Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská ekonomická dezintegrace aneb Bůh chraň Evropu

Evropská ekonomická dezintegrace aneb Bůh chraň Evropu

24.03.2005 12:49
Autor: David Marek

Ačkoli je nadpis této statě nadsázkou, hodnocení strategie integrace evropského kontinentu nemůže být po včerejšku nijak lichotivé. Formy integrace byly a jsou vybírány nikoli podle celoevropské ekonomické racionality, ale podle národních zájmů, případně ekonomicky nepodložených přání politiků. Na jedné straně tak máme Jednotný evropský pakt platící od roku 1987, jenž měl liberalizovat trhy zboží, služeb, práce a kapitálu, ale stále není mnoha bodech naplněn. Liberalizace služeb padla včera, rovnost na trhu práce je pouze zbožným přáním nových členských zemích EU. Na straně druhé přežívá společná zemědělská politika iniciovaná v 60. letech minulého století Charlesem de Gaullem a stále požírající polovinu rozpočtu EU. Dalším paradoxem je existence měnové unie, která neodpovídala a neodpovídá poctivému zhodnocení pomocí modelu optimálních měnových zón. Zde schizofrenii její existence dále zvýrazňuje „pružnost“ pravidel rozpočtové disciplíny.

Původním motivem vzniku Evropské unie byly obavy z opakování hrůz 2. světové války. Zdá se ale, že další podněty k integraci přicházely v dobách ekonomických obtíží jako univerzální všelék, aniž by se analyzovaly přínosy a náklady. Tu se přijalo pár nových zemí, jindy se třeba založila měnová unie. Někdy byl náhodně vybrán „krok správným směrem“, někdy se šláplo vedle.

Evropská unie je pacientem trpícím chronickou schizofrenií. Jednou cestou je omezená forma ekonomická integrace. Příkladem je celní unie a volný trh. Druhou cestou je směřování k politické a ekonomické unii se společnou ústavou, armádou, měnou a hospodářkou politikou. Země tvořící jádro Evropské unie ale přebíhají z jedné cesty na druhou podle vlastních potřeb. Když hrozí, že liberalizace trhu práce povede v některých zemích ke zvýšení nezaměstnanosti či poklesu mezd z důvodu strnulosti trhu práce a absence konkurenceschopnosti a neochoty s tím cokoli dělat, je návrh smeten ze stolu, ačkoli v kontextu celé EU by se tempo růstu HDP zvýšilo o 0,6 procentního bodu a práci by našlo 600.000 osob. Stejné země horují pro evropskou ústavu a harmonizaci daní. Paralelním případem schizofrenie je existence měnové unie a rozpad Paktu stability a růstu.

Kromě větších či menších, více či méně schizofrenních členských zemí EU jsou ve hře také orgány EU. Nemá cenu si nalhávat, že by šlo o ryze altruistické organizace a úředníky vymykající se teorii byrokracie Williama Niskasena. V jejich zájmu je a vždy maximalizace zisku sestávajícího z platu, nepeněžních požitků z úřadu, reputace, moci a rozsahu kompetencí. Z této strany můžeme vždy očekávat tlak na maximální formu integrace bez ohledu na její přínosy a náklady.

Vyostření obrysů problémů Evropské unie alespoň zřetelněji otevřelo prostor pro realistické hodnocení. Před rokem touto dobou by při hysterii zaslepeně oddaných fanoušků EU něco takové bylo obtížnější. Pokud bude chtít EU vybřednout z chronických ekonomických obtíží, plnit lisabonskou strategii a dostát i svému neekonomickému poslání, bude si muset vybrat jednu z cest. Kráčet po obou nebo neustále přeskakovat z jedné na druhou nelze do nekonečna. Než se tak stane, měla by si EU alespoň změnit svou hymnu. God save EU se zdá být příhodnější než Óda na radost.


Váš názor
  • nechapu ze eurospekticismus je trendy
    30.03.2005 7:14

    ja si zase myslim ze EU je dost dobra vec a nechapu proc bych si mel myslet opak, napriklad: - sjednoceni evropy diky Nemecku ktere bere take zodpovednost za jeji rozdeleni valkou - vetsi trh NUTNY pro globalni konkurenci - pro zbytek sveta nutny geopoliticky utvar - moznost svobody pro vsechny evropany (no visa) - vzor multikulturniho prostoru (multikulturni neznamena pouze hodne melkych kultur pohromade) proste intelektualni evropske spicky vedi co delaji
    Daniel Dobro
    • Tak, tak
      30.03.2005 11:18

      EU má smysl a ve stále více se globalizujícím světě je pro Evropany nutností. Popis vývoje EU dle pana Marka: "někdy se šláplo vedle, někdy byl "náhodně" vybrán krok správným směrem" je poněkud humorný, zejména použití slova "náhodně" je úsměvné (už vidím jak si tehdejší politici před svým rozhopdnutím házely frankem, librou nebo bůh ví jakou mincí :-). Evoluce šla vždy klikatými cestičkami a vývoj EU tomuto jen odpovídá. Zpružnění paktu stability na papíře samo o sobě špatné jistěže není. Důležité bude, jak se tento bod použije v praxi. Žádnému státu v Evropě (a ani společné měně) není ku prospěchu ekonomicky churavějící Německo nebo Francie s miliony nezaměstnaných ... Nemám rád ani euroskeptiky (Klaus, Schneider), kteří se tváří, že všude byli a je s podivem, že jim z Bruselu nevolají o radu, že :-) ani rádoby "liberální" křiklouny typu Thyronx. Společná měna má také smysl - zejména pro malé státy. Tvrzení některých našich "politiků" o výhodnosti a nezávislosti naší měny nejsou z dlouhodobého hlediska pravdivá. Stačí trošku větší spekulant světového měřítka a uvidíte, jak si s kurzem koruny pohraje a na změnách úrokových sazeb to zaplatíme všichni ...
      PaulC
  • Ani černá, ani bílá
    26.03.2005 23:28

    Nechodím ny tyto stránky často, ale přijde mi, že toto je spíš kritika postupu velkých zemích EU než integrace jako takové. Ačkoli jsem byl také u referenda pro vstup do EU, musel bych být slepý, kdybych tvrdil, že je vše v pořádku. Proto s autorem souhlasím. Jestli se mají problémy řešit, musí se o nich mluvit.
    Jarda
  • Váš realistický názor mě potěšil
    24.03.2005 21:08

    Pane Marku, váš korektní a realistický názor na EU mě potěšil, ale ne vždy jste v makroekonomických a politických komentářích objektivní. Doufám že ve vaší profilaci osobnosti dochází k profesionální a morální pozitivní změně. Pokračujte korektně a máte mé veškeré simpatie.
    t
  • Oskar
    24.03.2005 15:39

    Kdyby se uděloval Oskar za pesimismus tak by pan Marek byl bez konkurence.
    Černý
    • Blahoslaveni chudí duchem
      24.03.2005 17:51

      Tak nějak jsem to slýchal od kněžích. Mezi prostým lidem se to podává tak, že nejlíp se mají blázni, protože se umí smát, i když jsou v průseru. :-)
      Jirka
      • Ahoj Jirko a snílku.
        24.03.2005 18:15

        O chudých duchem nechci mluvit ani o kněžích. Stačí se podívat na minulé predikce pana Marka v roce 2004. Benzín by teď už podle něho byl asi tak na 50kč/litr, ve vstupu do EU převažovaly podle něho jen nevýhody a podívejme se na velký růst našeho zahranočního obchodu a jeho přebytek. Slovensko nám dával mockrát za vzor, ale jeho zadlužení je větší než ČR na hlavu, nezaměstnanost podstatně větší, HDP na hlavu podstatně menší, pouze růst v loňském roce mělo nepatrně vyšší atd atd. Podívej se Jirko na minulé články pana Marka. Označit někoho nějak bez argumentů je docela primitivní. Nemám s žádnou politickou stranou nic společného. Jen to věčné skuhrání a černá budoucnost našich novinářů mně už několik let dráždí.
        Černý
        • V tom mate pravdu
          25.03.2005 20:52

          S radou veci s p. Markem souhlasim, ale mnohdy NENI jeho pesimismus na miste. Neoveri si nektera fakta, napriklad statistiky z OECD, WB, ci z The Economist. Tento clanek o EU je nesmyslny a jiste by vyvolal na zapad od nas usmev. EU ma problemy, ale je to stale nejschopnejsi politicko-ekonomicky utvar, ktery v Evrope vznikl. K jejimu rozpadu, prorokovany ceskou severoamerickou emigraci uz 15 let, zatim nedoslo. A ani neocekavam, ze k ni dojde za meho zivota. Jen si pripomenu proroctvi o Euru ze nikdy nebude silnejsi nez dolar. Dnesni realita je jina, a EU vcetne Nemecka stale vykazuje obchodni prebytek.
          Mirek
        • pane nacinoalisto
          25.03.2005 9:35

          Slovensko si neberte do h.....Pokud bychom smerovali tam kam oni,bylo by nam hej.Tady to bohuzel zavani komunisticko-socialistickym smradem. Co se tyce pana Marka,vsimneme si,ze se odvazi napsat kritiku jen na EU.Co se tyce CR drzi se pekne zkratka.No je to v teto zemi asi nutnost.Uz by taky treba nemusel jit druhy den do prace.
          dodo
    • RE...
      24.03.2005 16:15

      Pan Marek není pesimista, pan Marek je realista. Poslední kroky EU jenom posilují její bolševizaci a byrokratizaci. Nejste náhodou bratr pana Škromacha ?
      Dreamer
      • Ach ty evropske problemy
        25.03.2005 21:04

        EU ma obchodni prebytek, silnou menu, nizsi defict, vetsi sanci na doziti, kvalitnejsi infrastrukturu nez USA (zatimco americka se rozpada viz http://www.asce.org/). GM je pred krachem, protoze ma dluh vetsi nez veskere zlate rezervy FEDu (http://www.gold-eagle.com/editorials_05/hommel031805.html). EU neni jen Francie a Nemecko, UK ma nizsi nezamestnanost nez USA, atd. Kazdy kdo kritizuje EU a zil v CSSR v roce 1989, at si vzpomene, kde jsme byli v te dobe.
        Mirek
        • to sedi ...
          30.03.2005 7:25

          "zaslepeni fanousci oddani EU" proste evrope fandi a ani vasek klasu ktery potreboval pozvanku do white house s tim nic neudela, protoze je vsem normalnim pro srandu (viz komentare ve Financial Times po jeho"zvoleni" presidentem)
          Z
          • jsi nejaky pomateny
            30.03.2005 19:29

            Je nejaky duvod proc bych Evrope nefandil? Zajet si do Atlantic City a do Monte Carla, do Lake Placid a do Interlakenu a porovnej. Dobre to popsal Tzvetan Todorov ve sve knize New World Disorder, Evropa versus USA. Jsi z Evropy nejak zatrpkly, pobyt v papundeklove maringotce nekde mezi NYC a LA by ti prospel. Nejsem fanda Vaclava Klause, nikde jsem se ho nezminil, tak co tu zvanis o nejake jeho pozvance do WH? Je mi lhostejny zda s nim GW jednal ci ne. FT muze akorat komentovat jeho zvoleni tod vse, co si Cesti obcane zvoli, je jen jejich zalezitost. Dnesni zpravy z Yahoo vystihuji USA hezky: Censorship of IMAX Films Threatens Integrity of Science. Mimochodem kdyz ctes FT, jak si stoji $ s Eurem, Librou, Frankem? Pred peti lety kazdy znaturalizovany tvrdil, ze Euro nikdy nebude silnejsi nez dolar...
            Mirek
      • O tom nepochybuj.
        24.03.2005 21:04

        Pesimista? Realista je. EU se zene z kopce a at mi tu nekdo dokaze ze to neni pravda. EU nema ani koncepci ani sance na reformy, ani sanci na volny nikym neovlivnovany na nizkou dan a DPH. Tedy ani nejmensi sanci na vetsi zamestnanost. Nemecko a Franci jdou smele prikladem jak se ekonomika delat nema.
        Thyronx
        • ??
          30.03.2005 7:18

          dost radikalni kritika, pravdepodobne diky zivotnim zkusenostem:)
          Z
          • Fakt dobry
            30.03.2005 19:34

            Zkusenosti tak akorat z okynka specialni nemocnice, Eloise. Muzete si mezi sebou diskutovat co je deflace a devalvace v zemi absolutni demokracie.
            Mirek
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.