Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Milý Watsone, "timing is of the essence"...

23.02.2005 18:23
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

V rámci bankovnictví - zejména bankovnictví investičního - je pouze velmi málo věcí, na které se dá stoprocentně spolehnout. Jednou z nich je však bohužel fakt, že něco jako „job for life“ zde neexistuje. Mnoho účastníků toho mumraje na Wall Street, resp. v londýnském City považuje za jednu ze svých hlavních deviz schopnost „časování trhu“, investiční banky se však v tomto ohledu chovají jako praví kontrariáni – mají paradoxně zcela unikátní schopnost opustit vybranou obchodní aktivitu v ten nejméně vhodný okamžik.

Nikoho proto asi nepřekvapí, že podle Financial Times „vykopla“ nizozemská ABN Amro kompletně celý tým analytiků segmentu velkých ropných firem a firem z oblasti těžby a distribuce zemního plynu. Načasování tohoto kroku je jistě na pováženou, minimálně ve světle faktu, že dle pátečních zavíracích cen předstihl americký ExxonMobil firmu GE z hlediska tržní kapitalizace a dostal se tak na první příčku. ABN Amro v tom však není sama – celé City má nyní tendenci své analytiky vystavovat silám trhu práce. Citigroup podle některých informací minulý týden propustila značnou část svého týmu technických analytiků včetně dlouhodobé opory Louisy Yamadové, která v bance pracovala téměř 25 let.

Bloomberg definuje technickou analýzu jako studii a interpretaci minulých pohybů cen ve snaze odhadnout jejich budoucí vývoj. Velká většina investičních profesionálů však považuje technickou analýzu za cosi jako černou magii, postavenou na roveň věštění z kávové sedliny. Tento pesimismus a skepse však není na místě – to, zda technická nebo fundamentální analýza opravdu přináší užitek, záleží spíše na tom, jak je používána. Peter Brimelow, komentující poslední vlnu propouštění v Citigroup, neopomene připomenout, že podle studie Marka Hulberta jak technická tak fundamentální analýza může fungovat – záleží jenom na správném přístupu. Podle dlouhodobých dat, končících 31. lednem 2005, byla na horizontu 20 let technická analýza mnohem účinnější než analýza fundamentální. Citigroup se však rozhodla „jít proti trendu“ a koncentrovat své analytické úsilí v oblasti fundamentu. Nabízí se samozřejmě otázka proč, když podobnou aktivitu vyvíjí v podstatě kterákoliv jiná investiční banka. Možná má Citigroup nějaký tajný recept.

„Timing is of the essence…“


Váš názor
  • Technicka analyza
    18.03.2005 11:39

    Pisu bakalarskou praci, ve ktere zkoumam uspesnost jednotlivych metod technicke analyzy. Samozrejme zalezi na vyvoji zkoumanych akcii, ale uspesnost TA je zhruba 60%. Takze good luck.
    -mm-
  • Nejlepsi
    27.02.2005 16:00

    Nejlepsi analyza je na zaklade primich pozorovani danych firem plus pozorovani nalady trhu. Priklad: P. Morris ma velke problemy s udrzenim trzniho podilu na ceskem trhu a snizuje se mu ziskova marze uvedenim novych levnych druhu cigaret na trh. to je snadne zjistit primim pozorovanim v mem pripade v nekolika vetsich trafikach. Nalada na prazske burze je naopak velmi dobra a akcie rostou, vynikajici prilezitost jit na pokles P.Morris CZ. Az prijde obrat nalady, vypada to tak na 40 procentni zisk. Ovsem muze to trvat dva roky, prodelek je velmi malo pravdepodobny. Brzky zisk pravdepodobny uz behem kvetna.
    Nero
  • .
    23.02.2005 22:44

    Technicka analyza je totalni blbost a to vi kazdej. Omezene funguje jen na devizovych trzich. U akcii a komodit je to vsak ptakovina, coz je jasne dokazano na historickych vysledcich.
    bob
    • Technická analýza
      24.02.2005 13:53

      Když říkáte, že technická analýza je ptákovina a je to jasně dokázáno na historických výsledcích, napišto, prosím, kdo a kde to dokázal. Když nabídnete možnost stahnout si takové studie z webu, jistě vám bude vděčno více zájemců.
      Lam
    • Každej to neví (nemyslí si to)
      24.02.2005 11:37

      Já sice zatím nemohu mluvit o svých historických zkušenostech (pár let), ale technickou analýzu s úspěchem používám na akciích i v podílových fondech. V OPF si fundamentální analýzu představit nedovedu. Kurz akcií se nevyvíjí podle fundamentálních údajů, ale podle mínění a nálad investorů. Ti často fundamentálním datům pozornost nevěnují. Fundament mne zajímá, když si vybírám titul, aby nedošlo k nečekanému překvapení. Ale pak jedu podle TA. Díky ní mám dlouhodobě mnohem vyšší výnosy, než bych měl při držení. Často se netrefím, ale častěji ano. Chce to kombinovat více technik a nedívat se na grafy jen v jednom měřítku.
      Jirka
      • TA
        24.02.2005 16:56

        Pisete doslovne: casto se netrefim. Nejde o to jak casto, ale je to vlastne vzdy jen o trefe. Na rostouci burze jako je Prazska Vam logicky casteji TIP vychazi, ale ja pracuji v teamu lidi, o kterych si myslim ze i pres vsechny TA jen odkyvaji to co napadne toho prvniho. Mnozstvi dat ktere pouzivate pri rozhodovani je ale pouze cast uspechu. Data jsou casto zmanipulovana, myslim ze nejdulezitejsi je nalada trhu. Vcetne te Vasi.
        • TA a nálada
          24.02.2005 21:14

          Je pravda, že na rostoucím titulu to může snadno vzbudit mylný dojem úspěšného tipování. To platí, pokud to posuzujeme podle dosaženého výnosu. Ale já mám na mysli poměr počtu úspěšných odhadů obratu nahoru i dolů k počtu případů, kdy obrat propásnu nebo za obrat považuji jen krátkou korekci. Ten poměr mám příznivý i na delší dobu klesajících nebo stagnujících amerických titulech. Na mnoha z nich se dá vydělávat jen na volatilitě. Nálada dělá hodně a sledování zpravodajství proto nepodceňuji. Někteří techničtí investoři se na zprávy naopak neohlížejí, aby nepodlehli pokušení a náladě trhu. Pokud mi TA nesignalizuje obrat, na náladu moc nedám. Když obrat očekávám, pomáhá mi zpravodajství přesněji načasovat obchod. TA mi připadá nevhodná pro tituly s malou kapitalizací a likviditou a pro tituly, kde dochází k prudkým změnám (technologie, výzkum). Ale možná je to mojí krátkou zkušeností. Vlastní náladu se snažím držet na uzdě. Právě ta mne dost zrazovala, než jsem se TA naučil. Zkrotit vlastní emoce považuji za to nejtěžší. Tip je sázka na +/-. TA neumí říci, kam se kurz pohne v příští chvíli. Ale umí měřit pravděpodobnost obratu. A to se dá využít k úspěšnějšímu investování, než je tipování s pravděpodobností 50/50.
          Jirka
          • TA
            24.02.2005 23:31

            TA by měla být daleko efektivnější na indexech než na jednotlivých titulech. Také nálady na indexu lze snáze typovat a dostupnější je i podpůrná fundamentální analýza. Mate tentýž názor ?
            Lam
            • TA na indexech
              25.02.2005 12:08

              Na indexech, případně v ETF určitě nehrozí takové prudké a nečekané změny, jako u small caps akcií, kde kurz často ustřelí o několik procent na základě jednoho obchodu s podprůměrným objemem. Indexy průměrují vývoj v mnoha titulech, takže jsou mnohem klidnější. Nevýhodou TA je, že signalizuje změnu na základě překročení určité hranice. Pro potvrzení obratu se musíme vzdát určitého dílu ze vzestupného (příp. sestupného) ramene, a tím i části výnosu. To je daň za vyšší jistotu. U dynamičtějších titulů se stává, že k vyslání signálu v TA dojde na základě prudké změny. Pak nám velká část možného zisku uteče. Např. 27.1. jsem takto propásl přes 6% z růstu v Nokii. Na indexech bych o tolik nepřišel. Ale vzhledem k jejich nižší volatilitě na nich také nevydělám tolik, jako na akciích. Na Vaši otázku bych tedy odpověděl asi takto: S TA bych očekával na indexech lepší trefu, ale efektivnější (podle výnosu) mi připadá na jednotlivých titulech s dostatečnou likviditou. Pro zjištění nálady na titulu je třeba sledovat i nejvýznamnější konkurenty. Na indexy působí mnoho vlivů: makrodata, závažnější události v zastoupených oborech, politika atd. Myslím, že odhadovat náladu v rámci indexu je jednodušší jen zdánlivě. Alespoň v rozsahu několika dnů. V delším horizontu je ale index spolehlivější. To už náladu korigují fakta.
              Jirka
              • Nalada v ramci indexu
                25.02.2005 13:51

                Zni to velmi presvedcive, ale ja vidim naladu jako velmi silny impuls obema smery. Postupne se tu ( NY ) zcela meni zpusob mysleni a zpusob prace. Obrovske vlny propousteni kvuli zazitym pravidlum obchodovani a drzet "jakykoliv" titul dele nez mesic je na povazenou. Nevim jestli je to opravdu trend nebo jen zmena u nasi spol., ale vsem chybi jasny signal. Predpokladam ze tim bude az dalsi valka. Sledovat treba jen investicni doporuceni, kdyz kazdy pocitil tech nekolik skandalu s manipulaci na vlastni kuzi, je take jiz jen jeden z mnoha faktoru pro rozhodovani.
              • TA na indexech s pákou
                25.02.2005 13:46

                Souhlasím. Jen dodám, že nižší volatilita indexů může znamenat větší předvídatelnost a jistotu. Nižší dynamika se může vyrovnat pákou třeba k.o. certifikátů. Nejsou špatné třeba open end minifutures.
                Lam
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.