala bytová výstavba, zbytek stavební produkce dokonce klesl. Stavební produkce se přitom na hrubé tvorbě fixního kapitálu podílí zhruba 35 procenty. Pro další čtvrtletí je rizikem pokles dovozu investičního zboží, který se projevil ve výrazném poklesu tvorby zásob (-44 %). V 1. čtvrtletí tato složka investic ještě rostla poměrně slušným tempem díky dříve vytvořeným zásobám.

Čistý export přidal k tempu růstu HDP 2,4 procentního bodu. Příznivě se vyvíjely obě složky: obchodní bilance i bilance služeb. V případě zahraničního obchodu jde ovšem nejen o zvýšení exportní výkonnosti české ekonomiky, ale také o zmíněný pokles dovozu strojů s dopravních prostředků.

Příznivému vývoji vývozu nahrává další pokles jednotkových mzdových nákladů. Použijeme-li metodologii výpočtu tohoto ukazatele používanou Eurostatem, údaje o náhradách zaměstnancům, počtu zaměstnanců a celkové zaměstnanosti, dojdeme ke zjištění, že jednotkové mzdové náklady meziročně klesly o 1,5 %.

Přestože je růst české ekonomiky v současné době poměrně robustní, neměl by vést k obratu v měnové politice. Za akcelerací růstu HDP stojí především zahraniční obchod, naopak domácí poptávka tempo svého růstu zpomalila na 1,5 % z 2,0 % ve 4. čtvrtletí loňského roku. Rizika dnes stále převažují směrem k nižším úrokovým sazbám. Pravděpodobnost dalšího snížení sazeb činí 20-30 procent.

V evropském kontextu se české ekonomice daří velmi dobře. Tempo růstu HDP zůstalo víceméně na stejné úrovni jako loni, zatímco ve většině zemí hospodářský růst zpomalil. Růst HDP v eurozóně v 1. čtvrtletí zpomalil na 1,4 % z loňských 2,0 %. Maďarská ekonomika aktuálně roste o 2,9 %, hospodářský růst v Polsku dokonce zpomalil na 2,1 %. Rychlé tempo růstu si nadále udržují Slovensko (5,1 %) a pobaltské země.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení HDP o 4,0 % po loňském (revidovaném) růstu 4,4 %.


Váš názor
  • Aktualita
    07.07.2005 13:59

    Je vidět, že ty Vaše cancy už nikoho moc nevzrušujou, když nejčtenější zpráva je téměř měsíc stará a má pouze 15 s mým 16 přidaných názorů.
    bimbo
    • čistka
      08.07.2005 18:09

      nehodící se příspěvky tady někdo docela důkladně maže, proto ta zavádějící statistika.
  • zcela zcestne
    17.06.2005 18:25

    Uz jen povrchni pohled na vec ukazuje,ze tu neco nehraje.Nerostouci spotreba domacnosti a snizovani dovozu technologii ostre kontrastuje s udajnym ekonomickym rustem.Uvadi se jen mirne zvysovani statniho deficitu,ale kdyz k tomu pricteme ze jen na silnicich(ktere jednou bude treba opravit) roste statni deficit o desitky (mozna i stovky) miliard rocne,zjistime ze dobre vysledky jsou jen vyplodem neci fantazie.Rostouci ekonomika je take v ostrem rozporu se statnimi prijmy.Jednoduse tu neco nehraje.Hodne mi to pripomina komunistickou propagandu.Tehdy nase zemedelska druztsva a statni podniky plnily na 130 %.
    dodo
    • Vskutku povrchní :-)
      20.06.2005 13:32

      Vezmu pro nedostatek času jen Vaši první "dedukci o nerostoucí spotřebě domácností". Zkuste si znovu přečíst druhý odstavec, máte to tam pěkně vysvětleno. Že banky nedokáží svým klientům dostatečně zatraktivnit spotřebitelské úvěry a kreditní karty je jejich problém a neměly by se hojit na poplatcích.
      PaulC
      • nechapu
        20.06.2005 19:05

        Co s tim maji spolecneho kreditni karty.O zadluzovani domacnosti jsem se vubec nezminoval.Ale kdyz uz jste to nakousnul tak je taky zajimave,ze zadluzovani domacnosti roste ale spotreba domacnosti jen minimalne.Jak se tedy projevuje nas ekonomicky rust?Cely udajny ekonomicky rust je podvod.Jedine co roste jsou zisky zahranicnich spolecnosti ktere v CR podnikaji za naprosto nestandartnich podminek.
        dodo
        • mate
          28.06.2005 5:47

          uplnou pravdu ty argumenty v clanku nemaji logiku
          bimbo
  • za rok prudce přibrzdíme
    09.06.2005 9:48

    Však už brzy se dostane k moci ODS, vypudí většinu zahraničních investorů, přešije zákony na míru svým kámošům z ekonomické sféry a HDP bude klesat stejně jako po předchozí éře modré vlády. A to tupé stádo, co si říká voliči ODS, se zase bude předhánět ve výmluvách, proč za ta ta Jediná Správná Strana nemůže.
    glox
    • Re:
      09.06.2005 10:05

      aha, a co teda navrhuješ? Volit komouše? Nevolit vůbec?
      Phenomenon
      • Modrý (rudý?) filtr.
        09.06.2005 10:38

        Sundej si modré filtry z brýlí a zjistíš, že tu jsou více než jen dvě strany.
        glox
        • RE:
          09.06.2005 13:44

          ptal jsem se co navrhuješ, ne co si mam sundat z bryli. Ceska politicka scena, ktera je plusminus k zbliti mi nedava moc na vyber. Pokud si mam vybrat, budu volit ODS, ac k ni mam taky vyhrady. Proste pujdu volit a vyberu si mensi zlo, misto abych nechal svuj hlas propadnout nebo ho odevzdal soudruhum... Pokud mas lepsi alternativu, sem s ni, rad se necham poucit...
          Phenomenon
          • Řešení je jednoduché
            16.06.2005 10:46

            Je zajímavé, jak úspěšná je politickými stranami podporovaná volba tzv. "menšího zla", kdy se lidé dobrovolně vzdávají svobodné volby a tedy části svého volebního práva. Čisté řešení je výměna zastupitelské demokracie za demokracii přímou. Řešení, které může uplatnit každý okamžitě, je volit ty strany, které ještě nic nerozkradly a nevytunelovaly resp. ještě neporušily své předvolební sliby. To samozřejmě nezmění politickou kulturu, která zůstane, jak píšete, "k zblití", ale dojde alespoň k výměně politiků a pak některý/á z nich možná zjistí, že mu/jí stojí za znovuzvolení dělat poctivější práci. To právě volba "nejmenšího zla", kdy mají politici svá místa v parlamentu prakticky jistá a jde pouze o to zda budou součástí vlády (větší výhody) a nebo opozice (menší výhody) je pro rozvoj demokracie to nejhorší.
            Krtek
            • Je to jen částečné řešení
              16.06.2005 13:59

              I přímá demokracie znamená, že člověk který je zvolen dostane po určité (naštěstí konečné :-) volební období nezrušitelné prebendy a může si (u nás :-( v mezích doživotní imunity ... dělat co chce. Do Vašeho návrhu (a nemuselo by to být jen pro přímou demokracii) bych přidal právo voličů jeho volebního obvodu na jeho odvolání. Stanovila by se jednoduše určitá prahová mez, která pokud by byla překonána, tak by musely následovat v tomto obvodu nové volby. Poslanec by tím přišel o mandát (předpokládám že i konečně o imunity jako je to ve všech civilizovaných zemí), udělal si krátké (ale myslím skutečně krátké :-) mezipřistání u soudu a slušivá tepláková souprava ve Valdicích by byla jeho konečnou. Ti vpravo by lepili ty "pravé" pytlíky, ti vlevo zase "levé". Na druhu by pro nás - daňové poplatníky celkem nezáleželo, hlavně že by lepili (a dlouho :-)
              PaulC
              • Reseni neexistuje v CR je bordel desitky let a jeste dlouho bdue
                30.06.2005 9:46

                Panove s vasim pristupem to v dalsich volbach skutecne vyhrajou komunisti a pak se budete divit az budete "muset" priznavat sve primy az k roku 1990...
                Monkey
                • Daňové přiznání - No problem
                  04.07.2005 11:07

                  Já komunisty volit nebudu, ale z daňového přiznání (i zpětně) obavy nemám (Vy ano ? :-). Zajímavé by bylo, co by tam vyplnil pan Krejčíř, jak by tam asi soudruh Vasil Mohorita (ještě nedávno uvědomělý šéf SSM) zapisoval příjem z "manažerské smlouvy" ve vytunelované Zbrojovce Brno nebo jak by prokazovali svůj majetek "nákupčí" řetězců a rodiny poslanců, senátorů, radních atd. (luxusními byty by se to jen hemžilo :-). Ale jak by napsali někteří naši "ekonomové-teoretici", ty peníze se přece neztratily ... Celkem by mě zajímalo, jakou má pan Marek představu o účtu 261 :-))
                  PaulC
        • 09.06.2005 11:03

          treba Unie Svobody?
          petr
          • Jsi spadl z višně ne?
            16.06.2005 7:42

            ODS jako menší zlo zastává jakž takž aspoň nějaké konzistentní názory, co zastává Unie?????
            Michal
            • :-)
              16.06.2005 13:46

              ODS funguje přesně podle hesla: "kam vítr, tam plášť". O nějaké konzistenci nemůže být vůbec řeč (pokud za ni ale nepovažujete snahu pořádně si nakrást a přitom o tom ještě mluvit jako o "epochálním" úspěchu :-)
              PaulC
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m