Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prouza: „Kauza platy“ manažerů ukázala velkou slabost českého prostředí

Prouza: „Kauza platy“ manažerů ukázala velkou slabost českého prostředí

09.05.2005 10:00
Autor: 

Náměstek ministra financí, pan Tomáš Prouza, poskytl exkluzivní rozhovor serveru www.patria.cz. Tématem rozhovoru je například podpora kapitálového trhu, privatizace státních společností, efektivnost českého kapitálového trhu či úloha Komise pro cenné papíry.

Patria Online: Plánuje ministerstvo financí podpořit kapitálový trh? A jak?

Tomáš Prouza: Podpora kapitálového trhu by měla přijít z více směrů. Prvním je příprava dokonalejší legislativy, neboť v minulosti se příliš mechanicky a ne právě kvalitně překládaly směrnice a pravidla se spíše zpřísňovala. Existoval zde velmi silný tlak dozoru na velkou opatrnost, což kapitálový trh spíše ubíjelo. Při přípravě posledních dvou zákonů – novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu a zákona o kolektivním investování – jsme se daleko více snažili vyvažovat zájmy trhu a regulátora tak, aby legislativa směřovala k podpoře české ekonomiky. Jedním příkladem za všechny – schválí-li zákon parlament – je změna úpravy nemovitostních fondů tak, aby zde mohly doopravdy fungovat a aby byly přístupné široké mase klientů.
Chystáme také velkou novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která by měla zavést vícestupňovou evidenci a doladit další zásadní věci, které trápí český kapitálový trh.
Rádi bychom na burze viděli nové emise a je velká škoda, že se nepovedla žádná z plánovaných emisí. Stát by samozřejmě mohl také přispět, ale tahounem IPO by měly být rostoucí české firmy, hledající prostředky pro expanzi. Ovšem při dnešním boji bank o kvalitní korporátní klienty je pro každého manažera jednodušší sáhnout po bankovním úvěru…
Jednotlivé kroky podpory trhu by měly být zarámovány celkovou strategií rozvoje, kterou připravujeme. Podobný dokument velmi dobře posloužil například Polsku, které svou strategii rozvoje kapitálového trhu promyslelo do posledního detailu od prodejů přes burzu až po přísná pravidla corporate governance státních firem. A je samozřejmě důležité, že nejde o krásně napsanou studii, ale o dokument, kterým se polská vláda doopravdy řídí.

Patria Online: Proč stát neprivatizuje více společností přes kapitálové trhy? Existuje plán privatizace státních společností přes kapitálové trhy? Pokud ano, jaké společnosti přicházejí v úvahu?

Tomáš Prouza: Jména jsou dobře známa a nemá cenu je opakovat. Při neexistenci oficiálního plánu to ale bohužel není na pořadu dne. Privatizaci přes trhy také uškodilo zpolitizování celé debaty – opravdu si nejsem jist, zdali má burza vystupovat jako politicky aktivní instituce.
Pokud bych měl volit osobně, vybral bych Českou správu letišť. Byla by to téměř ideální defenzivní akcie, což v Praze chybí. Pokud bych ale chtěl IPO použít k propagaci investování vůči retailu, volil bych ČSA, kolem které jde vybudovat zajímavou "story". Letělo se vám s námi na dovolenou dobře? Tak proč si nekoupíte i naši akcii?

Patria Online: Existuje plán privatizace ČEZu nebo státního 16% podílu v ČEZu?

Tomáš Prouza: V tuto chvíli se diskutuje pouze o 16 procentech ČEZu a bylo jasně řečeno, že peníze budou použity jako jeden ze zdrojů krytí důchodové reformy. Vzhledem k jejímu načasování se ale zdá, že nepůjde o nijak rychlou operaci.

Patria Online: Jaký máte obecně názor na efektivnost akciového trhu v ČR? Tj. na to, jak rychle a efektivně reagují investoři na nové informace, zda je dostatek pravdivých a veřejných informací (resp. neexistence „insider“ informací), zda jsou investoři „racionální“, apod.?

Tomáš Prouza: Malý trh, na kterém se pohybuje několik málo hráčů, nikdy nebude úplně racionální. Navíc je poměrně jednoduché s trhem pohnout, což nepřispívá jeho dobré pověsti. Obávám se, že se pomalu dostáváme pod kritickou mez počtu zajímavých titulů i aktivních obchodníků. O to sympatičtější je mi snaha burzy zavést prozatím alespoň duální listingy – a doufám, že se již brzy konečně podaří velké české IPO. Dokud se ale nebude ve SPADu obchodovat kolem dvacítky titulů, budou debaty o dalším osudu burzy oprávněné.

Patria Online: Pokud to není příliš osobní otázka, investujete sám jako fyzická osoba na pražské burze? Do jakých instrumentů ukládáte své volné peněžní prostředky?

Tomáš Prouza: Jednotlivé akcie jsem přestal nakupovat okolo roku 2000, přestal jsem mít dostatek času. Od té doby využívám podílové fondy, zhruba 25 % portfolia tvoří dluhopisové fondy a peněžní trh, zbytek jsou akciové fondy. V akciové části je zhruba 60 % aktiv korunových, 25 % tvoří euro a 15 % dolar. Výnosy těchto fondů se ženou utrácíme na zahraničních cestách. Nevýhodnost výměny na koruny je pro nás dobrou výmluvou pro cestování…

Patria Online: Manažeři společností obchodujících cenné papíry nebudou muset zveřejňovat své příjmy. Jaký je Váš názor na tuto otázku?

Tomáš Prouza: Celá "kauza platy" ukázala velkou slabost českého prostředí. Místo věcných argumentů se používaly emoce, vše se řešilo pod časovým tlakem a naprosto selhala Komise, která si nedokázala nahlas obhájit něco, co si před dvěma roky tiše prosadila.
Debata o platech také poškodila celý kapitálový trh. Vždyť jaký je rozdíl, jestli manažer přizná, že jeho plat je 14 milionů nebo když média odhadnou, že jeho plat je 12-15 milionů? Pokud chce někdo někomu závidět, může závidět i podle nepřesných čísel. A to nemluvím ještě o jednom negativním efektu: neustále mluvíme o tom, jak oživit český trh a jak přilákat více drobných investorů. Po debatě o platech se ale pro řadu lidí burza stala místem, kde se potkávají ti přeplácení ředitelé, kteří se snaží utajovat různé informace. Realita je samozřejmě jiná, ale běžný konzument médií si bude pamatovat právě tento negativní obrázek burzy.

Patria Online: Nedávno se nejen na finančních portálech (např. Respekt č. 13/2005) rozpoutala diskuse související s možnou manipulací trhu v případě silného růstu a stejně prudkého propadu akcií Unipetrolu. Možnost manipulace dokonce šetřila KCP. Má Komise podle Vašeho názoru dostatek nástrojů k efektivní ochraně kapitálového trhu?

Tomáš Prouza: Obávám se, že má, ale neumí je použít. Jít proti mocným je vždy velmi obtížné a Komise v sobě nemá tu kulturu, na které stojí třeba britská FSA. Ta neváhá zasahovat velmi tvrdě, veřejně varovat před podezřením na porušení zákona a její politikou je "name and shame" – kdo se jednou provinil, nemá šanci se uchytit znovu.
Snad je to nešťastné dědictví minulosti, snad je to neodpovědnost kolektivního orgánu a jeho snaha o kompromis i přes jasný názor výkonných pracovníků, snad to, že Komisi chybí nahlas definované a jasné zadání ze strany státu. Věřím ale, že aspoň některé věci se bude dařit postupně překonávat při slučování dozorů a až jednou vznikne jednotný dozor, půjde o respektovanou instituci s jasným zadáním a jasnou filozofií fungování.

Patria Online: Může nebo měla by KCP postihnout politiky, jejichž necitlivé komentáře mnohdy bezdůvodně rozkolísají vývoj na kapitálovém trhu?

Tomáš Prouza: Komise dostatečné nástroje má, ale zůstává otázkou, proč je nevyužívá. Na téma využití vnitřních informací představiteli státních orgánů dokonce vydala poměrně jasné stanovisko, ale není vidět, že by je v praxi uplatňovala.

Patria Online: Jakým způsobem plánuje Ministerstvo financí podpořit penzijní reformu?

Tomáš Prouza: Naše role je trojí. Několik našich odborníků působí ve skupině Vladimíra Bezděka a spolu s kolegy z MPSV i dalších institucí odvedli při propočtech jednotlivých variant neuvěřitelně dobrou práci.
MF opět vstoupí na scénu poté, co padne politické rozhodnutí. Gesce za penzijní systém je sice primárně na MPSV, ale předpokládám, že na přípravě legislativy budeme úzce spolupracovat.
Hlavní roli pak bude MF zřejmě hrát při diskusi o tom, jak do penzijního systému zapojit finanční instituce, ať už půjde o stávající penzijní fondy (které ale budou muset projít radikální změnou) nebo o nové penzijní instituce.

Patria Online: Jaký je vztah MF a ČNB, je ČNB podle Vás dostatečně nezávislá? Jaký máte názor na poslední kroky měnové politiky a jakou byste si představoval měnovou politiku v nejbližší budoucnosti?

Tomáš Prouza: Vztah MF a ČNB je myslím mnohem lepší než jak se o něm mluví. Ze strany ČNB jsem se vždy setkal se vstřícným postojem, ať už jsme diskutovali výměnu dat nebo spolupráci na reformě stavebního spoření. Velmi dobře funguje i spolupráce ve vztahu k Evropské unii.
A měnová politika? Nerad komentuji věci, o kterých vím relativně málo, a nebudu předstírat, že jsem na měnovou politiku expert. Vím ale, že bankovní rada k rozhodnutím přistupuje velmi pečlivě. Konec konců, jde o rozhodnutí konkrétních jedinců, kteří svým hlasováním nesou na trh svou kůži a odbornou pověst a nemají šanci schovat se za obvyklou anonymitu institucí.

Patria Online: Vyplatí se státu vydávat dluhopisy v zahraničí, když je poptávka doma stále velmi silná? Neuvažuje MF o emisi státních dluhopisů jinde než v ČR a eurozóně, třeba v Japonsku (jak o tom uvažuje Polsko)?

Tomáš Prouza: Emise eurobondů se rozhodně vyplatí. Dávají totiž kolegům dostatečnou flexibilitu, bez které v minulosti byli rukojmími domácí poptávky. Emise v zahraničí je potřeba postupně vydávat i proto, abychom budovali kredit České republiky mimo obvyklou skupinu investorů a opět nebyli závislí na jedné či dvou skupinách investorů. Proto se letošní roadshow zaměřila na nové skupiny investorů a podařilo se přilákat například holandské penzijní fondy či fondy z Finska, které před tím české dluhopisy nenakupovaly. Objevili se také investoři z Asie a to je rozhodně trh, který si musíme kultivovat i nadále.
Pokud jde o jiné měny, pečlivě analyzujeme možnosti a nic předem nevylučujeme. Vždy budeme mít zájem o transakce, které pomohou snížit náklady na obsluhu státního dluhu, ale nechceme se svázat příliš nepružnou strategií.

Patria Online: A na závěr otázka k aktuálnímu politickému dění. Myslíte si, že může mít obměna vlády výrazný vliv na kapitálové trhy? Máte nějaké indikace jak vnímá současnou situaci zahraničí, resp. zahraniční investoři?

Tomáš Prouza: Z mých rozhovorů s investory vyplývá, že novou vládu vnímají jako pokračovatelku té předchozí a nemají důvod měnit hodnocení České republiky. Pro všechny bude rozhodující až výsledek voleb v červnu 2006. Vzhledem k pozitivním makroekonomickým výsledkům minulého roku je navíc Česká republika mezi zahraničními investory vnímána mnohem pozitivněji než jak vnímáme sami sebe na malém pražském písečku.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz náměstkovi ministra financí, panu Tomášovi Prouzovi za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
  • lepší Komise než žádná Komise
    10.05.2005 10:02

    Nejsem spolupracovník Komise, ale Komise přispívá k ochraně a rozvoji kapitálového trhu. To si zapamatujte! .)) Vzhledem k nedostatečním finančním prostředkům není možné všechny ty market fakery uhlídat. Např. monitoring Komise má pouze malé 15´´ monitory, oproti market fakerum, jež mají 19 a více palcové.
    KCP Master
    • Kontrolní funkce KCP
      11.05.2005 7:35

      Všechny nepravosti neuhlídá nikdo (i při sebelepší technice). Občas je potřeba ale nějakou sankci vypálit a nedělat jen alibistické lovy beze zbraní a "schovávat se" za 15'' monitory ... Jinak je to regulátor jako každý jiný v naší roklince: kdo nic nedělá, nic nepokazí a hlavně v pátek po poledni rychle na chalupu.
      PaulC
  • konečně
    10.05.2005 8:44

    Konečně někdo, kdo se nebojí nahlas říct i nepopulární věci a umí rozumně přemýšlet o tom, co se v Čechách děje. Třeba Poláci právě na podobném přístupu postavili rozvoj svého trhu a podívejte se, kam to dotáhli...
    Pavel Kubeš
    • kam to dotáhli Poláci?
      18.05.2005 15:27

      bydlím blízko polských hranic (Opava) a občas se tam zajedu podívat. Žít bych tam rozhodně nechtěl, bída, děs a utrpení.
      Profesor
  • Investoři
    10.05.2005 5:43

    Nebyl bych až zas tak optimistický - poslední týden vládní krize jsem dotazů na české rituální tanečky zaznamenal u kolegů obchodníků až příliš. A některé formulace byly opravdu hodně nepříjemné...
    JK
  • Pan namestek to rekl otevrene
    09.05.2005 22:14

    Prazska burza je spolek mafianu, kteri okradaji naivni male investory a hraji malou domu. A organizace jakoPatria jim v tom nevedomky pomahaji tim, ze se tvari jako by prazska burza byla legitimni organizace, kde maji vsichni stejnou sanci a stejne riziko a to zrejme neni pravda
    Pako
    • Vidím to trochu jinak
      09.05.2005 23:38

      Omlouvám se, ale já ten text čtu trochu jinak a něco takového tam nevidím. K burze se vyjadřoval už několikrát a nikdy o ničem takovém nemluvil. To, že se nestandardně chovají manažeři něterých obchodovaných firem, je věc jiná. A vzhledem k malému počtu titulů je jasné, že se burza musí přizpůsobit, pokud chce přežít...
      tsan
      • dodatek
        09.05.2005 23:40

        A možná to je trochu pragmatické, ovšem raději mít alespoň nějakou burzu než žádnou. Nemluvě o tom, že jsme tady na tom mnohem lépe než třeba na Slovensku...
        tsan
  • hřebíček na hlavičku
    09.05.2005 18:09

    Ano, souhlasím (bohužel) s názorem o Komisi, ale mnohem důležitější mi přijde jiná poznámka - že formálně lze podporovat cokoliv včetně kap. trhu, ale nakonec musí platit to, že se stát musí řídit tím, co deklaruje. A u nás je to trošku jinak (opět bohužel). Image trhu je špatná a nevidím, že by pro ni Koblic, jehož úlohou by to mělo být, něco pořádného dělal. Kolečko kolem Telecomu bylo fajn, ale co dál?
    jan m.
  • konečně - KCP je na nic
    09.05.2005 10:15

    Konečně někdo veřejně říká , že KCP je na ...vyvlastnění 90 % , manipulace , posudky ...atd, atd.
    akcionář
    • a jeste lichvari (Provident apod)!
      09.05.2005 10:55

      Souhlasim a myslim si, ze by bylo zahodno tez pojmenovat pravym jmenem neschopnost obou instituci (MF i KCP) vyporadat se s temi ruznymi oficialnimi "pujcovateli" penez chudakum, co nevi co to znamena RPNS a jdou do TOHO!!!!
      jk
      • re
        09.05.2005 12:11

        brzdi jk. Nejsem ani klient, ani spolupracovnik Providentu, ale nastuduj si pojem lichva ve vztahu k ceskym zakonum. Napr. za obdobnych podminek zacala penize komukoliv pujcovat i Ceska posta. Taky ji chces stopnout? Nastesti jsme vsichni svepravni a mame moznost volby. Nechtej, aby nam porad nekdo neco reguloval, kdyz nemusi.
        alaskan
        • Máte pravdu jen z části
          09.05.2005 13:23

          Svéprávný - dle zákona ještě zdaleka neznamená způsobilý k mnoha a mnoha úkonům ... Obecně máte s regulacemi pravdu, ale každá rozumná vláda by měla pozorně sledovat "působení" Providentů a jim podobným. Pokud totiž počet "svéprávných" spoluobčanů, kteří se těmto "společnostem" upíší bude příliš velký, začne to být problémem i pro ostatní populaci (neschopnost splácet jiné závazky, rostoucí zločinnost, rozpad rodin). A pokud tento negativní trend bude narůstat, měla by vláda konat minimálně regulací maximální výše RPSN.
          PaulC
          • český Kocourkov
            09.05.2005 18:06

            Nevím, jestli je to veřejně známo, ale za spotřebitelský úvěr je odpovědné ministerstvo průmyslu. Jak to pak má vypadat, když dělají něco, čemu nerozumí? Jejich ČOI umí možná kontrolovat jogurty, ale finanční produkty? To ani náhodou...
            pku
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data