Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Korunu dnes překvapivě podpořil nový viceguvernér ČNB

Korunu dnes překvapivě podpořil nový viceguvernér ČNB

16.02.2005 18:28
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Kurz koruny dnes zavíral oproti ránu beze změny na 30,08 Kč/EUR, během obchodování ale česká měna zažila výkyvy na obě strany, když trh sledoval nové zprávy z politiky i prohlášení nového viceguvernéra centrální banky. Proti dolaru koruna končí na 23,15 Kč/USD po relativně volatilním vývoji.

Zatímco ranní obchodování s korunou bylo spíše ve znamení oslabování kvůli nervozitě z politické situace, odpoledne koruna proti euru smazala veškeré ztráty podpořena hlavně prohlášeními z ČNB.

Nový viceguvernér centrální banky Miroslav Singer se dnes nechal slyšet, že nevidí důvody, proč by koruna neměla dále posilovat. Nahoru by jí měla pomoci exportní výkonnost české ekonomiky, posilování koruny nahrává i růst hospodářství, který nevytváří zvýšené inflační tlaky. Dlouhodobá apreciace koruny by podle Singera neměla být neudržitelná.

Toto prohlášení znamená posun oproti rétorice předchozích členů bankovní rady, kteří v lednu zdůrazňovali především absenci fundamenálních důvodů pro výraznější posilování koruny v krátkém období. Singerovo prohlášení tak dnes podpořilo zpevnění koruny.

Z politické oblasti dnes nepřišla žádná zpráva, která by dále vyhrotila situaci. Naopak, premiér oznámil, že chce zítra jednat o problému s představiteli parlamentních stran (bez komunistů), i když odděleně. Ke zmírnění obav přispěla i KDU-ČSL, která ve své zprávě vyjadřuje své odhodlání zůstat ve vládě až do konce funkčního období. Předchozí rétorika lidovců tak vyznívá především jako snaha distancovat se od současné premiérovy aféry, čemuž nasvědčují i návrhy na další opatření (více ZDE)

Dolar dnes po postupném oslabování až na úroveň 1,3060 USD/EUR smazal ztráty, aktuální kurz je 1,2995 USD/EUR. Data o průmyslové výrobě, která v USA za leden stagnovala, když trh čekal mírný růst, měla velmi omezený dopad na kurz dolaru. Hlavní událostí bylo prohlášení předsedy Fedu Alana Greenspana, jenž naopak americkou měnu podpořil.

Šéf Fedu hned v úvodu svého vystoupení uvedl, že úrokové sazby jsou poměrně nízko - to i přes postupné zvyšování už od června 2004. Bližší podrobnosti o monetární politice ale nesdělil. Greenspan také řekl, že ekonomika USA vstoupila do roku 2005 s rozumným tempem a "dobře ukotvenou inflací a inflačními očekáváními". Přesto zůstává problém v podobě schodků, rozpočtového i zahraničněobchodního. V USA je podle Greenspana nutné obnovit fiskální disciplínu, která by měla přispět i k snížení deficitu běžného účtu. Navíc se země musí do roku 2008 připravit na to, že do důchodu začnou odcházet silné ročníky - to by podle Greenspana mohlo mít nepříznivý dopad na trh s dluhopisy.

Do obchodování dnes zasáhla také zpráva o výbuchu v Íránu a neupřesněném letadle, které mělo vypálit střely v oblasti, kde se nachází i jaderná elektrárna. Vliv na kurz dolaru byl negativní, avšak mírný, navíc byl smazán spolu s novou informací, že mohlo jít o výbuch uvolněné palivové nádrže z íránského letadla.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data