Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza setrvává v krátkodobém pozitivním trendu, index PX-D posiloval čtvrtým dnem v řadě

Pražská burza setrvává v krátkodobém pozitivním trendu, index PX-D posiloval čtvrtým dnem v řadě

31.05.2005 17:45

Pražská burza dnes rozšířila sérii růstových seancí, podpořena především setrvávajícím optimismem u bankovních titulů a obnoveným nákupním zájmem u akcií ČEZ. Hlavní český akciový indikátor - index PX-D - vzrostl o 1,5 % na hodnotu 2820,8 bodů, a posiloval tak již čtvrtým dnem v řadě.

Největšímu zájmu investorů se dnes těšily akcie ČEZ, které se dík několika pozitivním zprávám vymanily z prodejního tlaku z posledních dní a v mezidenní bilanci získaly 2,3 %. Pozitivně trh vnímal především zprávy ohledně možné exkluzivity ČEZu v privatizaci Severočeských dolů a ne nevýznamnou roli sehrálo i zvýšení ratingového výhledu pro tuto elektrárenskou společnost ze strany agentury Standard & Poors.

Bankovní tituly pak i nadále těžily ze zpráv o konsolidaci evropského bankovního sektoru, přičemž akcie KB skončily silnější o 1,8 % a akcie Erste Bank zpevnily o 0,8 %. Erste Bank navíc obržela pozitivně laděné investiční doporučení od analytiků konkureční banky Raiffeisen s cílovou cenou 43 EUR. Více než 2procentní zisk si v rámci odpolední nákupní vlny připsaly akcie Zentivy. Celkový objem obchodů ve SPADu mírně přesáhl 2 mld. CZK.


Váš názor
  • uni
    08.06.2005 19:25

    Pokud přijmeme tento předpoklad, nejspíš nelze očekávat, že PKN Orlen nabídne menšinovým akcionářům takovou odkupní cenu, která by byla vyšší, než je současná tržní cena akcie (mírně nad 140 Kč)”, uvádí se v této souvislosti v nejnovější měsíční analytické zprávě České spořitelny, kterou má Česká kapitálová informační agentura k dispozici. “Povinná minimální šestiměsíční průměrná cena je okolo 120 Kč (při zvýšení kupní ceny o 15 % by se zvýšila na 126 Kč), což je hluboko pod současnou cenou akcie. Výslednou cenu ale stanoví znalecký posudek, který může dospět k názoru, že odkupní cena má být vyšší než povinná šestiměsíční průměrná cena. Při současných nadprůměrných rafinérských a petrochemických maržích si lze představit, že znalec ohodnotí akcie Unipetrolu výš než jenom 120 Kč”, píše se dále ve zprávě. Zejména poslední dvě věty lze v posledních dnech a týdnech často slýchat z úst těch, kteří čekají na štědrost PKN Orlen (v tomto kontextu nelze přehlédnout poslední oficiální prohlášení Sdružení minoritních akcionářů Unipetrolu, které bylo věnováno doposud vydaným analýzám holdingu a stanoveným cílovým cenám – najdete jej zde). Analytici spořitelny se domnívají, že odkup by se mohl pohybovat někde v půli cesty mezi povinnou minimální šestiměsíční průměrnou cenou a současní tržní cenou, tedy kolem 130 Kč na akcii. “Pokud by PKN Orlen odkupoval menšinové akcionáře za tuto cenu, je i tak dost pravděpodobné, že část velkých akcionářů by nabídky využila a akcie prodala, protože při nižší likviditě akcií Unipetrolu není příliš mnoho možností, jak z Unipetrolu vystoupit, aniž by investor srazil cenu příliš nízko”, upozorňují. Pokud podíl nového polského vlastníka přesáhne 2/3, na řadu přijde další odkup, ve kterém by za předpokladu minimálního zvýšení šestiměsíční průměrné ceny PKN Orlen mohla vyhlásit za zhruba stejnou cenu jako první. Další navýšení podílu by mohlo vést k pokusu o prosazení zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií holdingu. “Pokud by ale již nyní oznámila záměr akcie Unipetrolu stáhnout z burzy, mohlo by to u organizovaných skupin domácích investorů vyvolat protiopatření,které by mohlo celý proces řádně zkomplikovat”, píše se ve zprávě ČS s tím, že v tomto kontextu je zcela logické, že PKN Orlen prozatím v této otázce nedává jasnou odpověď.
    ondra
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.