Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co se čekalo od Stanislava Grosse když nastupoval? Že vydrží do voleb...

25.02.2005 13:37
Autor: 

Při současné vládní krizi není vůbec vyloučeno, že vláda v čele se Stanislavem Grossem skončí. Gross by tak vydržel v čele kabinetu zhruba sedm měsíců. Je zajímavé se tak nyní podívat na výsledky ankety na téma Bude Stanislav Gross úspěšným premiérem?, která na našem serveru probíhala v době jeho nástupu do funkce.

Bude Stanislav Gross úspěšným premiérem?

Výsledky ankety ohledně budoucích úspěchů tehdy čerstvého premiéra nebyly příliš optimistické. Většina z účastníků ankety nečekala úspěch jeho vlády, zhruba 16 % dokonce čekalo, že do konce roku 2004 vláda padne a dojde k předčasným volbám. To se nestalo, přesto otázka předčasných voleb je aktuální nyní. Těch, kdo čekali úspěch Grossova vládnutí, bylo procentuelně ještě méně.

Celý zbytek, tedy skoro 70 % hlasujících, čekal, že vláda sice nebude nijak úspěšná, přesto ale zůstane do konce volebního období. Tato možnost je stále ve hře, premiér může odvolat lidovce z vlády, což by sice znamenalo konec koalice v současné podobě, ale nevylučovalo by to pokračování menšinové vlády sociální demokracie. Aby taková vláda obstála při hlasování o důvěře, musela by se opřít o podporu buď ODS (ta to ale odmítá), nebo komunistů. Vzhledem k nízkým preferencím by nyní byly předčasné volby pro ČSSD velmi rizikové, pragmatismus tak velí spolupráci s KSČM.

Celý problém je postaven jasně na rozhodnutí samotného Grosse. Může buď odvolat lidovce z vlády, nebo spolu s celou vládou rezignovat. KDU-ČSL sice verbálně na Grosse útočí, je ale otázka, co může v současné situaci podniknout. Pocit nepostradatelnosti u lidovců, zdá se, klesl poté, co se objevila možnost, že by vládu tolerovala ODS - jakkoli to ODS zatím odmítá.

Možnost vyvolání předčasných voleb je přece jen omezena. Standardně k předčasným volbám dojde, pokud třem vládám po sobě není vyslovena důvěra v parlamentu. Poslanci už ale předvedli, že se toto pravidlo dá obejít, a to pomocí ústavního zákona. K jeho prosazení by bylo třeba 120 hlasů ve sněmovně, což znamená, že by se na něm muselo shodnout více stran. S ČSSD v tomto počítat pravděpodobně nelze - kvůli zmíněným preferencím. Podobný důvod proti předčasným volbám mají i unionisté. ODS naopak volby prosazuje, ale disponuje pouze 57 hlasy, potřebovala by tak, aby návrh podpořily včechny ostatní strany (a jeden nezařazený) kromě ČSSD a US-DEU.


Váš názor
  • Pravomoci luzy.
    26.02.2005 0:54

    A protoze pravomoci "luzy" jsou nulove a maji jen jakysi pofiderni vliv na preference, musime se divat na grafySnemovny a graf ktery byl vytvoren na zacatku Grossovy vlady. Zajimave by bylo videt preference dnesni. Gross prilis mnoho moznosti nema.Je omezen Klausovym pohledem na vladu, a je omezen pohledem opozicni ODS na situaci.Takze tech moznosti uz moc nema. Spoluprace s komunisty mu u Klause neprojde,odvolani lidoveckych ministru totez.Muze jedine vladnout s nimi nebo podat demisi.
    Thyronx
    • Gross premierem,neštěstí lidi a hlavně jeho rodné stranz.
      28.02.2005 5:41

      Gross po výpadku Špidly dosazen na post premiera bylo velice něšťasné rozhodnutí sociální demokracie a tímto aktem začal prakticky konec této strany ve vládě.Něštěstím Grosse spočívá v jeho omezenosti na navrčené ideály sociální dekmokracie bez dalšího hlubšího uvažování,protože Gross neni a nikdy nebyl politikem.Toto něsťastné řešení spočívá dále v chování a vystupování Grosse na veřejnosti, kde se snaží svýn dlouhým a zbytečným kecáním řešit každý problém.Dalším a yávežnějším jednáním Grosse bylo a je propojení se sterými struktůrami jak na posti muinistra nitra,tak na postu premiera.Grossovo veřejné prohlášení že ho nezajímá minulost jeho spolupracovníků a poradců a další aféry s poradci s řad estébáku jenom situaci Grosse ještě více zhoršuje.Vrcholem hlouposti tohoto člověka je jeho "podnikatelské myšlení" ještě k tomu veřejně prezentované Grossem jako správné bez přiznání svých a ještě hrubších chyb jeho manželky.Výsledek se dostavil velice brzo a Gross teď neví jak y maléru ven.Jediným a správným východiskem je bohužel odchod tohoto málo vzdělaného a nepoučitelného člověka y vrcholové politiky na úroveň rodné strany kam patří a bohužel patřil.
      REX
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m