Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komisař Špidla a důchodová reforma

Komisař Špidla a důchodová reforma

04.03.2005 12:10

Dlouholetý pozorovatel a analytik názorů dřívějšího českého ministra sociálních věcí a premiéra, nyní evropského komisaře Vladimíra Špidly, se nemůže ubránit pocitu velkého paradoxu. Špidla si vybudoval kariéru v české sociální demokracii jako nejdůslednější obhájce hypertrofovaného českého sociálního státu a zuřivý odpůrce jakýchkoliv reforem. Poté, co se stal premiérem vlády sice své názory zmírnil, přesto zůstal přesvědčeným socialistou.

Tento muž je nyní pověřen agendou zaměstnanosti a „sociální sféry“ v Evropské komisi vedené poměrně pragmatickým a liberálně orientovaným José Barrosem. Vladimír Špidla tedy plní roli „naděje“ evropských socialistů, kteří se snaží za každou cenu ubránit „evropský sociální model“ ačkoliv není jasné, co je na něm tak skvělého, že to stojí za vysokou nezaměstnanost a pomalý růst.

Vladimír Špidla přišel začátkem února 2005 se svým „sociálním programem“, který míchá návrhy nebezpečné a nadějné. Napřed k těm nebezpečným:

Komisař Špidla se zavazuje k pokusu určit nejnižší zaručený příjem v celé Evropské unii. Šlo by tedy zřejmě o obdobu českého životního minima, ovšem na nadnárodní úrovni. Již naše zkušenost s životním minimem ukazuje, jak nebezpečný nástroj to je (pro nezanedbatelnou část českých rodin představuje životní minimum vážnou konkurenci příjmům z práce). Celoevropská konstrukce „minimálního příjmu“ či „životního minima“ by podobné problémy ještě znásobila, protože co je „životní minimum“ ve Francii či v Británii, je zcela jistě nadstandardní příjem v Estonsku či v Česku.

Potenciálně nebezpečný je i nápad institucionalizovat kolektivní vyjednávání mezi odbory a zaměstnavateli na úrovni EU. Standardně platí, že nejefektivnější je vyjednávání na úrovni firem, neboť tam lze brát v potaz finanční situaci firmy. Vyjednávání na vyšších úrovních je již spíše politickým cvičením.

Ale abychom Špidlovi nepřiznávali jen špatné nápady: ve svém programu se zavazuje usnadnit převádění důchodových „práv“ mezi státy EU. Skutečně, dnes je změna zaměstnavatele přes hranice byrokratickou noční můrou, neboť důchodové systémy se liší a nároky se jen těžko stěhují za člověkem. Není jasné, jak toto chce Evropská komise zjednodušit, ale jedno řešení se nabízí. Nejsnadněji přenositelné jsou soukromé důchodové úspory, neboť důchodovému fondu je skutečně úplně jedno, posíláte-li peníze z Dánska, Řecka či Litvy.

Takže, jen do toho: Privatizujme důchodové pojištění v Evropské unii a jeden bod agendy komisaře Špidly bude splněn. To jsou paradoxy…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Tusim kam vede cesta EU
    04.03.2005 21:17

    Tusim kam vede cesta EU s komisari typu Spidly. Tusim to uz delsi dobu. Jen tak dal, at je trochu veselo. Mizerny ex-politik ceske vlady slavi svou neschopnosti uspechy v EU. Za sakra hodne penez danovych poplatniku. Byl bych radosti bez sebe, kdy Spidla prisel radit sem do USA A.Greenspanovi. Mozna ze by nam tu zacal vytvaret Spojene Socialisticke staty Americke.
    Thyronx
  • Drobky z fondového šapitó II
    04.03.2005 12:43

    Už dlouho jsem se tak nezasmál, jako když jsem uviděl příspěvek naivního "rádoby" liberála pana Schneidera a vpravo sloupek pana Žabži o rychlém nárůstu rozkrádání penzijních fondů v USA ... Ale jinak autorovi fandím - když si člověk dá na stůl vlevo články pana Štěcha a vpravo pana Schneidera, hned ví, kde je zhruba funkční střed.
    PaulC
    • 04.03.2005 21:23

      rozkradani penzijnich fondu USA? Well... jak znamo v USA se srazi ze mzdy zamestnancum na duchody presne tolik co zamestnavatelum (6,2%). Ve fed. "duchodove pokladne je ted asi 1,5 trilionu USD) to by melo vystacit na vyplaceni duhodu v plnne vysi do roku 2042. (Prumerny duchod je letos 955 USD/mes )Az do onoho roku se bude vybirat z mezd pracujicich vic, nez se bude vydavat.Pak se to srovna a dojde k opaku.Proto se Fed desi a hleda rychlou a ucinnou reformu. Ty penize se nerozkradaji, ale vazne se uvazuje o jejich investovani (coz neni totez co rozkradani).
      • Re:
        07.03.2005 7:41

        Sloupek pana Žabži je stále aktivní. Zkuste si z něj přečíst první odstavec: http://www.patria.cz/zpravodajstvi/komentare_zobraz.asp?type=investor&ka=1157178
        PaulC
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m