Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A co když Francouzi a Holanďané řeknou NE ?

A co když Francouzi a Holanďané řeknou NE ?

23.05.2005 17:44
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

S tím, jak se pomalu přibližuje datum hlasování o evropské ústavní smlouvě ve Francii a v Nizozemí, mnoho ekonomů a politiků začíná hledat odpovědi na otázku „Co se stane, když uvedené národy řeknou NE“? Oba tábory jsou minimálně ve Francii poměrně vyrovnané - pokud vyhrají odpůrci euroústavy, bude to určitě „o prsa“. Investiční banka Morgan Stanley však přesto – pro všechny případy - nabízí následující scénáře:

1. Negativní dopad pro měnu euro. Rostoucí nejistota ohledně dlouhodobých výhledů jednotné evropské měny může výrazně redukovat objem kapitálových a portfoliových investic do tohoto regionu. Zejména historicky velmi opatrné asijské centrální banky mohou se širší diverzifikací do eurových aktiv počkat do doby, než si evropské státy „zametou před vlastním prahem“.

2. Potenciální zpomalení ekonomického růstu a vyšší úrokové sazby. Jedním z politických dopadů případného „NE“ by nepochybně byla vlna intra-EU protekcionismu. Pokles konkurence mezi jednotlivými státy (zejména ve vztahu k zemím nově přistupujícím) zpomalí strukturální reformy a – následně – také míru ekonomického růstu. Pomalejší hospodářský růst společně se slabším eurem (krátkodobě stimulujícím ekonomiku) může vést ECB k tendenci zvýšit sazby spíše dříve než později.

3. Negativní dopad na státní dluhopisy v euru. Změna náhledu trhů na časový plán ECB ve vztahu ke zvyšování sazeb nejspíše negativně ovlivní trh evropských státních dluhopisů. Riziko politické nestability navíc zvýší rizikovou prémii požadovanou investory jako odměnu za nákup evropských státních dluhopisů s delší splatností (ceteris paribus).

4. Rozšíření kreditních marží jednotlivých zemí. Politická nestabilita a fiskální disciplína nejdou dohromady. Vyšší pravděpodobnost rozpadu EU nebo jednotné měny by velmi pravděpodobně signifikantně zdražila půjčky zemím, které by v takovém případě nejspíš devalvovaly – ideální kandidáti jsou Řecko a Itálie.

Pokračování zítra.

Zdroj: Morgan Stanley


Váš názor
  • Neřeknou.
    24.05.2005 9:20

    Francouzi neřeknou ne. to vykreslování pesimistických předpovědí je jen fikce novinářů aby byli čteni.
    Černý
  • Je to moc přehnané...
    24.05.2005 8:26

    Dle mého názoru je přehnané malovat pro případ neschválení Euroústavy takovéto katastrofické scénáře. Neschválení neznamená rozpad EU! Byl by to hlavně vzkaz občanů politikům, že další integrace v rámci EU je už nežádoucí. Já osobně si myslím, že se měl spíše sepsat dokument nahrazující a původní integrační smlouvy, vysvětlit hlasovací a rozhodovací proces v EU a konec. Nemuselo by to mít oněch cca 350 stránek, které stejně není nikdo schopen přečíst... Ústava má být jednoduchá, aby ji všichni rozumněli a ne dokument, kterému nikdo jiný než právník prakticky nerozumí...
    Ondra
    • Tak, tak
      24.05.2005 10:39

      Taky si myslím, že ten čert na zdi je příliš velký. Na druhou stranu je potřeba si přiznat, že s rostoucím počtem zemí a obyvatel v EU přestávají být funkční mechanismy zavedené při vzniku EU (nejmarkantněji je to vidět u "společné" zemědělské politiky). Jak udělat EU co nejvíce efektivní a přitom nechat jednotlivým státům co nejvíce suverenity ... (a přitom to popsat na pár stránkách :-) Osobně si myslím, že ústavní smlouva není špatným dokumentem a že by měla dostat šanci na realizaci v praxi - pak nechť se vyřkne definitivní ortel. Zavedení (Klausem tolik kritizovaného) principu, že u vymezeného okruhu hlasování stačí rozhodnutí většinou a v případě, že parlament některého státu vysloví poté nesouhlas, rozhodnutí poté pro zemi neplatí, mi připadá férovější, než před každým hlasováním dělat zdlouhavé handrkování několika desítek států typu když dnes zvednete ruku vy, zítra zase my pro váš návrh atd. (viz. projednávání zákonů v našem parlamentu ...). Ke schvalování ústavní smlouvy v referendu si neodpustím poznámku - kolik z hlasujících dokument přečte ... Přesně pro případ takto náročných textů by se měli dostat ke slovu volení zákonodárci a po pečlivém prostudování dokumentu a vyžádání si rozborů od servisních organizací parlamentu a svých asistentů (pokud to ovšem nejsou jako v našich poměrech dobře placené trafiky pro příbuzné ...) by měli hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ve prospěch všech a ne podle "neomylných" šéfů partají.
      PaulC
      • není to nic hrozného to přečíst
        27.05.2005 17:22

        Já si myslím, že i onen text euroústavy není nic co by se nedalo přečíst. Sám jsem jí četl. Přestože je to opravdu zdlouhavé, není v ní použit jazyk, kterému by normální občané nerozuměli. Není to tedy jen čtení pro právníky. Jistěže bez různých vysvětlujících doušek to obyčejnému smrtelníkovi nesdělí některé souvislosti. Nebo mu prostě v tu chvíli nedojdou. K tomu by právě měla přistoupit média a osvětlovat určité záležitosti. Jinak euroústava není nic, co by prostý člověk nemohl vůbec přečíst. S trochou vůle se to dá celkem lehce.
        kont
      • RE...Tak Tak
        24.05.2005 11:19

        Stekjně tak jako se dá s úspěchem pochybovat o tom, kolik lidí si doopravdy přečte ústavní smlouvu, úplně stejně se dá pochybovat o tom, kolik si ji opravdu pečlivě přečte poslanců a senátorů. Vzhledem k tomu, že tato smlouva bude "omezovat" každého občana, měli by titíž občané mít právo se k tomu vyjádřit sami a ne prostřednictvím pár přitroublých poslanců.
        Blumberg
        • přečíst se dá
          24.05.2005 14:24

          V podstatě souhlasím s výše uvedenými názory, jenom si dovolím poopravit jednu věc. Je zajímavé, jak hluboce a dokonale u nás zakořenil názor, že ústavní smlouva má 300 stran a že ji sotva kdo přečte. Stačí totiž text ústavní smlouvy převést do nejčastěji užívaného wordu, s řádkováním 1 a velikostí písma 10 a rázem budete mít místo 300 jen 100 stran ke čtení a přitom pořád to nebude nahuštěný text jako u beletrie, ale stránky se spoustou "světla". Je sice pravda, že běžný občan si ústavní smlouvu ani v takové podobě nepřečte (protože v životě vystačí s virtuální realitou Televizních novin!!!), ale pro toho, kdo se aspoň trochu zajímá o věci veřejné by to určitě neměl být žádný problém - sám jsem to pročetl za půldruhé hodiny. Jsem ale hluboce přesvědčen, že pro drtivou většinou lidí bude případné hlasování v referendu ovlivněno čistě pocitovou, nikoliv vědomostní složkou.
          van
          • Dobre
            24.05.2005 15:10

            Zatim jsem necetl ani radku z eur. ustavy , ele ten prispevek od vas je rozumny. Presne zhodnoceni situace.
            Nero
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.