Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Spotřebitelské ceny klesají již tři měsíce: kde najde dezinflace své dno?

10.06.2002 9:45
Autor: 

komentář doplněn
Spotřebitelské ceny se v květnu ve srovnání s dubnem snížily o 0,1%. Oproti loňskému květnu je index spotřebitelských cen vyšší o 2,5%. Do květnové inflace podle očekávání promluvily především levnější potraviny a pohonné hmoty a překvapivě také nižší ceny rekreačních zájezdů. Květnovým poklesem se meziroční míra inflace poprvé od uvedení nového inflačního cíle ponořila pod jeho dolní mez, kde podle naší prognózy vydrží až do května příštího roku.

Stejně jako v předchozích třech měsících i v květnu lze za příznivými inflačními čísly hledat pokles cen potravin, jež v průměru činil 0,1%. Již déle než půl roku postupně klesají ceny masa, které má ve spotřebním koši relativně velkou váhu. Dále se snížily ceny ovoce, mléka a mléčných výrobků, vajec a nealkoholických nápojů. Zvýšily se ceny zeleniny a do cen brambor již zasáhly ceny ranných brambor, které bývají samozřejmě o poznání vyšší.

Překvapení se nekonalo ani u cen v dopravě, jež klesly o 0,5%. Zde byl dominantním faktorem pokles cen pohonných hmot o necelá dvě procenta. Navíc v průběhu května klesly ceny ojetých automobilů o 1,6%. Co se týče cen pohonných hmot, lze vysvětlení hledat ve vývoji cen na ropném trhu a posílení koruny vůči dolaru. V průběhu května se zastavil čtyři měsíce trvající trend zvyšování cen ropy na světových trzích. Průměrná květnová cena ropy byla zhruba o jedno procento nižší než dubnový průměr. Ceny na českém trhu ovlivňuje také zhodnocení koruny k dolaru, jež je hlavní měnou kontraktů na ropu a ropné výrobky. V květnu koruna vůči dolaru posílila o 3%, v dubnu o 4,4%. Vývoj na ropném a devizovém trhu v závěru května a na začátku června dává šanci na další zlevnění benzínu a nafty v ČR. Do úvah o cenách těchto komodit je však třeba vzít možnost letního vzestupu marží prodejců pohonných hmot.

Třetím v pořadí důležitosti pro květnovou inflaci, byl pokles cen u pošt a telekomunikací, kde cenový index stlačilo směrem dolů dočasné snížení poplatku za zřízení bytových telefonních stanic. Tímto opatřením chtěl Český Telecom umožnit návrat k pevnému telefonu těm domácnostem, které se rozhodly pro jejich zrušení po zavedení nových tarifních programů. Konkurence může sehrát významnou roli i v takových odvětvích, kde to dříve nebylo možné. Mobilní telefony šlapou pevným telefonům na paty.

Pozornost poutá také vývoj cen v oddíle rekreace. Loni růst cen cestovních kanceláří výrazně postrčilo inflaci směrem vzhůru. Letos je tomu prozatím naopak. Ceny rekreace již potřetí klesly, tentokrát o 0,2%. V příštích měsících se však již pokles patrně nebude opakovat.

Inflace klesla na nejnižší úroveň za posledních 29 měsíců. Na dvou a půl procentech se naposledy nacházela v prosinci 1999. Zároveň se posunula pod dolní mez inflačního cíle České národní banky. To samozřejmě není žádná tragédie ani příležitost ke kritice měnové politiky, neboť za poklesem inflace stojí do značné míry vysoké hodnoty cenové hladiny z loňského roku. Důležitější je pohled na prognózy inflace. Předpokládáme, že se inflace udrží až do května příštího roku pod cílovým intervalem a na konci příštího roku by se měla pohodlně vejít do dolní poloviny inflačního cíle ČNB. To je jeden důvod pro možnost dalšího snížení úrokových sazeb ČNB. Dalším důvodem je pokračující zhodnocování nominálního efektivního kurzu koruny. Euro je v tom tentokrát nevinně, koruna však posiluje vůči dolaru. A třetím faktorem je postupné zvyšování reálných úrokových sazeb při stabilních nominálních úrokových sazbách, klesající inflaci a poklesu inflačních prognóz. V červenci bude bankovní rada projednávat novou Zprávu o inflaci a nové prognózy inflace. Uvidíme, jak zhodnotí inflační či dezinflační rizika ze svého pohledu.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.