Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

25.01.2005 13:50
Autor: 

Slovensko
Dlhopisový trh zaznamenal v minulom týždni dva rozdielne polčasy. V prvej polovici sadzby klesali tak na dlhopisovom ako aj swapovom trhu. Od stredy prišlo ku korekcii a sadzby mierne narástli. Viac sa smerom hore pohli na krátkom konci (cca o 10-15 bps). Prvá aukcia štátnych dlhopisov sa uskutoční až začiatkom februára. ARDAL (Agentúra pre riadenie likvidity) plánuje emisie v objeme 40-70 mld. Sk. Či bude emitovaný objem na vyššej strane pásma závisí aj od rozhodnutia v spore s ČSOB.

Minister financií uviedol, že Slovensko sa rozhodne vo februári, či sa odvolá voči verdiktu súdu podľa ktorého má štát zaplatiť ČSOB 24,7 mld. Sk. Tento záväzok podľa odhadov ministerstva na akruálnej báze jednorazovo navýšil deficit verejných financií v roku 2004 na 5,8 % z pôvodných 3,9 % (účtovanie v okamihu vzniku záväzku a nie v okamihu cashového plnenia). Pre trhy je však dôležitá aj informácia o cashovom plnení. Plánovaný objem emisií nie je veľký a preto by trh jeho navýšenie privítal. Záujem investovať svoje prostriedky budú mať aj novovzniknuté dôchodkové fondy, čo môže tlačiť na pokles výnosov. Protiváhou však môže byť eventuálny rast výnosov v eurozóne.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů v uplynulém týdnu kolísaly. Trh v pondělí otevíral na relativně vysokých hodnotách 6,40%, 6,46% a 6,09% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Hned v pondělí došlo k mírnému poklesu výnosů, neboť v chystané aukce pětiletých dluhopisů měl být nabídnut jen nízký objem cenných papírů. V úterý trh reagoval na vystoupení členky výboru pro měnovou politiku Wasilewské-Trenknerové. Podle ní je další snížení sazeb závislé na síle růst domácí ekonomiky. Výnosová křivka se posunula směrem nahoru o 4bps. Ve středu se konala aukce pětiletých dluhopisů v objemu 2,5 mld. PLN + 0,5 mld. v dodatečné aukci. Vysoká míra zájmu o aukci se nijak neprojevila na podobě výnosové křivky. Ve čtvrtek došlo k poklesu výnosů v závislosti na vývoji na devizových trzích.

Vliv na obchodování mělo také vystoupení poradce prezidenta Orlowského. Náladu na trhu vylepšilo zveřejnění zpomalení růstu průmyslové výroby a nižší růst výrobních cen, výnosy poklesly o 2-3bps. Trend poklesu výnosů pokračoval v pátek dopoledne, odpoledne však začali investoři realizovat zisky a trh tak zavíral na hodnotách 6,33%, 6,38% a 6,04% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

V tomto týdnu očekáváme klidné obchodování, zveřejněná makroekonomická data by se podle našeho názoru neměla výrazně lišit od tržních odhadů.

Maďarsko
Vývoj na trhu dluhopisů charakterizoval minulý týden postranní trend, přičemž cenový vývoj příliš neovlivnila ani lepší než očekávaná inflační data, ani výsledek aukce pětiletého a desetiletého dluhopisu (oba instrumenty byly bez problémů upsány, byť zájem nebyl nijak převratný). Výraznější cenový pohyb byl zaznamenán teprve na konci týdne, kdy část trhu začala spekulovat na to, že by základní sazby MNB (9,50 %) mohla být snížena o více než 50 bazických bodů, což pozitivně projevilo na krátkém konci výnosové křivky.

Vývoj trhu dluhopisů bude tento týden determinován výstupy ze zasedání bankovní rady MNB. Za předpokladu, že americký dolar tento týden výrazněji neposílí (a neublíží tak většině aktiv obchodovaných v rámci emerging markets) by mělo očekávané snížení základní sazby prospět především dluhopisům ve středním a dlouhém segmentu výnosové křivky, neboť ceny se zde nacházejí stále hluboko pod svými letošními maximy.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data