Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pohled do poloviny příštího století: návod na sestavení (velmi) dlouhodobého portfolia a budoucnost důchodového systému

Pohled do poloviny příštího století: návod na sestavení (velmi) dlouhodobého portfolia a budoucnost důchodového systému

01.02.2005 16:06
Autor: David Marek

Naštěstí nežijeme v Matrixu a člověk je v ekonomice nezastupitelný, prací a někdy i myšlenkami. Proto jsou ekonomové asi nejčastějšími uživateli demografických projekcí. Český statistický úřad se prozatím nejdále podíval do roku 2050. Boris Burcin a Tomáš Kučera z katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nahlédli nejprve do roku 2065 a na žádost vládní pracovní skupiny pro reformování penzí jí protáhli až do roku 2150.

Za 145 let by nás mělo být o třetinu méně, konkrétně 6 638 204. Zároveň česká populace výrazně zestárne. Jak je vidět na oblíbeném ztvárnění věkové struktury v podobě stromu, změní se současný český smrk v letitý africký baobab. Někdy kolem roku 2030 českému stromu „uschne“ horní řada větví – silné poválečné ročníky. Druhá anomálie, „Husákovy děti“ z poloviny 70. let minulého století, zmizí někdy kolem roku 2065. Český strom potom bude podstatně méně členitý. Dnes jsou nejpočetnější skupinou osoby ve věku 31 let. V roce 2150 bude mezi muži nejvíce osob ve věku 70 let, žen bude nejvíce ve věku 74 let. Dnes je počet osob ve věku 65 a více let zhruba stejný jako počet osob ve věku 0-14 let. Do roku 2150 by se měl index stáří (poměr mezi oběma skupinami) zvýšit na 3,06.

Obr. 1: Stromy života

Zdroj: ČSÚ; Burcin, B. a Kučera, T.: Projekce vývoje obyvatelstva ČR na období 2066-2150

Tomu se bude muset podřídit chod celé ekonomiky. Sedmdesátníci asi nebudou brázdit sjezdovky na snowboardech (i když kdo ví) a jejich partnerky je asi nebudou oslňovat botami na deseticentimetrových podpatcích. S poklesem poptávky se budou potýkat také výrobci lihovin a tabáku, neboť velká část populace bude mít jejich konzumaci lékařem zakázánu. Zimomřivější stáří ovšem podpoří spotřebu elektrické energie. Nižší ochota cestovat a mobilita osob v pokročilém věku by ovšem mohla trápit rafinérie a prodejce pohonných hmot. Otázkou je, co bude v příštím století používáno jako zdroj energie. Naopak nižší fyzická mobilita prospěje telekomunikačním titulům. Žně budou mít zřejmě také farmaceutický průmysl nebo výrobci vyvážené stravy pro spokojené stárnutí. Ubývání populace se podepíše i na trhu nemovitostí. Dnes je v ČR zhruba 4,4 milionu bytů a na jeden byt připadá 2,3 člověka. Při stejném bytovém fondu by v roce 2150 bydlel v jednom bytu jeden a půl člověka. Pro příštích několik generací asi nebude nejvýhodnější investicí koupit svým dětem či vnoučatům byt nebo dům. Developerské společnosti nebudou mít na růžích ustláno. Asi je zřejmé, jak si sestavit na příštích 150 let portfolio z titulů obchodovaných v současnosti na pražské burze.

Obr. 2: Počty obyvatel (v mil. osob) a míra závislosti (%)

Zdroj: ČSÚ; Burcin, B. a Kučera, T.: Projekce vývoje obyvatelstva ČR na období 2066-2150

Odhlédneme-li od utopií, jisté je, že taková společnost bude mít úplně jiný penzijní systém. Aplikace toho současného by každý rok znamenala výdaje na důchody ve výši zhruba 16,5 % HDP, přičemž na pojistném by se vybrala pouze polovina. Celkový dluh už nemá cenu vyčíslovat, stejně by nám tolik nikdo nepůjčil. Jen pro ilustraci, pokud bychom chtěli udržet průběžné financování se stejným náhradovým poměrem, museli bychom postupně upravovat věkovou hranici pro starobní důchod tak, aby se neměnila míra závislosti. V polovině příštího století by se odcházelo na penzi v 82 letech. Vzhledem k očekávané naději dožití při narození by muži pobyli na penzi v průměru 9 let, ženy 12 let, což je podobné jako dnes. Reforma penzí bude tématem ještě mnoho desetiletí… pokud ovšem nedojde k pochopení myšlenky, že v případě vymírání společnosti je lpění na výrazné mezigenerační solidaritě (průběžné financování) nikoli ušlechtilé, ale pošetilé.


Váš názor
  • Zanedban vplyv migrace
    02.02.2005 12:43

    Tato analyza vsak, zda se, trochu zapomina na stale rostouci vplyv migrace, ktera drive ci pozdeji zasahne i stredni Evropu a jeji strukturu spolecnosti. Jak ve svem clanku v Lidovkach predpovida ekonom Pavel Kohout ("Proc Evropanky nerodi"), je velmi pravdepodobne, ze jiz za 50-60 let bude v Evrope vetsina populace v aktivnim veku tvorena potomkami migrantu - vetsinou z moslimskych zemi kterych porodnost je mnohem vyssi nez u vetsiny "puvodnich" obyvatel Evropy. Ve vetsine z moslimskych zemi (+ v Indii) totiz populace stale rychle roste a maji zde prave opacny problem: s prelidnenim (viz Egypt, Pakistan, India, Banglades, Indonezie, atd.). Da se proto ocekavat, ze priliv migrantu do Evropy bude silit a neni tedy duvod se obavat vyrazneho poklesu poctu obyvatel z dlouhodobého hlediska (pokud nepride nejaka kataklyzma).
    y
    • Nezanedbaný
      02.02.2005 13:57

      Tu projekci jsem viděl a na migraci se v ní nezapomíná. Každá demografická projekce má tři základní parametry: plodnost, úmtnost a migraci.
      demograf
    • :-)
      02.02.2005 13:55

      Čekal jsem, který rádoby liberální mudrc se s migrací vytáhne a začne popisovat fronty vysoce kvalifikovaných a pracovitých čekatelů na povolení k práci u nás :-). Masivní migrace samozřejmě není rozumným řešením ... Mnohem efektivnější je podpořit vlastní obyvatelstvo. A teprve když veškeré formy podpory (mladých rodin) selžou, pak připustit přísun zahraničních pracovníků. Bohužel historie (a nejen u nás) ukazuje, že soužití více různých národů a kultur při větším počtu jejich obyvatel nebude funkční. U nás si můžete vzít dobře známý osud sudetských Němců (kteří k nám za vlády Karla IV také přišli s dobrými úmysly) a jejich vyhnání po druhé světové válce po jejich osudové chybě-příklonu k nacismu. Podobně se lze z nedávné minulosti dívat na rozpad Československa. Jestli si po těchto zkušenostech někdo myslí, že z nášeho státu bude jednou Česko-Egypto-Pakistano-Indio-Bangladeso-Indonezio-Ukrajino, tak se velice velice mýlí. Postupné obohacování většinové populace cizorodými prvky je prospěšné pro obě strany, ale masivní přísuny jiných kultur by vedly jen k nesnášenlivosti.
      PaulC
      • Přesně tak
        02.02.2005 19:09

        Přistěhovalci v jakémkoli množství problém nemohou vyřešit. První generace přistěhovalců bude mít problémy se začlenit do společnosti díky odlišné kultuře a jazyku. Budou tedy pracovat jen za část platu jejich českého kolegy nebo budou mnohem častěji nezaměstnaní. Je tedy nepravděpodobné, že by významně zlepšili finanční situaci státu výběrem daní a tzv. pojištění. Druhá a další generace již nebude mít problémy se začleněním. Bohužel bude konfrontována se stejnými neblahými vlivy této společnosti, jako je nemožnost vydělat si na předražené bydlení za rozumnou dobu, a začne se tedy chovat přesně tak, jak se chová dnešní česká mladá generace - totiž NEBUDE MÍT DĚTI. Pro důkaz není třeba chodit daleko - stačí se rozhlédnout po Evropě a "prostudovat" chování vzdělaných dětí imigrantů. Můžeme jako společnost buď problém řešit nebo jeho řešení (populárně) odložit. Za odklad se ale i v tomto případě platí "vysokými úroky".
        Krtek
  • ...to by se mělo vytesat...
    01.02.2005 22:35

    Díky, už dlouho jsem se tak dobře nepobavil nad závažným a tristním tématem jako je penzijní reforma a demografický vývoj. Vidím jediné řešení. Zabezpečit našim ministrům, aby se toho dožili. Kdybychom jim toto mohli zaručit, věřim, že by se jim i politická odvaha vrátila...
    • Proč čekat ?
      02.02.2005 9:14

      Když máme 3 mld na vládní vlaštovky a další desítky miliard na stěhování nádraží v Brně, proč nepostavit našim politikům vzorovou obec budoucnosti v počtu řekněme 1000 obyvatel, ať řečeno slovy klasika: "ví do čeho (i se svými potomky) lezou". 750 obyvatel byvatel bude starších 65 let ... Mužů bude nejvíce ve věku 70 let, žen pak 74 let. Zbývajících aktivních 250 obyvatel bude mnohem pilnějších než libovolná včelka. Bude se přitom starat o několik málo svých dětí (ženy opět sotva porodí, vyrazí hned do práce) a přitom zabezpečovat fungování obce - opravy a samosprávu. Hlavní jejich náplní bude ale nakrmit, přebalit a ošetřovat přestárlou a nemocnou většinovou populaci. I v této době se najdou lidé jako Ondřej Blábol a Václav Neomylný, kteří všem vysvětlí, jaký je to vlastně dokonalý svět, protože si každý z nás sám, jen on sám, našetřil na důchod a teď si ho spokojeně užívá ... Jak vidno, jedinou rozumnou cestou je urychlená podpora mladých rodin a zvrat v patologickém demografickém vývoji naší populace. Pokud se nepodaří počet obyvatel stabilizovat, je konec (a to při všech důchodových systémech). Ještě je čas, ale není ho již mnoho.
      PaulC
  • Odradkovani
    01.02.2005 22:19

    Mimochodem je pekna otrava, kdyz nefunguje enter jako konec radku. To uz je davno na seriozneji se tvaricich webech bezny. <hint>NL2BR</hint>
    Phenomen
  • Predpoved
    01.02.2005 22:16

    Predpovidat demograficky vyvoj na 150 let dopredu je nesmysl. Pokud pomineme valky (je velmi nepravdepodobne, ze za tu dobu zadna valka neprijde), jsou zde zmeny klimatu, nedostatek fosilnich paliv atd ... zkratka nikdo nedokaze odhadnout jake nasledky to bude mit a to jiste jeste vetsinu problemu, ktere lidstvo cekaji nezname a dost mozna si ani neumime predstavit. I prognoza na 50 let do predu je dost, natoz tohle ...
    Phenomen
    • projekce
      04.02.2005 16:53

      jedna se pouze o projekci= jen mechanicke protazeni trendu do budoucnosti (pro potreby vypoctu penzijniho systemu), ne o prognozu
      marty
  • Zase vedle
    01.02.2005 16:55

    Nemusíte být žádným slovutným analytikem a brzy zjistíte, že s takovým vývojem si užijte svých prostředků co nejdříve ...
    PaulC
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.