Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blíží se konec bankovek a mincí?

Blíží se konec bankovek a mincí?

23.05.2005 13:22
Autor: 

V současné době se v legislativním procesu nachází novela zákona o platebním styku, kterou má být v České republice rozšířeno používání tzv. elektronických peněz. Nově by totiž měly být oprávněny emitovat elektronické peníze i jiné subjekty než banky, tak jak je tomu doposud. V současné době se tato novela nachází v Poslanecké sněmovně, a to v prvním čtení a byla přikázána k projednání Rozpočtovému výboru. Účinnosti by novela měla nabýt, v případě jejího schválení, 1. října 2005.

Elektronické peníze vymezuje novela jako peněžní hodnotu uchovávanou na elektronickém peněžním prostředku (např. na čipové kartě) vydávanou proti přijetí peněžních prostředků v hodnotě ne nižší, než je hodnota vydávaných elektronických peněz, a které jsou přijímány jako platební prostředek jinými osobami než jejich vydavatelem. Přijaté peněžní prostředky nejsou dle návrhu novely vkladem, jsou-li neprodleně vyměněny za elektronické peníze, a právě proto je oprávněné umožnit jejich emisi i jiným osobám než bankám. Elektronické peníze tedy nebudou chráněny jako vklady u bank dle příslušných ustanovení zákona o bankách.

Obecně lze v praxi mluvit o dvou odlišných druzích elektronických peněz, které lze v současné době používat také v České republice. Tím prvním jsou tzv. elektronické peněženky ve formě předplacených karet, a tím druhým jsou softwarové produkty, které využívají počítačových sítí jako je Internet a bývají označovány jako tzv. digitální peníze.

Novela transponuje do českého právního řádu směrnici č. 2000/46/ES o přístupu k činnosti institucí elektronických peněz, o jejím výkonu a o obezřetnostním dohledu nad touto činností. Směrnice definuje elektronické peníze jako hodnotu vyjádřenou pohledávkou za vydávající institucí, uchovávanou na elektronickém médiu, vydávanou proti přijetí peněžních prostředků a přijímanou jako platební prostředek jinými subjekty, než je vydávající instituce. Vydávající institucí elektronických peněz, může být podle směrnice úvěrová instituce dle směrnice č. 2000/12/ES (např. banka), tzv. zvláštní instituce elektronických peněz či další osoby na základě výjimek uvedených v článku 8 směrnice.

Podle návrhu novely zákona o platebním styku může být institucí elektronických peněz pouze akciová společnost nebo evropská společnost se sídlem na území České republiky, která získá k výkonu této činnosti licenci od České národní banky. Základní kapitál této instituce nesmí klesnout pod 35 milionů korun. Jiné osoby mohou vydávat elektronické peníze pouze na základě zvláštního povolení České národní banky. Toto zvláštní povolení by mělo být podle novely vydáno zejména tehdy, jestliže elektronický peněžní prostředek vydaný držiteli uchovává elektronické peníze v hodnotě odpovídající nejvýše částce 150 eur a celková částka závazků vydavatele vyplývající z nevypořádaných částek vydaných elektronických peněz nepřesáhne zpravidla částku odpovídající hodnotě 5 miliónů eur a v žádném okamžiku částku odpovídající hodnotě 6 miliónů eur. Druhým případem, kdy by mělo být umožněno získat povolení, je situace, když vydané elektronické peníze jsou přijímány jako platební prostředek pouze omezeným počtem poskytovatelů služeb, kteří jsou ve vztahu k vydavateli osobou ovládanou nebo osobou ovládající, nebo jsou s vydavatelem spojeni finančním či obchodním vztahem tak úzkým, jako je společný postup při získávání odbytišť (marketing) nebo společná distribuční síť, anebo poskytují své služby ve stejném komplexu budov nebo jiném podobně úzce vymezeném prostoru.

Po dvouleté zkušenosti České národní banky s vydáváním elektronických peněz se tedy dosavadní vůči směrnici přísnější úprava zpřesňuje a zmírňuje. Placení elektronickými penězi je moderní formou platebního styku, který začíná nacházet své místo i v České republice. Otázkou však zůstává nakolik budou elektronické peníze v praxi schopné vytlačit používání platebních karet či internetové bankovnictví.

Markéta Lindnerová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.