Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snaha o

Snaha o "market-timing" je nesmysl ... námět k diskusi

03.05.2005 15:53
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

Úvodem možná jedno drobné varování - níže uvedené hypotézy jsou opravdu míněné jako námět k diskusi a nemám iluze, že uvedená debata bude mít jasného vítěze. Jako zdroj byla použita kniha Marka T. Hebnera s názvem "Index Funds, The 12-Step Program," publikovaná, resp. revidovaná letos.

* Definice - Základní premisou obchodní strategie nazývané "time picking" je názor, resp. představa, že tento druh obchodníků disponuje zprávou nebo informací, jež není známa milionům dalších účastníků trhu. Proto, aby tento obchodník konzistentně dosahoval lepších než průměrných výsledků, musel by mít v podstatě zcela nevyčerpatelný zdroj takovýchto informací. Již to samo o sobě naznačuje, že s principem "časování trhu" asi nebude všechno v pořádku. Jako další protiargument používá část odpůrců časování trhu dvě teorie - teorii "náhodně procházky" a teorii efektivních trhů.

* Teorie "náhodné procházky" - tato teorie v podstatě říká, že na trhu akcií není možno identifikovat jasné trendy v pohybu ceny (úder na solar plexus pro technické analytiky). Logika je potom následující - to, co hýbe trhem, jsou zprávy a informace. Zprávy jsou z definice náhodné a neočekávané. V okamžiku, kdy se tato zcela náhodná informace objeví, rychle ztrácí statut neočekávanosti a stává se "starou" zprávou. Vzhledem k tomu, že trhy nepočítají s překážkami v disseminaci této informace, dochází k jejímu okamžitému promítnutí do ceny předmětných aktiv. Proto se - tvrdí tato teorie - trhy pohybují zcela náhodně a nepřepověditelně.

* Teorie efektivních trhů - tato teorie je založena na předpokladu, že tržní ceny věrně a pravdivě odrážejí všechny v tom okamžiku známé informace mající na dané aktivum vliv. To vede k závěru, že je nemožné konzistentně dosahovat lepších než průměrných výsledků (jinými slovy vydělat víc než index). Podle některých studií z poslední doby je patrné, že nové informace jsou na trhu reflektovány během 4-60 minut od vzniku (resp. publikování). V rámci těchto 60 minut se stovky až tisíce obchodníků snaží z této "nové" informace profitovat - pokud disponujete miliardou dolarů, 0,1% zisk p.a. představuje milion dolarů. Mnoho fondmanažerů se tak snaží v tom samém okamžiku "utrhnout" právě tohoto 0,1 % - šance, že jednotlivý obchodník bude konzistentně profitovat z informace známé v tu samou chvíli cca tisícům dalších účastníků trhu je mizivá.

Statistika nuda je, ale podle odpůrců konceptu časování trhu v podstatě jediné, co potřebujete vědět, je teorie "náhodné procházky". Ta, jak bylo popsáno výše, ve své podstatě říká, že nikdo není schopen uspokojivě předpovědět, co se stane zítra. Pro zapamatování stačí, že: a) trhem hýbou zprávy, b) zprávy jsou z definice zcela náhodné a nepredikovatelné, c) trhy se proto hýbou náhodně a nepredikovatelně. Tato relativně jednoduchá hypotéza existuje již více jak 100 let. Mnoho studií, které se zaměřily na ověření její platnosti, však došly ke stejnému závěru. Jednou z nich je analýza provedená firmou SEI Corporation (a opět, jistě bude možno nalézt i mnoho analýz opačného závavěru), jež říká, že:

* mezi roky 1901 a 1990 vydělal americký akciový trh průměrných 9,5 %

* pokud by měl "time-picker" dosáhnout alespoň stejného výnosu, musel by korektně předpovědět minimálně 70 % bodů obratu daného trhu (tj. lokálních min. a max.) v tom samém časovém úseku

* pokud by však tento obchodník správně předpověděl 100 % všech obratů směrem dolů a jenom 50 % obratů směrem nahoru, stále by nebyl schopen dosáhnout alespoň průměru celého trhu. Navíc - nikterak v této studii nebyly zohledněny transakční náklady/náklady na daňovu povinnost.

* velká většina zisku je v rostoucím trhu akumulována na začátku tohoto růstu - je tedy mnohem efektivnější "trefit" počátek růstové fáze než se snažit vyhnout fázi poklesu.

A tak dále. Bylo by samozřejmě možné najít další studie, které došly ke zcela opačným závěrům stejně jako studie, které výše uvedené teorie potvrzují. Jak však jednou řekl klasik - "šedá je teorie, barevný strom života" (nebo ta nějak). Vaše zkušenosti s "časováním trhu" rádi uvítáme a k souvisejícím tématům se během tohoto týdne ještě jistě vrátíme.

Petr Žabža, Patria Direct

Zdroj: Index Funds, The 12-Step Program - autor Mark T. Hebner


Váš názor
  • market- timing
    05.05.2005 3:26

    S pranim pekneho dne Vam vsem se rad pridam do diskuse . Technicka analyza dobre slouzi k urceni trendu , k urceni overbought a oversold levels a pattern formacich dle kterych je ** v ramci stesti** mozne predpovidat dalsi vyvoj smeru daneho instrumentu. To vse ale na historickych datech , ktere nam ukazuji **kde market byl **ale bez zaruky na budoucnost do ktere si muzem byt jisti ze markat bude pokracovat v uplne stejnem rytmu . Market - timing je nesmysl , ano a to z toho duvodu ze pokud obchodujeme budouci smer , tak ten nema definovany parametr ( trend ) . Pokud by mela , byla by to opet jen historicka data . Jestlize si nekdo mysli , ze si je jist danym smerem **budoucim** tak naznacuje ze vlaste nerozumi dane problematice . Na druhou stranku , pokud nekdo neumi urcit smer ( trend ) ** minuli** tak jeho pochopeni o market - timing je hodne zkreslujici i v pripade ze ma pochopeni o tom ze nelze predvidat presne obraty smeru v urcitem case . Ackoli se sam radim do skupinky co zastava nazor ze market-timing je nesmysl , rad bych se oprostil od presvedceni ze je nemozne spravne urcit trend a vydrzet ve spravnem smeru urcite % aby nase vykonost byla vyssi nez prumeru indexu . Nicmene obchodovani ( aspon pro me tedy ) neni o **predpovidani ** daneho smeru . Existuji strategie , ktere dokazi zastihnout **pritomny** trend a udrzet se v nem at jde kamkoliv .
    • Nesmysl je 100% jistota. Pravděpodobnost nad 50% je reálná a stačí.
      05.05.2005 11:57

      S výjimkou případů, kdy firma zavádí nějakou revoluční technologii či službu, nelze očekávat, že prudce vzroste její hodnota. To se navíc děje spíše jednorázově a o důvodu takového růstu se veřejnost dozví už před zahájením růstu. Kdo se k té informaci dostane o chvilku později, už nakupuje citelně dráž. Ale za běžné situace není normální, aby firma rostla ročně o 50%, pokud elita příslušného sektoru roste průměrně o např. 6% ročně. Dlouhodobě cena titulu osciluje kolem skutečné hodnoty titulu, která se v čase nelineárně mění (podle skutečného hospodaření firmy). Pokud se tedy kurz výrazně odchýlí od skutečné hodnoty firmy, musí se k ní zase vrátit. Není možné, aby se od této hodnoty zcela odpoutal a rostl nebo padal nezávisle na ní. TA hledá jednak osu těch oscilací kurzu - přibližně odpovídá reálné hodnotě - a měří vzdálenost kurzu od této osy. Nejde o to, zda, ale kdy přijde korekce a jak může být hluboká. Proto časování trhu. Čím více se kurz odchýlil od reálné úrovně, tím pravděpodobnější je obrat a větší hloubka korekce. Proto při malých odchylkách od osy trendu nereaguji. Období, kdy je ta odchylka malá pro významnou korekci je mnohem delší, než období, kdy TA korekci signalizuje. Proto mi TA umožňuje vyhnout se zbytečným obchodům v době, kdy není důvod ke změně. Už jen tento fakt výrazně zlepší poměr dobrých a špatných obchodů. Také se vyhnu vysloveně nesmyslným obchodům jako je nákup při předraženém kurzu a prodej v blízkosti dna. Výjimkou jsou obchody, kdy se vrátím do hry po nedávném výstupu, když zjistím, že ještě nebyl ten správný čas na odchod. Fakt, že vždy netrefím správný okamžik pro obrat a trh se ještě vrátí na původní trend, nepopírá smysl TA. Několik předčasných výstupů a opětovných návratů způsobí malou ztrátu. Kdo to však vůbec nezkouší, neudělá to ani v ten pravý okamžik. A pak jej čeká ztráta mnohem větší. --- Pokud existuje strategie (jak tvrdíte), která Vám umožní udržet se na trendu, musí tato strategie umět také určit, kdy se trend mění. Pokud tím ovšem nebyla myšlena strategie koupit a držet. Ta Vás udrží na trendu bez ohledu na směr spolehlivě. Mým cílem ovšem není ztratit většinu toho, co už jsem jednou vydělal.
      Jirka
    • ??
      05.05.2005 9:24

      A jaké jsou to strategie?
      Honza
      • strategie
        05.05.2005 13:20

        Preji prijemny den . Vsimnul jsem si tu dvou reakci na muj prispevek . Oba se zamerenim na strategii , coz je ale trochu odlisne od navrhovaneho tematu , i kdyz market -timing se muze povrchne vnimat jako taky strategie , je potreba odlisit nekolik veci , jako napriklad je -vstup a vystup **system** , money management **system**, pri akciich to muze byt call a put options , waranty kteremi lze ochranit popr. hedge pozice **system** , pri forexu to jsou ruzne kombinace men , kteremi je mozne ochranit A UDRZET trend v nas prospech **system** atak dale a tak dale . Jednoduse receno , strategie je **kombinaci** systemu , kere jsou uplatnovany podle toho **kam market jde** radeji nez jenom predvidat smer a doufat . money management je ta nejklicovejsi slozka .
        jaroslav
        • Money management
          06.05.2005 12:22

          Samozřejmě, že je nutné kombinovat různé investiční prostředky a přelévat kapitál tam, kde je zrovna větší šance za zhodnocení. Ale jak to chcete provádět bez odhadování budoucnosti těch jednotlivých prostředků? Na základě včerejšího růstu titulu dnes nakoupím a na základě dnešního poklesu zase zítra prodám? Stejně to vychází i ve větším časovém měřítku. Za minulý rok to rostlo o 30% a támhle jen o 5%. Tak to přesunu. Za týden mi to o 4% spadne a řeknu si: však ono se to zase vrátí, vždyť to tak hezky rostlo. A za měsíc si dost možná budu trhat vlasy a přesouvat zbytek do titulu, který se mi na záladě minulých výsledků zdá lepší? Obávám se, že máme pouze dvě možnosti: 1) pokusit se odhadovat budoucnost, 2) sázet se s budoucností a věřit ve své štěstí. Klademe si oba stejnou otázku **kam market jde?**. **Kam** je dotaz na směr a současně na budoucnost. Můžeme se bavit o tom JAK hledat budoucí směr trhu, ne o tom, ZDA jej hledat.
          Jirka
  • Kdo něco neumí, může to alespoň zkritizovat
    03.05.2005 20:08

    Myslím že slova klasika v posledním odstavci článku vystihují podstatu věci. Uvedené teorie vidí v trhu mnohem jednodušší organismus, než jakým ve skutečnosti je. Např. teorie efektivních trhů nějak nepočítá s tím, že řada investorů prodá určitý titul ne na základě informací o jeho reálné hodnotě či náznaku budoucího vývoje, ale prostě proto, že potřebují nakoupit dárek, investovat do vlastního podnikání, dosáhli investičního cíle, nebo proto, že objevili titul, který jim připadá výnosnější. Obě teorie zapomínají na to, že v případě výskytu významnější zprávy přestává na kurz působit hodnocení jeho ceny rozumem a převáží obava ze ztráty vlastního kapitálu investora nebo naopak euforie. Zvládnout vlastní emoce je velice těžké. Proto lze předpokládat, že chování většiny investorů je v kritických situacích předvídatelné. K tomu stoploss příkazy přidají "turbo efekt". Nemožnost určení směru pohybu v příštím okamžiku je asi nejčastějším argumentem odpůrců technické analýzy. Ale to je tím, že se technickou analýzu zřejmě ani neobtěžovali studovat. Jinak by věděli, že uživatelé TA vyčkávají na potvrzení obratu na základě vývoje v několika posledních časových intervalech, že všechny technické indikátory zkoumají minulost a pouze měří pravděpodobnost změny. A hlavně - nesázejí na vývoj v následujícím okamžiku, ale v následujícím období, které přinese směs lepších i horších okamžiků. TA je o tom, které z těch okamžiků budou pravděpodobně převažovat. Snaží se tedy určit trend, ne následující skok. Analýza SEI Corp. zřejmě zkoumala, jak by dopadl time-picker, který by se pokusil předvídat každý obrat. Ale rozumný trader nebude hádat každou drobnou změnu, zvlášť v době poklesu. Když nastoupím do obchodu v úrodném roce a vydělám 50%, mám při průměrném ročním růstu 9,5% vyděláno asi na 4 další roky. Takže výstup v době, kdy se objeví pokles a množí se negativní zprávy dlouhodobého charakteru, nemůže ohrozit vyšší výnos. Případný zbytkový růst a čas ukrajují ze zbývajících 40% pomalu, takže je dost času na případné přehodnocení a návrat do hry. Návrat v době, kdy je kurz o desítky procent níže, než v době výstupu, nese pouze riziko, že se přesně netrefím do dna a nevyužiju celý potenciál. Ale určitě nezpůsobí menší výnos, než průměrný. Navíc v době poklesu mohu peníz zhodnocovat třeba v dluhopisech nebo měně a náskok ještě posílit. Čím je trader zkušenější, tím menší mohou být korekce, do nichž si může troufnout jít.
    Jirka
    • Souhlas
      04.05.2005 13:28

      Náhodná procházka je blbost, vůbec se zde neuvažuje o psychologii davu a ta má pořádnou setrvačnost. Rozumný investor může těchto trendů využít. Musí ovšem zvládnout sám svou psychiku a včas se od davu odpoutat. T však není vždy tak jednoduché.
      S.Volek
  • hloupost
    03.05.2005 19:50

    Že se nedá trh časovat, může tvrdit jen někdo, kdo si nikdy nenatáhnul "obyčejnou" trendovou linii, nebo nenastavil Fibo úrovně. Pročpak asi téměř všechny velké banky i brokerské firmy ke svým analýzám přidávají i tu technickou ? Koneckonců Patria taky :-)))
    Adraj
    • Trend?
      04.05.2005 8:57

      Tak jaký tedy trend třeba v USA DJI30 jste naměřili pro následující období? Když čtu v tech. analýzách: "...pokud prorazí hranici... potvrdí se....... a potom půjde index zřejmě nahoru. Bude to ale stát hodně úsilí nakupujících, neboť medvědi jsou připraveni toto zvrátit...", tak vidím, že analytici vaří sekyrkovou polévku. Moc na to nedám, ale to je můj názor.
      Pavel
      • Re Trend
        04.05.2005 14:37

        Sice se akciemi nezabývám, mojí prioritou je spíše Forex, přesto se pokusím odpovědět. Předně mi v dotazu chybí specifikace co je následující období, beru tedy v potaz delší grafy. Týdenní graf mi říká, že zhruba od února 2004 probíhá na DJIA distribuce. Denní graf, že od března 2005 je short trend, kdy došlo k formaci dvojitý vrchol a následně též k proražení silného supportu kolem hodnoty 10.400. Indikátory, které používám naznačují obrat trendu, nicméně, protože se nemá jít hlavou proti zdi, zkusil bych kupovat až při poklesu k 10.000, se stoplossem 9.800. V případě úspěchu bych polovinu pozice prodal za cca 10.400 a zbytek zkusil podržet. Při realizaci SL, bych zvážil otevření short, s cílem cca 9.300 a SL 10.100.
        Adraj
        • Forex
          05.05.2005 10:52

          Muzu se zeptat jak dlouho a s jakymi vysledky obchodujete na FOREXU?
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m