Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB za minulý rok zvýšila čistý zisk o 9,2 % na 6,8 miliardy

ČSOB za minulý rok zvýšila čistý zisk o 9,2 % na 6,8 miliardy

21.03.2005 11:01
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČSOB:
Čistý zisk Skupiny v r. 2004: 6,8 mld. Kč (meziročně+ 9,2%) odráží zejména velký zájem o financování bydlení, dynamický nárůst úvěrů pro MSP a prodej podílových fondů

Skupina ČSOB hospodařila v roce 2004 s čistým ziskem ve výši 6,8 mld. Kč, což je meziroční nárůst o 9,2%. Jde o auditovaný, konsolidovaný čistý zisk podle IFRS. Kapitálovou přiměřenost vykázala ČSOB (banka) na úrovni 12,11 %, návratnost kapitálu se zvýšila na 15%.

Skupina ČSOB potvrdila svou sílu ve finančních službách a v každé oblasti svého působení zaujala významnou tržní pozici: 1. místo ve stavebním spoření (vklady i úvěry), 1. místo na leasingovém trhu, 1. místo v zajištěných fondech a podle odborného časopisu Global Finance byla též nejlepší bankou roku v ČR a nejlepší bankou ČR v oblasti devizových (F/X) služeb.

Růst zisku byl tažen celkově silným růstem obchodů ve všech klientských segmentech, zejména obchodů úvěrových. Celkově dosáhlo úvěrové portfolio Skupiny ČSOB objemu 254,9 mld. Kč, což je meziroční růst o 8%. Úvěrové obchody přinesly úrokové výnosy ve výši 14,6 mld. Kč (meziročně +6%), na poplatcích generovaly 0,6 mld. Kč (meziročně +18%).

Největší část nově poskytnutých úvěrů směřovala k financování bydlení. Skupina ČSOB poskytla nové hypotéky za 12 mld. Kč a úvěry ze stavebního spoření v rekordní výši 19,5 mld. Kč, čímž se její celková angažovanost ve financování bydlení zvýšila o více než 40% na 65,5 mld. Kč. Skupina ČSOB si tak udržela 32% tržní podíl, t.j. postavení největšího financiéra bydlení v ČR.

V segmentu malých a středně velkých podniků (MSP) ČSOB zvýšila počet klientů, pro něž je bankou první volby ze 20% na 25%. Dosáhla toho kombinací zjednodušených úvěrových procedur, slev na poplatcích za europlatby a automatizované platby, devizovými službami v regionech a poradenstvím, orientovaným na evropské fondy. Portfolio úvěrů MSP vzrostlo o 34%, t.j. o 4,5 mld. Kč při zachování kvality aktiv. Výnosy z tohoto segmentu měly nejvyšší dynamiku, t.j. meziročně 15%.

Skupina ČSOB nadále zůstává významným správcem hodnot klientů , přičemž objem spravovaných aktiv dosáhl 530,5 mld. Kč. V oblasti správy hodnot drobné klientely zaujímá celkové 29%ní podíl na trhu.Investice fyzických osob do podílových fondů rostly dvojnásobně rychleji než trh a pozice ČSOB na trhu dále posílila. Meziročně vyrostly investice do fondů o 9,8 mld. Kč, t.j. o 43%, a ČSOB v nich spravuje aktiva ve výši 32,9 mld. Kč (bez „ex-privatizačních fondů“). Skupina potvrdila také bezkonkurenční postavení v oblasti zajištěných podílových fondů, jejichž prodej meziročně vzrostl o 60%. ČSOB drží v tomto produktu prvenství s tržním podílem 69%.

Výnosy z finančních operací vzrostly o 11% na 4,3 mld. Kč. ČSOB se přitom strategicky soustřeďuje na obchody pro klienty (výnosy 3,0 mld. Kč) a v menší míře na obchody na vlastní účet (výnosy 1,3 mld. Kč). Dealing room ČSOB s průměrným denním obratem přes 80 mld. Kč (více než 2,5 mld. EUR) zůstává předním pracovištěm v ČR.

Významný nárůst, meziročně + 20%, t.j. 0,6 mld. Kč, zaznamenaly výnosy z operací s platebními kartami, jejichž je ČSOB druhým největším vydavatelem v ČR. Nárůst výnosů z transakcí souvisí s tím, že ČSOB se stala největším operátorem platebních terminálů u obchodníků v ČR; jejich počet dosáhl 8 942. Počet transakcí platebními kartami na nich se meziročně zvýšil o 12%.

Úspěšně se rozvíjí také koncept bankopojištění, kde byl zaznamenán rychlejší růst předepsaného pojistného ve srovnání se stejným obdobím roku 2003. Takřka dvojnásobným nárůstem se to projevilo u životního pojištění (meziročně více o 326,6 mil. Kč), o více než třetinu u pojištění platebních karet a pojištění úvěrů a hypoték fyzických osob.

Slovensko. Také v SR zvýšila Skupina ČSOB úvěrovou aktivitu, která více méně kopírovala dynamicky se rozvíjející segmenty v ČR. Objem úvěrů k financování malých a středních podniků na Slovensku dosáhl 3,7 mld. SKK (meziročně nárůst +39%), takřka o třetinu stouply spotřebitelské úvěry (1,9 mld. SKK, meziročně + 27%) a dynamicky se vyvíjely hypotéky (1,4 mld. SKK, meziročně + 106%). Velmi dobrou odezvu našly zajištěné fondy, jejichž čisté prodeje stouply o 47%a dosáhly částky 2,4 mld. SKK. Expanze úvěrové aktivita byla podpořena růstem distribuční sítě pro fyzické osoby a MSP. Ta dnes zahrnuje 78 poboček.

Provozní zisk Skupiny ČSOB dosáhl 9.58 mld. Kč, což je meziročně nárůst o 32%. Vliv mimořádných (jednorázových) položek byl přitom omezený – výsledky byly také v menší míře pozitivně ovlivněny dobrými výsledky v oblasti vymáhání ztrátových úvěrů. Vlivem silného obchodního růstu se výrazně zlepšil poměr nákladů k výnosům a dosáhl (C/I Ratio) se zlepšil z 67,2% v roce 2003 na 61,6%. Provozní výnosy Skupiny, které jsou ukazatelem obchodní aktivity, dosáhly 25,7 mld. Kč. Na nich se segment fyzických osob podílel 26%, segment malých a středních podniků 17%, segment velkých firem 11% , dceřiné firmy 22% a operace na Slovensku 9%.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data