Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod v dubnu: …když přebytky netěší

Zahraniční obchod v dubnu: …když přebytky netěší

03.06.2005 9:24
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Zahraniční obchod vykázal v dubnu přebytek 5,1 mld. Kč. Dubnový přebytek obchodní bilance je překvapením. Výrazně byla revidována také data za první tři měsíce letošního roku. Původně uváděný přebytek za 1. čtvrtletí ve výši 14,7 mld. Kč byl zvýšen na 19,7 mld. Kč. Přesto výsledky zahraničního obchodu přináší více vrásek než spokojenosti.

Ve srovnání s loňským dubnem je saldo obchodní bilance příznivější o 16,0 mld. Kč. Z toho jedna miliarda připadá na vrub zlepšení směnných relací (cen v zahraničním obchodu), zbytek představuje reálné zlepšení.

Meziroční tempo růstu vývozu se v dubnu snížilo na 2,8 % z 16,6 % v 1. čtvrtletí. Dovoz meziročně klesl o 7,5 %, zatímco v 1. čtvrtletí stoupl o 11,8 %. Dynamika zahraničního obchodu byla v dubnu výrazně ovlivněna loňskými vysokými údaji, nicméně v případě dovozu je patrný pokles investiční aktivity v české ekonomice. Dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 14,1 %.

Obchodní bilanci výrazně zatížila drahá ropa a zemní plyn. Schodek v této oblasti zahraničního obchodu se ve srovnání s loňským rokem více než zdvojnásobil a dosáhl téměř 9,0 mld Kč. Kromě vysoké ceny vedlo k prohloubení záporného salda také výrazné reálné zvýšení dovozu minerálních paliv.

Na základě revize předchozích dat o zahraničním obchodu je nutné výrazně revidovat odhad HDP v 1. čtvrtletí. Náš aktuální odhad meziročního růstu HDP se posunul na 4,5 %. Aktuální vývoj zahraničního obchodu se ovšem promítne nejen do čistého exportu, který je složkou HDP, zároveň ovšem výkon ekonomiky poznamená zpomalení hrubé tvorby fixního kapitálu. Za celý letošní rok očekáváme přebytek zahraničního obchodu ve výši 15 až 20 mld. Kč.


Váš názor
  • jaka je vlastne skladba vyvozu?
    06.06.2005 10:07

    Znovu upozornuji na to,ze mnoho vyvozu je pro CR vlastne k nicemu.Firmy ktere dostaly investicni pobidky vyvazeji za nadhodnocene ceny zbozi z ktereho CR nejde ani DPH a dokonce v mnoha pripadech ani dane.Na prvni pohled prebytek vypada velmi dobre ale opak je pravdou.Kupni sila obyvatel klesa,mnoho ceskych firem jen preziva a vubec nema penize na nove technologie.Ale jako cesi si prece musime nalhavat jak jsme skveli.
    dodo
  • To podstatné...
    03.06.2005 18:38

    Ropa nahoru, fixní kapitál dolů... A co sexuální služby?
    chemik
  • Proč přebytky netěší?
    03.06.2005 13:26

    Mě to připadá celkově potěšující...
    maxík
    • Taky nechápu
      03.06.2005 17:59

      Proč by měl být problém v přebytku, způsobeném snížením dovozu resp. investic do importovaných produktů? Je snad špatně, když firma nezničí každý měsíc stroje, které minulý měsíc nakoupila? Jednou se to prostě sejde tak, že investuje více firem najednou. Vznikne schodek obchodní bilance a ekonomové straší. V dalším období má většina firem nakoupeno na roky dopředu, vznikne přebytek obch. bilance a ekonomové opět vidí problém. Obdobně nahrává přebytku OB, když se zdejší firmy zaměří na tuzemské dodavatele, místo zahraničních. Čí je to problém? Problém bych viděl v poklesu aktivity zdejších firem, ne v tom, že méně utrácejí venku.
      Jirka
    • Přesně tak
      03.06.2005 15:33

      Na to, jak je drahá ropa a zemní plyn je to dle mého názoru vynikající výsledek. Když už Marek a Schneider nemají jak stávající vládu pomluvit, tak vymýšlí bláboly typu: "náhodně" splněná Maastrichtská kritéria, když přebytky "netěší" atd. a to je trošku smutné ...
      PaulC
      • a naopak
        03.06.2005 16:31

        Podle mně jsou na tomhle webu někdy až moc provládní ... ale je pravda, že na Vás nemají ;-)
        PeterD
        • Jde o fakta
          06.06.2005 11:56

          Jak známo, kritizovat dovede každý. Korektně ale ohodnotit zveřejněná data málokdo ... Asi Vás zklamu, členem žádné vládní partaje nejsem, jen se snažím vidět věci reálně, bez ideologických balastů. U nás je bohužel příliš mnoho primitivů, kterým chybí hrdost na to, čeho naši lidé dosáhli a prostuduchým žvaněním o tom, že kdyby byli u vlády oni, tak by to bylo dvakrát (nebo kolikrát více už ani nevím, tehdy jsem si to asi nepoznamenal :-) se snaží dělat nepostradatelnými ... Slepá závist nad zahraničními výrobky (zejména ze západní Evropy) je daná ještě z doby před rokem 1989 jejich nedostatkem na našem trhu a činností např. Tuzexů. Hrdost našim lidem nad jejich vlastními schopnostmi a dovednostmi se postupně vrací a hokej nebo fotbal jsou toho dobrými příklady. Nepředpokládám, že by pan Marek nazval komentář k vítězství našich fotbalistů nad Andorrou nějak jako "Když přebytky netěší" a dál pokračoval ve stylu, že krásný Polákův gól byl už zbytečný ... Ostatně dle dnes zveřejněných údajů je běžný účet platební bilance po 11 letech v přebytku. Co Vy na to kritiku ? PS: Zkuste si někdy srovnat objektivnost honotících komentářů v britském a našem tisku a podobně srovnejte chování politiků ... Anglie má tradici ve slušnosti, hrdostí nad vlastními výrobky a jednání politiků, kteří jsou toho času v opozici je povětšinou konstruktivní a ne jako u nás bohužel tradiční odpověď na cokoliv: ne, ne, tak to opravdu není ...
          PaulC
  • Reakce
    03.06.2005 10:01

    Nejdůležitější stav je běžného účtu.
    Lojza
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y