Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Holman: Společná měna v Evropě možná zpomaluje růst, ČR by zavedení měla odložit

Holman: Společná měna v Evropě možná zpomaluje růst, ČR by zavedení měla odložit

20.05.2005 11:15
Autor: 

komentář doplněn Vláda by měla opustit plány na zavedení společné evropské měny v roce 2010, přijetí eura by mohlo oslabit ekonomický růst, říká člen bankovní rady ČNB Robert Holman v rozhovoru pro Bloomberg.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Váš názor
  • V pohode...
    13.06.2005 21:11

    Az bude CR pripravena na Euro, spolecna mena uz bude historii.
    Thyronx
  • Sami exporteri
    09.06.2005 6:09

    Prijde den ze sami exporteri budou CNB zadat o zavedeni eura z duvodu neustaleho posilovani koruny. Ale jinak je to asi zatim rozumne.
    Nero
    • eur
      12.06.2005 13:28

      no v UK treba vetsina velkejch firem taky silne lobovala za zavedeni eura.. jenze ty by byly asi jediny kdo by tam z okamzityho zavedeni eura profitovaly... ekonomika jako celek by na to spis doplatila
      • Libra
        15.06.2005 7:54

        Libra byla pred padesati leti jednickou mezi svetovymi menami neco jako dnes dolar. Odehravala se v ni vetsina komoditnich obchodu a byla dulezitou rezervni menou. Nejprve ji prevalcoval dolar pote jen , pote euro ,ted to bude juan pak mozna rupie. Aby se to same nestalo dolaru musi do budoucna vytvorit menovou unii s Mexicem a Kanadou jinak zrejme nelze celit asijskemu tlaku a stale silnejsi Cine , evropa nema take moc na vybranou a pokud chce udrzet alespon stavajici uroven musi vytvorit velky hopodarsky celek se spolecnou menou a jednotnym trhem. Uk je klasicka zeme s prohlubujicim se deficitem obchodni bilance , kde jeste nepraskla bublina na trhu nemovitosti. Jinak souhlasim ze v prvni fazi by zavedeni eura pro UK bylo vyhodne jen pro exportery mozna ani pro ty ne , protoze pokud by prijali euro tak dojde k jeho neumernemu posileni. Oni jeste musi klesat.
        Nero
        • Teorie
          15.06.2005 11:11

          To je teorie ,osobne se domnivam, ze stary svetovy financni poradek uz prekrocil svou kritickou mez, takze vsechny meny budete moci do 15 let hodit do kose.
          Nero
  • V soucasne dobe ???
    26.05.2005 20:52

    Tak v nejblizsich letech bych Euro nedoporucoval nikomu. Co se spotrebitelu tyce: Zeptejte se prumerneho Nemce jestli by chtel zpet Deutsche Mark a utrhne Vam obe ruce. Zavedeni Eura bylo uspechane tak jako je uspechana Ustava. Meli v EU se spolecnou menou i ustavou pockat peknych par let. Nejdrive se ma zajet poradne Unie, dostat do vlad ekonomy (Tricheta vyjimaje) a postavit zaklady Unie nikoliv na budovani "socialnich jistot" ale na volnem otevrenem trhu a konkurenci. Na co nejnizsim zdaneni (jako v USA). V EU vyhral presny opak a presne opacne ekonomicke dopady v nez v USA. Od socanskych vlad (SDP,CSSD a pod) vsak nelze nic jineho cekat nez socialni "jistoty" Ma je dnes nekdo v Cechach po 8mi letech vlad socanu? A vlady ODS se bojite jak cert krize. Pritom je jedina schopaq zavest nutne a potrebne reformy. Reformy na kterych vydelaji mozna nejvic bohati - ale zaroven vsichni kdo pracuji. Ti moviti Vas totiz zamestnavaji - a tem socani na ruku nejdou. Ti maji dve opratky na krku, jednu v podobe dani (25% pro podniky) a v podobe rizika ktere maji jen na svem trku.Riziko, ze nebudou muset pustit lidi na ulici. Maji ke svym zamestnancum vetsi zodpovednost, nez cela ta socanska vlada. Ta jen zrusila desetitisice pracovnich mist a poslala lidi na podpory. Dnes uz dlouhodobe. "Ted muzete zvolat jen uz "At zije Paroubek a jeho smecka".
    Thyronx
    • Krize ?? ze ktere nas dostane ODS??
      09.06.2005 7:25

      Nedokazu si predstavit ze verite tomu co pisete :)
      Karel
    • Really ???
      27.05.2005 11:57

      Zeptejte se průměrného západního Němce, jestli chce zpět původní spolkovou republiku a kromě toho, že Vám utrhne obě ruce, tak Vám ještě zulíbá boty ... Kdo masivně zvýšil (a zavedlo nové) daně německým podnikům kvůli sjednocení. Budete asi překvapen - pravicová koalice CDU/CSU ... Vy si opravdu dovedete představit, že pan Tlustý, který jako předseda rozpočtového výboru (!!) pustil žilou státnímu rozpočtu na výstavbu aquaparku v malé obci ... bude tak dobrým ministrem financí, aby to k něčemu bylo :-) Nedostavěný aquapark (a zadlužená obec) jsou opravdu jeho slušným poslaneckým pomníčkem a jasně vypovídají o jeho schopnostech co se ekonomiky týče (nemluvě o jeho morálních vlastnostech). Další jasnozřivostí (která mi náhání strach) "ekonomů" z ODS je snaha o zrušení investičních pobídek ... Vždyť nebýt příchodu významných zahraničních investorů ve druhé polovině devadesátých let, tak co by po slavné "kuponovce" a řádění spřátelených tunelářů (a tady se slovo smečka skutečně hodí ...) z naší ekonomiky zbylo (kromě směšných, samolibých projevů o "fenomenálním" úspěchu) ? Klaus už nebyl volitelný, tak z něho udělali čestného předsedu, ale zbytek původní tunelářské smečky tam přece zůstal ... Vy těmto lidem opravdu věříte ? Já jsem asi jako většina lidí v naší republice z "vrcholných" politiků pěkně otráven a k volbám se mi vůbec nechce. Pro mne má smysl strana, která především pomůže mladým rodinám (jinak je zbytečné se bavit o důchodových "reformách" - kolaps státu bude tak jako tak), sníží výdaje ze státního rozpočtu na státní aparát (počet úředníků roste nepřetržitě od roku 1990 napříč všemi partajemi) a vzniklou úsporu použije na snížení daní. Která strana to je ?
      PaulC
  • Společná měna
    20.05.2005 13:20

    Kupodivu se mi zdá tento názor rozumný a vcelku s ním souhlasím.
    Václav Marek
  • Reakce
    20.05.2005 11:42

    Za koho mluví soudruh Holman ? Za vývozní lobby nebo snad za bankovní ústavy, které by mohly přijít o zisk ze směny peněz?
    Lojza
    • Reakce
      20.05.2005 13:11

      Pane, v pripade,ze se pohybujete v zahranici a cestujete, dopad Eura na zeme v evrope byl znacne negativni, prevazne pro spotrebitele mezi kterymi se radime vsichni a prineslo to znacny chaos do ekonomik vsech zemi, nektere se z toho jeste dnes nevzpamatovali. Pan Holman i Klaus maji v tomto pravdu. Neni nutne mit vse spatne co maji v zapadni evrope, je treba si to uvedomit.
      patrik
    • Holman má pravdu
      20.05.2005 12:59

      pan Holman má pravdu, já bych taky s tím EUREM nespěchal...stejně se jím dá v některých obchodech platit již nyní.Přijetí EURA: viděl bych to tak k 1.1. 2012
      Profesor
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m