Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská společnost – životaschopná korporace nebo přeregulovaný moloch?

Evropská společnost – životaschopná korporace nebo přeregulovaný moloch?

11.03.2005 12:52
Autor: 

Dne 14. prosince 2004 nabyl účinnosti zákon 627/2004 Sb., o evropské společnosti („Zákon“, kterým byla do české právního zapracována ustanovení, která umožní aplikaci nařízení Rady č. 2157/2001 („nařízení“) o statutu evropské společnosti (tzv. Societas Europea –„SE“).

Na základě Zákona tedy je možno založit na území České republiky novou formu právnické osoby - SE. Při zakládání SE je však nutno na rozdíl od ostatních typů obchodních společností upravených v obchodním zákoníku postupovat primárně dle nařízení a teprve v jeho mezích použít příslušných ustanovení Zákona či případně ustanovení obchodního zákoníku. Dle nařízení se totiž na případy, které nejsou upraveny v nařízení či v Zákoně, tedy ve zvláštním právním předpise členského státu, aplikují ustanovení příslušných právních předpisů členského státu upravujících akciovou společnost. Z uvedeného je tedy zřejmé, že ač na první pohled stejná právní entita, mohou být právní struktura a vnitřní poměry SE se sídlem ve Holandsku odlišné od SE se sídlem v České republice.

Níže se zabýváme pouze vybranými právními aspekty SE zakládané na území České republiky, neboť podrobná analýza této právní entity přesahuje rozsah tohoto příspěvku.

Dle Zákona se zakladatelé při založení SE se sídlem na území České republiky mohou rozhodnout, zda-li jimi zakládaná společnost bude mít tzv. monistickou strukturu či strukturu dualistickou. Zvolí-li zakladatelé systém dualistický, bude mít SE obdobně jako společnost akciová své představenstvo a dozorčí radu. Novinkou v českém právním řádu je však systém monistický, který je upraven rámcově v nařízení a jeho podrobnosti jsou upraveny pro českou SE v Zákoně. V případě volby tohoto systému ve stanovách společnosti, pak společnost bude mít jediný exekutivní a dozorčí orgán, a to správní radu, která musí mít nejméně tři členy. Statutárním orgánem pak je jednak předseda správní rady, který je zároveň generálním ředitelem, či samostatně jmenovaný generální ředitel. Jménem společnosti však může jednat ve všech věcech také správní rada jako kolektivní orgán. Vedle funkce exekutivní však správní rada vykonává též funkce, které jsou jinak svěřeny dozorčí radě, tj. funkce kontrolní.

V celku zajímavou skutečností je Zákonem výslovně vyloučená aplikace ustanovení § 196a obchodního zákoníku, stanovící velmi přísná pravidla na transakce mezi propojenými osobami, na SE s monistickou strukturou. V případě SE s monistickou strukturou, tj. se správní radou, totiž Zákon obsahuje zvláštní ustanovení upravující transakce mezi propojenými osobami, která však jsou podstatně mírnější než ustanovení § 196a obchodního zákoníku.

Zákon rovněž upravuje účast zaměstnanců na řízení SE. Jednak se jedná o úpravu procesu vyjednávání o zapojení účasti zaměstnanců při vzniku SE a dále o úpravu samotné účasti zaměstnanců na fungování SE, tj. zapojení prostřednictvím výboru zaměstnanců a možnosti vlivu zaměstnanců na složení orgánů SE. Ustanovení Zákona o zapojení zaměstnanců, která byla do Zákona inkorporována dle směrnice č. 2001/86/ES, se však netýkají pouze již založených společností, ale hrají významnou roli i při procesu zakládání SE. Zaměstnanci na procesu založení SE zúčastněných společností totiž mají za stanovených podmínek právo účastnit se prostřednictvím tzv. vyjednávacího výboru jednání se zástupci zakládajících společností ohledně své budoucí účasti na fungování SE. Lhůta pro jednání vyjednávacího výboru je 6 měsíců a o stejnou dobu může být prodloužena. Bez dosažení dohody vyjednávacího výboru či jiného právními předpisy povoleného ukončení jednání o zapojení zaměstnanců přitom nemůže nová SE platně vzniknout.

Z výše uvedeného plyne, že ačkoliv již právní řády členských států EU, tj. i právní řád České republiky, umožňují založení SE, bude se vzhledem k poměrně značné obecnosti zvolené právní úpravy a nutnosti zapojení více právních řádů právní praxe zřejmě určitou dobu potýkat s četnými výkladovými problémy. Nezbývá tedy než doufat, že se příslušné soudní orgány, tj. v České republice také notáři, kteří dle Zákona budou zodpovědní za kontrolu určitých procesů při založení SE či přemístění jejího sídla, naučí ustanovení citovaných právních předpisů pružně vykládat a aplikovat, a umožní tak uvedení institutu SE v život.

Stanislav Servus

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data