Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konvergenční účetnictví - mezinárodní srovnávání HDP

Konvergenční účetnictví - mezinárodní srovnávání HDP

13.06.2002 16:24
Autor: 

Vyjednávání o vstupu České republiky do Evropské unie spěje do závěrečné fáze a do popředí se dostávají ekonomické otázky a mezi nejčastější z nich patří srovnávání úrovně české ekonomiky s hospodářstvím EU. Srovnání lze vést v různých rovinách, můžeme porovnávat úroveň mezd, cen či produktivity práce. Na prvním místě v žebříčku těchto srovnání je však relace mezi hrubými domácími produkty. Protože ČR je ve srovnání s Unií trpaslíkem co do počtu obyvatel a pracovních sil, nemůžeme srovnávat celkové údaje o hrubých domácích produktech, ale jejich úrovně přepočtené na jednoho obyvatele. Jen pro představu, kdybychom český HDP z roku 2001 převedli z korun na euro průměrným loňským kurzem, dosáhl by jen 0,7% HDP Evropské unie. Zatímco v ČR žije zhruba 10 mil. obyvatel, v EU jich žije téměř 380 mil. Druhou úpravou, která bývá pro potřeby srovnání provedena, je zohlednění rozdílu v cenových hladinách. Vždy po určité době bývá provedeno srovnání cen v různých ekonomikách, které reflektuje ceny a směnné kurzy v těchto zemích. Po všech těchto úpravách bychom měli dostat hrubé domácí produkty, jejichž změny v čase budou odrážet pouze změny v reálném množství zboží a služeb.

Často zaznívají dotazy, zda může posílení koruny či rychlejší inflace pomoci přiblížit hrubý domácí produkt České republiky blíže k zemím Evropské unie, tj. zda tyto faktory mohou urychlit reálnou konvergenci. Z předchozích řádků by mělo být jasné, že nikoli. Kromě abstraktní logické úvahy existují dvě možnosti, jak to prokázat. První možností by bylo převést veškeré zboží a služby na určité arbitrárně zvolené numeraire. Řekněme, že bychom všechny statky převedly ve zvolených fixních poměrech na ledničky. Auto by představovalo 25 ledniček, rohlík dejme tomu 0,0003 ledničky, atd. Eliminace směnných kurzů a nemožnost inflace ukazují, že jinak než zvýšením reálného objemu zboží a služeb, nelze zvýšit reálnou výkonnost ekonomiky (tj. počet ledniček). Druhým příkladem, který vychází ze skutečně používané metodologie je propočet podle návodu uvedeného v prvním odstavci. Následující dva příklady ukazují, že ani vyšší inflace ani změna nominálního směnného kurzu nás neposune blíže k ekonomické výkonnosti Evropské unie.

Příklad 1: Inflace 50%

Prvním příkladem je padesátiprocentní inflace. Pro jednoduchost předpokládejme stabilní počet obyvatel v EU, kurz koruny vůči euru a hrubý domácí produkt EU. Všechna uvedená data jsou fiktivní pro jednoduchost demonstrace. V tabulce, kde ve 4. řádku, jsou uvedeny všechny potřebné vzorce k výpočtům, se inflace projeví zvýšením cenové hladiny z původních 50% na 75%. Zároveň se však promítne do hrubého domácího produktu v běžných cenách z 2 000 mld. Kč na 3 000 mld. Kč. Zde pro jednoduchost zanedbáváme obvykle uvažované náklady vysoké inflace. Hrubý domácí produkt na obyvatele zohledňující rozdíly v cenových hladinách se tak nezmění.

Příklad 2: posílení kurzu koruny o 20%

V druhém příkladu opět uvažujme, že se základní parametry nezmění a předpokládejme pouze jedinou změnu - posílení nominálního směnného kurzu koruny vůči euru o 20%, tj. 30 Kč za euro na 25 Kč za euro. Díky posílení kurzu se zvýší velikost HDP na obyvatele vyjádřená v euru. Zároveň se však zvýší česká cenová hladina v ČR vztažená k EU. Pro jednoduchost opomeňme negativní vliv apreciace měny na konkurenceschopnost vývozu. HDP na obyvatele po zohlednění o rozdíly v cenových hladinách se tak opět nezměnil.

Na uvedených příkladech bylo demonstrováno, že reálné konvergence výkonnosti české ekonomiky k zemím EU nedosáhneme jinak než rychlejším reálným hospodářským růstem v EU. Změny cen ani kurzu nám nepomohou. Leda snad kombinací stabilního HDP a klesajícího počtu obyvatel či rychlejšího poklesu počtu obyvatel než poklesu HDP. Tyto možnosti však patří do říše teorie.

Tuto a další analýzy v pdf formátu naleznete ZDE.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data