Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

17.05.2005 12:59
Autor: 

Slovensko
Aktivita na slovenskom dlhopisovom trhu bola opäť nízka. Výnosy klesali iba na dlhom konci krivky a to približne o 3-5 bps, keď sledovali vývoj na európskych trhoch. Krátky koniec krivky zostal takmer nezmenený. Zverejnené čísla nemali na výnosy žiaden vplyv. V pondelok sa konala aukcia SLOVGB 4,8 %/2009. Celkový dopyt dosiahol pomerne vysokých 13,64 mld. Sk. ARDAL využil priaznivú situáciu trhu a požičal si peniaze za historicky najnižšie náklady. Akceptoval 7,86 mld. Sk pri priemernom výnose 2,924 %, ktorý je takmer o 15 bps nižší v porovnaní s predchádzajúcim tendrom vo februári. Po aukciu sa výnosy na sekundárnom trhu prakticky nezmenili.

Výrazne zmeny v charaktere obchodovania neočakávame ani v tomto týždni. Krátky koniec krivky bude zrejme naďalej stagnovať. Akékoľvek úvahy o možnom znížení sadzieb sú nateraz potlačené vzhľadom na vývoj na devízovom trhu. Dlhý koniec by mal kopírovať vývoj na európskych trhoch.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů byly v uplynulém týdnu kvůli absenci čerstvých makroekonomických dat stabilní. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 5,34%, 5,46% a 5,48% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Pondělní prohlášení členky výboru pro měnovou politiku Haliny Wasilewské- Trenknerové, která vidí jen minimální šance pro další snížení úrokových sazeb, zůstalo bez reakce trhu. Ve středu a ve čtvrtek se situace na polském trhu ubírala zcela opačným směrem než na vyspělých evropských trzích, tzn. že výnosy ve středu rostly a ve čtvrtek klesaly.

Čtvrteční prohlášení D. Filara, že úrokové sazby jsou na optimální úrovni, a stejně tak páteční vystoupení člena výboru M. Pietrowicze, který naopak nevyloučil květnové snížení sazeb o 25 bps, neměla na trh žádný dopad. V pátek byla aktivita na trhu minimální, trh tak zavíral na hodnotách 5,32%, 5,40% a 5,39% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Tento týden bude podle našeho názoru pro dluhopisy příznivý, jejich ceny by měly růst v důsledku méně příznivých makroekonomických dat. Očekáváme, že růst mezd i průmyslové výroby bude pod tržním odhadem. Zvýší se tak pravděpodobnost snížení úrokových sazeb.

Maďarsko
Výnosová křivka doznala v posledních dnech jen minimálních změn. Nejvýznamnější událostí minulého týdne byla nepochybně velmi úspěšná aukce pěti a desetiletého vládního dluhopisu. Výrazná poptávka po desetiletém dluhopisu přiměla agenturu AKK prodat dluhopisů o 5 mld. HUF, než s čím počítal původní plán. úspěch aukce se tentokrát projevil na sekundárním trhu, kde poté výnosy mírně klesly.

Tento týden bude ve znamení příprav na zasedání bankovní rady MNB a publikování pravidelné čtvrtletní inflační zprávy. FRA sazby indikují, že trh je momentálně rozpolcen v názoru zdal MNB sníží sazby o dalších 25 bazických bodů či je ponechá nezměněny. Pokud jde o názory přicházející z MNB, ty vyznívají spíše variantu snižování sazeb. Na druhou stranu slabší forint hovoří spíše pro scénář ponechání základní úrokové sazby na současných 7.50 %. Domníváme se, že to bude devizový trh, který rozhodne změně sazeb. Zůstane-li před pondělním zasedáním MNB EUR/HUF blízko úrovně 252 (popřípadě nad ní) k redukci o 25 bazických bodů nedojde (více viz očekávané události).

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data