Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Právní vztahy k dluhopisům vydaným před 1. květnem 2004

Právní vztahy k dluhopisům vydaným před 1. květnem 2004

28.01.2005 12:36
Autor: 

Dne 12. ledna 2005 vydala Komise pro cenné papíry („Komise“) stanovisko č. STAN/1/2005 k § 46 odst. 2 přechodných ustanovení zákona č. 190/2004, o dluhopisech, v platném znění („zákon o dluhopisech“). Důvodem pro vyhotovení tohoto stanoviska Komisí byly zejména opakované dotazy emitentů dluhopisů týkající se výkladu pojmu „právních vztahů k dluhopisům“ v souvislosti s výše uvedeným přechodným ustanovením zákona o dluhopisech. Toto ustanovení stanoví, že právní vztahy z dluhopisů a emisních podmínek vydaných přede dnem nabytí účinnosti zákona o dluhopisech se posuzují podle dosavadních právních předpisů.

Komise se tak ve svém stanovisku zaměřila zejména na výklad pojmu právních vztahů z dluhopisů ve vztahu k povinnosti emitenta dluhopisu svolat schůzi vlastníků při změně emisních podmínek s ohledem na dřívější a současnou právní úpravu.

Komise ve svém stanovisku nejprve definovala pojem právní vztah jako systém vzájemných práv a povinností subjektů, který je založen na základě právně významné skutečnosti, přičemž práva a povinnosti z dluhopisů vyplývají především ze zákona o dluhopisech a příslušných emisních podmínek, popřípadě ze zákona o cenných papírech a z obchodního zákoníku.

Dle § 46 odst. 2 zákona o dluhopisech u dluhopisů vydaných před 1.5.2004 zůstávají práva a povinnosti s nimi spojená i po nabytí účinnosti nového zákona o dluhopisech nezměněna. Výjimkou z tohoto pravidla je postup při změně emisních podmínek podle § 12 odst. 1, 6 a 7 zákona o dluhopisech. Tedy i u dluhopisů vydaných před 1.5.2004 připadá v úvahu změna emisních podmínek, přičemž v takovém případě je emitent povinen svolat schůzi vlastníků dluhopisů. V této souvislosti je třeba zmínit i § 46 odst. 1 přechodných ustanovení zákona o dluhopisech, který stanoví, že „emitent může požádat Komisi o schválení změny emisních podmínek do 1 roku po dni nabytí účinnosti tohoto zákona“. Dle názoru Komise je však možné žádat o schválení změny emisních podmínek i po uplynutí této lhůty, a to už s ohledem na skutečnost, že zákon o dluhopisech nijak z časového hlediska neomezuje právo emitenta měnit emisní podmínky a žádat Komisi o jejich schválení.

Obecně však platí, že právo vlastníka dluhopisu vyjadřovat se k některým záměrům emitenta na schůzi vlastníků dluhopisů je jedním z práv plynoucích z vlastnictví dluhopisu a nejde-li o výše zmíněnou změnu emisních podmínek, řídí se toto právo u dluhopisů vydaných před 1.5.2004 dřívější úpravou.

V této souvislosti je nutné mít na paměti, že výčet změn, ke kterým se schůze vlastníků vyjadřuje u dluhopisů vydaných před 1.5.2004, není zcela totožný s výčtem podle nového zákona o dluhopisech.. Platí tedy, že u dluhopisů vydaných před 1.5.2004 je emitent povinen svolat schůzi vlastníků dluhopisů v případech předpokládaných v § 13 odst. 2 a 4 dřívějšího zákona o dluhopisech a v dalších případech stanovených v emisních podmínkách takových dluhopisů, případně pokud by zamýšlená změna znamenala změnu těchto podmínek.

Z výše uvedeného lze tak dospět k závěru, že u dluhopisů vydaných před 1.5.2004 se dosavadními právními předpisy řídí veškeré právní vztahy z dluhopisu a emisních podmínek, tedy i právo vlastníků dluhopisů vyslovovat se k určitým krokům emitenta. Výjimku tvoří pouze případy změny emisních podmínek, které se vždy řídí novou právní úpravou.

Gabriela Pavlasová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university