Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik na tom tentokrát proděláme...

Kolik na tom tentokrát proděláme...

27.04.2005 12:42

Náhled na to, kolik mohu ztratit, je podpůrným prostředkem při rozhodování o investicích na kapitálových trzích, ne jinak tomu je i na úrovni investic do projektů u jednotlivých společností. Value at Risk, která v principu ukazuje velikost možné ztráty v daném období, při kvantifikaci rizika jednoduchým způsobem spojuje jak čisté ukazatele rizikovosti, tak očekávanou výnosnost. Princip odhadu VaR je stejný pro jednoduché investice i pro komplexní investiční portfolia, potíž (nepřekonatelná bez sofistikovaným modelů) zde ale leží v kvantifikaci vstupních proměnných díky vzájemné interakci jednotlivých složek portfolia - např. akcií, call/put opcí, atd. Co se týče využití VaR ve výrobních/servisních společnostech, dá se rozdělit na dvě (prolínající se) úrovně. První z nich souvisí zejména s expozicí dané společnosti na komoditní a finanční trhy, zaměřuje se na pohyb hodnoty části aktiv a/nebo pasiv - např. na pohyb hodnoty závazků v závislosti na pohybu měnových kurzů, popř. úrokových měr. Druhá z nich se zaměřuje na aktiva společnosti, respektive vlastní jmění a kvantifikuje, nakolik jsou tato celkově vystavena možným ztrátám, např. v závislosti na vývoji výstupních a vstupních cen, poptávky, apod. Tomuto tématu se nyní budeme krátce věnovat.

Při pohledu na možné využití VaR v jednotlivých společnostech na úrovni posuzování celkové rizikovosti si nejdříve připomeňme princip (téma bylo uvedeno v článku Ztráty jsou povoleny). Investuje-li např. investor do aktiva a jeho roční 90% VaR je 10 000 korun, znamená to, že v průměru "v jednom roce z deseti" ztratí na této investici více než 10 000. Toto pak může (na stejné bázi, tj. tato ztráta relativně k investici) porovnat s investicemi do jiných aktiv a zvážit, zda při předpokládaném výnosu těchto alternativ je dané riziko přijatelné. Předpokládám-li např. u dvou alternativ stejné zhodnocení (např. při stejné velikosti investice do obou ve velikosti 100 000 se zhodnotí 10 % ročně), radši si vyberu tu, která má 90% VaR 10 000, než tu, která má 90% VaR 20 000 (tzn. tu, která "ztratí v jednom roce z deseti" 10 000 místo 20 000).

Vedle porovnání atraktivnosti několika investic je VaR možno využít i pro indikaci toho, zda investice nepřekračuje maximálně přijatelné riziko (tj. princip použití v bankách). V případě VaR je toto vyjádřeno jako maximální možná ztráta při dané pravděpodobnosti. Management se např. může rozhodnout, že nebude investovat do projektů, u kterých VaR překračuje určitou hodnotu (ať již v absolutním měřítku, či relativně k investované částce).

Je to tedy tato kvantifikace vlivu vnějších a vnitřních faktorů na hodnotu firmy/projektu (respektive na její rizikovost), co je klíčem k smysluplnému užití VaR ve světě reálných projektů. Obecně není např. těžkým cvičením při daném odhadu možných cen výrobků, z toho plynoucích velikostí tržeb, marží, zisků a následně hodnot společnosti (EVs) kvantifikovat i XY% VaR vztahující se k této EV (či hodnotám vlastního jmění, je-li tato zadlužena). Tato pak vedle samotného posouzení rizika může (možná hlavně) sloužit ke sledování mechanismů daných rizik, např. vliv cen na marže, na zisky a následně na EV.

Jádrem je při této kalkulaci dobrý odhad oněch vstupních proměnných a poté interpretace výsledku, která musí odrážet (i) volbu oněch vstupních proměnných, (ii) specifika daného reálného aktiva/projektu a (iii) vnitřní zákonitosti VaR kalkulace (tj. neznásilňovat data tak dlouho, až se příroda přizná). Při onom sledování vlivu výstupních cen je např. možno konstatovat, že díky izolovanému vlivu předpokládaného vývoje cen (průměr, tvar a st. odch. rozdělení) se může EV dané společnosti vyvíjet způsobem, který implikuje 90% VaR ve velikosti 1 milionu. Podobně lze konstatovat, že hodnota vlastního jmění dané společnosti se bude vyvíjet způsobem, který implikuje 90% VaR ve velikosti 10 milionů (zapáčený 1 milion). Tato VaR je jako investiční filtr relevantní např. je-li investice do společnosti podniknutá se záměrem tuto restrukturalizovat a za určité období prodat - kvantifikuje tak riziko tohoto venture projektu. A může pak, při daných alternativách charakterizovaných jejich návratnostmi a VaR, lehce sloužit jako informace rozhodující jeho zamítnutí/schválení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m