Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koblic: Do 2 let očekávám na pražské burze 5 až 10 IPO

Koblic: Do 2 let očekávám na pražské burze 5 až 10 IPO

28.01.2005 10:00
Autor: 

Předseda burzovní komory a generální ředitel Burzy cenných papírů Praha, a.s., pan Petr Koblic dnes poskytl exkluzivní rozhovor serveru www.patria.cz. Tématem rozhovoru jsou například plány pražské burzy, problematika IPO, či případný odchod některých emisí z burzy.

Patria Online: Na úvod bychom se dotkli aktuálního problému - KCP prošetřuje několik výroků předních politiků k obchodovaným společnostem, po nichž následovala na trhu výrazná reakce kurzu daného titulu. Co si myslíte o takových prohlášeních?

Petr Koblic: Na otázku nemohu odpovědět jinak, než že je to velký problém. Mnohem větší, než si politici uvědomují. Jsem rád, že třeba v případě jednání vlády o privatizaci ČT se nám prostřednictvím ministra financí podařilo vládu přesvědčit, že je vhodné o této problematice diskutovat a výsledky diskuse zveřejnit po uzavření obchodování večer. V případech nahodilých prohlášení je to však o osobní disciplíně. Je pozitivní, že Komise prověřila, že žádné z těchto výroků nebyly vypuštěny zištně. Jedná se tedy pouze o určitou neobratnost vůči kapitálovému trhu a ta se dá, doufám, postupně odbourat s rostoucími zkušenostmi státních úředníků.

Patria Online: Přejděme k oblíbenému tématu IPO. Kolik IPO očekáváte na pražské burze v horizontu dalších dvou let?

Petr Koblic: Na tuto otázku musím odpovídat v každém rozhovoru. Lépe řečeno, většina novinářů mi dává k dispozici kratší horizont – jeden rok. Takže pokud se omezíme na 100% IPO, to znamená bez duálních listingů, jsem přesvědčen, že to bude 5–10 emisí.

Patria Online: Jak dlouhý je proces IPO z hlediska burzy?

Petr Koblic: Obecně se dá říci, že několik týdnů. Délka procesu je však závislá na kvalitě prvního návrhu dokumentace, kterou burza, ale vlastně i KCP, obdrží. Od této chvíle se dá říci, že běží stopky. Pokud je to velmi propracovaný dokument, konzultovaný s profesionálním právním a ekonomickým poradcem, dovedu si představit i délku kolem 2-3 týdnů. Fakt je, že právě investiční banky a právníci již v okamžiku předání prvních verzí dokumentů mají za sebou několik měsíců práce. Ta je však vždy na 100 % okolnímu světu utajena.

Patria Online: Jakým způsobem chcete zatraktivnit pražskou burzu pro další emise, obchodníky a investory?

Petr Koblic: To jsou vlastně tři otázky v jedné. Zatrakativnění pro emitenty znamená hlavně vytvoření přátelských legislativních a technických podmínek pro nové, ale i stávající emise. Obchodníci by měli mít burzu jako svou servisní organizaci, která jim přináší prostor k prosperitě a je co možná nejflexibilnější a nejlevnější. To není jen otázka poplatků za obchody, ale jde zejména o to, umožnit obchodníkům redukovat drahý podpůrný aparát. To sice nesmí být na úkor transparentnosti, nebo snad oslabení kontroly dodržování základních pravidel, ale tento krok by měl spíše vést k nekompromisnímu odstranění všech nadbytečností a duplikací procesů. Vůči investorům se burza bude profilovat jako transparentní a bezchybně fungující prostředí, ve kterém působí naši členové – jejich obchodníci.

Patria Online: Proč by měly společnosti uvažovat o získání nového kapitálu na burze?

Petr Koblic: Zejména by měli tuto možnost, která byla po roky naprosto opomíjena, reálně zvážit. Je to mnohdy rychlejší cesta k levnému dlouhodobému kapitálu, umožňující třeba jen částečný prodej některých investorů a setrvání úspěšného managementu (příklad Zentiva). Nelze opomenout dramatický nárůst všeobecného povědomí o firmě, který je doprovodným jevem každé emise. Mnohé managementy, které ročně utratí miliony za reklamu, by měly zvážit, zda by mnohem silnějšího efektu nedosáhly uvedením akcií na burzu. Primární musí ale vždy být ekonomický motiv.

Patria Online: Některé tituly jsou takříkajíc „na odchodu“. Co by znamenalo pro pražskou burzu, kdyby z ní byly staženy akcie Českého Telecomu?

Petr Koblic: Případné stažení akcií ČT po akvizici v rámci přímého prodeje je bohužel fakt, se kterým se musíme vyrovnat. Pro pražskou burzu by to znamenalo z finančního hlediska odchod titulu s podílem na obchodech mezi 10 až 20 procenty - zhruba v roce 2006. Vzhledem k tomu, že poplatky za obchodování představují pouze část příjmů burzy, není to fatální záležitost, ale mělo by určitý malý dopad na hospodaření. Za daleko podstatnější ale považuji, že by to byl velmi negativní signál pro ostatní emitenty, jak ty obchodované, tak potencionální nové.

Jinou věcí je, zda ke zmíněné transakci nakonec dojde. Osobně se děsím především fáze licitace ze strany finančních investorů o ceně, podmínkách transakce, smlouvě, zárukách, antimonopolním úřadu, spekulací na cenu odkupu atd. To bude od počátku velmi nepřehledný a netransparentní proces, naplněný spekulacemi a značnou volatilitou. Ne nadarmo jsem právě z těchto důvodů varoval před privatizací do rukou finančních investorů, případně účelově sestavených konsorcií, která budou jejich součástí.

Patria Online: Jaké jsou aktuální plány na spojení pražské burzy s jinou burzou?

Petr Koblic: Akcionáři pražské burzy zastávají názor, že se spojováním burz není třeba spěchat. Jsme burza relativně malá a efektivní, s fungujícím obchodním systémem, který je velmi kvalitní a velmi levný. Z toho plyne, že je prakticky nemožné sestavit nákladově výhodný projekt spojení s jinou burzou. Stejně tak nejsme vůbec přesvědčeni, že se spojením burz zvýší objem obchodů více než na pouhý součet jejich objemů. V čem by byla přidaná hodnota?

Patria Online: Uvažuje pražská burza o zavedení obchodování s deriváty?

Petr Koblic: Projekt derivátů je citlivé místo v historii pražské burzy. Když byla před lety chuť členů, nebyla ochota Komise projekt schválit, nyní si ochotu Komise sice představit dovedu, ale není silná chuť členů. Situaci monitorujeme.

Patria Online: Jak je důležitá funkční domácí burza pro penzijní reformu?

Petr Koblic: Nesmírně důležitá. Je to asi námět na samostatný článek, takže se zde omezím na pouhou tezi, že je naprosto nepochopitelné, proč by se prostředky z penzijních fondů měl financovat růst firem v jiných částech světa? Standardní je, že většina penzijních peněz se investuje na domácím trhu, neboť jen tak se budou tyto prostředky vyvíjet spolu s domácí ekonomikou. Je naprosto jasné, že většina pojištěnců raději ponese riziko domácích obligací - a třeba akcií ČEZ, než např. řeckého Telecomu.

Patria Online: A na závěr jeden osobní dotaz. Jak hodnotíte své dosavadní působení ve funkci? Který z kroků, které jste učinil, byste vyzvedl a jaký nejtěžší úkol vás čeká?

Petr Koblic: Nejsložitější, a přitom zároveň pozitivní, byla a ještě nějaký čas budou naše jednání o standardizaci vypořádání a evidence cenných papírů v České republice, čili vytvoření Centrálního depozitáře. Samozřejmě tím nejdůležitějším dlouhodobým úkolem je přivedení více emisí na pražskou burzu. Burza sice není institucí, která by to mohla bezprostředně ovlivnit, ale zcela nepochybně je na ní, aby vytvořila ideální legislativní a technické podmínky a šířila o této problematice pozitivní povědomí. Doufám, že se nám zejména to začíná dařit.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz předsedovi burzovní komory a generálnímu řediteli Burzy cenných papírů Praha, a.s., panu Petru Koblicovi za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
  • Burza je blbost.
    28.01.2005 12:25

    Co je to vlastně burza: přelévání peněz z hromady na hromadu, žádná tvorba, nic je spekulace. Za pár let začne celé lidstvo pociťovat nedostatek fosilních paliv a pak teprve všichni ti veledůležití burzovní makléři uvidí, jakými blbostmi se celý život zabývali. Má rada: pokud chcete už teď do něčeho investovat, tak si udělejte zbrojní průkaz a nakupte zbraně a munici. Až vypukne anarchie každý od vás rád pistol nebo pá nábojů koupí.
    Petr Míka
    • Přelévání peněz
      28.01.2005 13:02

      Pravdu máte jen částečně. Na burze vydělávají šikovnější spekulanti na těch méně šikovných. Ale to je jen jedna strana mince. Jak správně píšete je to přelévání peněz. A sice od těch, kteří je mají a neumí je sami využít k těm, kteří jich mají málo, ale jsou schopni něco vytvářet. Investoři pak získají jako odměnu část zisku firmy, kterou pomohli financovat.
      Jirka
  • Pan Koblic je velmi opatrný ve svých prohlášeních
    28.01.2005 11:38

    Je to možná trochu škoda a podle mého názoru by neuškodilo "neuvědomělé" politiky trochu více odsoudit. Domnívám se, že "neobratnost politiků" se nedá odbourat s rostoucími zkušenostmi úředníků, ale tvrdými postihy včetně toho, že daný politik odejde ze scény a jeho čin se nekompromisně odsoudí odbornou veřejností. Vždyť jeho činy vznikají velké škody, každý normální člověk jde za takové škody "bručet za katr" a u politiků se to přejde jen slovy o neobratnosti. Takto se budeme neustále plácat od průšvihu k průšvihu, protože politici si velmi dobře uvědomují, že jim podobná vyjádření projdou, stačí se odkázat na "neobratnost". Největší podíl viny na tomto stavu spíše než u BCPP vidím u KCP, která je orgánem, který má dohled nad kapitálovým trhem "v popisu práce". Vydání nic neřešících prohlášení o tom, aby si dávali politici pro příště větší pozor, jsou jak je vidět, naprosto neúčinná. Rád bych také viděl prověrku KCP k zištnosti těchto prohlášení. To jako že KCP nahlédne do výpisu SCP, zda si daný politik a jeho rodina nepřilepšila pár kusy příslušných akcií? Tak naivní prověrka by snad nenapadla ani paní na podatelně. Stejně tak když prověřuje podezřelé insider obchody - KCP si zřejmě myslí, že tyto obchody uskutečňují přímo insideři přes naše brokery. Takže prověří místního obchodníka, ten řekne, že nákupní pokyn přišel od obchodníka z Londýna a tak nelze než konstatovat, že k žádnému insider obchodu nedošlo. Dále bych pak doporučil při příštím rozhovoru s panem předsedou položit dotaz, jak si představuje pojem "transparentní a bezchybně fungující prostředí" vůči investorům ve světle závažných pochybení, ke kterým docházelo a dochází, jmenovitě např. vyřazování emisí (resp. rušení kótace CP) na žádost emitentů mimo správní řád (ISPAT Nová Huť a další) nebo ve světle včerejšího rozhodnutí o pozastavení obchodování s akciemi ČRa. Přestože se snažím toto rozhodnutí chápat tak, jak bylo zmíněno v tiskové zprávě BCPP, nemohu se ubránit dojmu, že skutečný motiv pozastavení je jiný. BCPP jakožto organizátor trhu snad nemá zájem, aby se s emisemi obchodovalo? Pokud je za tím obava ze zneužití insider informací, je zde přeci KCP, která by měla v této věci zasáhnout, navíc ke zneužití může dojít u KAŽDÉ emise v JAKÉMKOLIV OKAMŽIKU, protože u každé emise je určitý okruh osob, které mohou profitovat z kurzotvorných informací. Zájem investorů je obchodovat na transparentním trhu kontrolovaném efektivními a funkčními zásahy KCP v případě nutnosti a ne obchodování s nejistotou, jaká zpráva se za hodinu objeví, jakou opět neuvěřitelnou cenu odkupu KCP opět schválí apod. Ve vztahu k Českému Telecomu bych si dovolil poznamenat, že já se více než volatility způsobené spekulacemi investorů obávám volatility způsobené netransparentním jednáním politiků, na které investoři POUZE ADEKVÁTNĚ reagují. Přirozeně vznikne volatilita, protože se snaží ochránit své investice. Pokud by bylo jasné, jakým způsobem privatizace proběhne, bude mnohem jednodušší odhadnout další vývoj a cena akcie na trhu bude jistě mnohem pravděpodobněji reflektovat skutečnou hodnotu podniku a očekávání investorů. Mgr. Jan Kuranda předseda Sdružení minoritních akcionářů ISPAT Nová Huť info@sma-inh.cz
    • Obratnost politiků
      28.01.2005 12:51

      Obávám se, že tak radikální změny v odpovědnosti politiků nelze v dohledné budoucnosti očekávat. Pokud by měl odstoupit každý, kdo něco neuváženě plácne, měli bychom volby každý týden. Dokud bude možné, aby ministra čehosi dělal někdo, kdo má docela jiné vzdělání (pokud vůbec), a dokonce vystřídá během volebního období několik ministerstev, těžko můžeme očekávat profesionalitu. Každý ministr by dokonce kromě příslušného oboru měl mít v malíku i management a ekonomiku. Takto vzdělaní lidé se bohužel do politiky moc nehrnou. Nebo nejsou dostatečně draví, aby prorazili. Snad největší slabinou demokracie je převaha nevzdělaných u volebních uren. Ti pak těžko rozeznají, který z kandidátů "na to má", a který prosazuje skutečně prospěšné věci. Možná bude schůdnější, když se investoři naučí být hluší k plácancům, které nemají podobu návrhu legislativní změny, ale pouze názoru jednotlivce. Tím samozřejmě nezabráníme škodám, které politici páchají formou legislativních kroků. A zdaleka nejde jen o škody na kapitálových trzích.
      Jirka
      • ano, ale
        28.01.2005 14:08

        je to pravda jen částečně. Např. tím, že parlamentní strany financujeme ze svých daní, dáváme jim nezaslouženou výhodu. Je nic nenutí rozšiřovat členskou základnu a zlepšovat výběr osobností na svých kandidátkách. Na jejich prvních pozicích figuruje "osvědčený" kádrový materiál a zdá se, že je těžké to změnit. Chybí nám osobní kontakt s politiky, abychom jako lidé a občané mohli dokonale využít svého práva volby. I nevzdělaný jedinec může rozpoznat, zda politik chce konat vše pro dobro státu a věcí veřejných nebo zda prahne po vlastním zisku. Já bych například uvítal přímou volbu starosty. Ať se každý, kdo jím chce být, postaví vzpříma na podiu v městském parku a ať každému řekne, jaké jsou jeho představy. Takový starosta by měl jinačí váhu a mohl by mít i více pravomocí. Naproti tomu argument, že volíme stranu a její program, dnes skoro neobstojí. Nevidím zde žádnou stranu, která by se své mu programu nezpronevěřila. Podle toho je těžké vybírat. Třeba někdy, až občané naší republiky budou schopni (díky politikům samotným) na kandidátkách rozpoznat dobrého člověka, bude jim i na volbách více záležet. Pak snad budeme mít bohaté politiky, kterým jde o veřejné blaho, ne oligarchy odsávající prostředky z veřejných rozpočtů.
        mgns
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data