Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar dnes akceleruje svůj pád vůči euru díky americké burze

Dolar dnes akceleruje svůj pád vůči euru díky americké burze

19.06.2002 12:49
Autor: 

komentář aktualizován
Dolar v poslední době oslabuje vůči euru i japonskému jenu. V průběhu dneška dolar opět prudce padá až na úroveň 0,957 centů za euro. Jen od začátku tohoto týdne tak americká měna oslabila o 1,3%! Hranici 0,95 USD/EUR dolar naposledy atakoval před 17-ti měsíci. Od letošního únorového maxima tak dolar již oslabil o více než 10% vůči euru a o 9% vůči „předintervenční“ úrovni jenu z počátku června. Podobně jako kurz USD/EUR se vyvíjí i česká měna ve vztahu k dolaru – dnes byla opět proražena hranice 32 korun za dolar, koruna navíc posílila až na 31,80 CZK/USD.

Pokles dolaru je úzce spojen se slabostí amerického akciového trhu (i podle dnešního vyjádření Otmara Issinga, hlavního ekonoma ECB). Investoři v rámci diverzifikace rizika opouštějí americké akcie, neboť nevěří v ziskový potenciál jednotlivých amerických firem. Dnešní pád je umocněn negativními zprávami od společností technologického sektoru, jako například Apple Computer, Advanced Micro Technologies, Micro Technologies a IBM, které ve většině přišly po uzavření včerejší seance na americké burze. Přičemž investoři nemusí být nutně čistými prodejci amerických aktiv, k oslabování dolaru stačí, když bude zahraničí pouze redukovat podíl amerických aktiv ve svém portfoliu. Americkým akciím a tudíž ani dolaru včera nepomohly ani příznivé makroekonomické zprávy o inflaci a aktivitě ve stavebnictví – daleko větší váhu pravděpodobně mají jiné ukazatele, jako například spotřebitelská důvěra, které vyznívají negativně.

Z jiného úhlu pohledu se zdá, že je dolar nadhodnocen, jsou-li mírou tohoto nadhodnocení obchodní toky a inflační diferenciály. Také vysoký a rostoucí deficit běžného účtu USA (4% HDP) se zdá být neudržitelný. Měna má zpravidla tendenci oslabovat, blíží-li se deficit běžného účtu země hranici 5% HDP.

Podíváme-li se na oslabování dolaru pohledem ekonoma, může se jednat o pozitivum (v případě pozvolného a nikoliv skokového pohybu) jak pro USA, tak pro Evropu. Vliv na japonskou ekonomiku je spíše negativní, proto také japonská centrální banka od konce května několikrát intervenovala proti posilování jenu. Co se týká Spojených států, přísun kapitálu zatím stačil pokrývat deficit běžného účtu. Podle CSFB financoval příliv investic do dluhopisů a akcií deficit C/A v roce 1999 z 91%, minulý rok tento poměr však poklesl na 43% a pravděpodobně poklesne i tento rok. S tím jak investoři odcházejí se kurz dolaru pravděpodobně pohne ve smyslu kurzového vyrovnávacího procesu platební bilance. Slabší dolar by mohl dále podpořit slibně nastartovaný ekonomický růst USA z prvního čtvrtletí.

Z pohledu Evropy je silnější dolar článkem, který pozitivně působí na inflaci, se kterou má ECB daleko větší problémy než Fed v USA. Kurz by mohl oslabit tlaky na růst evropských úrokových sazeb, jejichž nižší úroveň by stimulovala s recesí koketující evropskou ekonomiku. Navíc slabý dolar by nemusel příliš ohrozit exportní schopnosti Evropy, pokud by se nevyšplhal až na paritu s eurem (podle německé průmyslové a obchodní komory, která zastupuje zájmy průmyslníků). Kromě toho silnější euro tlačí na potřebnou restrukturalizaci evropských odvětví a firem. Nebezpečný by byl jen prudký pokles dolaru, například v souvislosti s dalším poklesem cen akcií, který by zhoršil investiční sentiment. Analytici Morgan Stanley odhadují, že pád dolaru o 20% v průběhu šesti měsíců by musel být vyvážen jednoprocentním poklesem sazeb ECB.

Jedině pro Japonsko je současný trend dolaru jednoznačně špatnou zprávou. Ekonomika země, která má zatím největší problémy s růstem, je významně závislá na vývozech do USA, centrální banka se navíc musí vyrovnávat s deflací. Bank of Japan je tak ve svém úsilí o oslabení jenu osamocena, tj. bez pomoci USA nebo Evropy, devizové intervence jsou tedy relativně méně účinné a více nákladné. Slabý dolar pozitivně působí, stejně jako v Evropě, jen tím že tlačí na restrukturalizaci.

V současné době většina ekonomů očekává pomalé a postupné oslabování dolaru, hovoří se často i o pádu k paritě s eurem. Například UBS Warburg odhadují, že se dolar dostane na 1,05 USD/EUR a 115 JPY ke konci roku 2003.

Radim Krejčí a The Economist

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.