Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa dohání USA? Bude to ještě dřina…

Evropa dohání USA? Bude to ještě dřina…

18.01.2005 13:14

Podle představ evropských politiků, tak jak je formulovali v roce 1999 v Lisabonu, by už dnes měla Evropa dohánět Spojené státy v ekonomické výkonnosti a konkurenceschopnosti. Jak už to bývá, plány se plánují a realita je někde jinde. I v letech 2004 a 2005 se rozdíl mezi Evropou a USA zvětšoval a zvětšovat bude. Růst HDP ve Spojených státech za rok 2004 dosáhl pravděpodobně hodnoty okolo 4,4 %, eurozóna, (tvořená dvanácti zeměmi, které přijaly euro jako svoji měnu), pak v loňském roce zvýšila svůj HDP o ohromujících 1,8 %.

Co více, negativní korelace mezi členstvím v eurozóně a růstem se zdá být neúprosná: Ve „staré EU“ nejrychleji rostou Velká Británie a Švédsko, tedy země mimo eurozónu. Nejpomalejší růst je naopak v Nizozemí, Německu a Itálii, tedy v samém jádru eurozóny. Situace se zřejmě nezmění ani letos. Pokud půjde vše podle odhadů finančních trhů, vzroste HDP v USA o cca 3,5 %, zatímco v eurozóně o 1,6 %. Ve „staré Evropě“ by na tom opět nejlépe mělo být Švédsko s růstem o 2,8 %.

Stále samozřejmě platí to, co o americké ekonomice tvrdíme již několik let: Mimořádně uvolněné makroekonomické politiky umožňují americké ekonomice krátkodobý růst, ale hromadí dlouhodobé problémy. Nejdůraznějším varováním je rekordní schodek na běžném účtu USA: loni i letos okolo 5,5% HDP, tedy hodně za bezpečnou hranicí. Eurozóna jako celek má malé přebytky a jedinou zemí s podstatným schodkem je Španělsko (letos 3,7 % HDP). Zatím ale Američanům riskantní makroekonomická politika vychází a postupné oslabování dolaru by mohlo schodek běžného účtu snížit vcelku bezbolestně.

Nicméně americká ekonomika má i jiné důvody k optimismu. Hlavní je vitalita amerického finančního trhu a dynamika korporátního sektoru. V roce 2004, na příklad, proběhlo v Americe 7 853 spojení a převzetí firem (mergers and acquisitions). Celková hodnota transakcí byla 883 miliard dolarů. V eurozóně, která se chlubí stejným HDP jako USA, proběhlo ve stejném roce 3 500 spojení a převzetí firem a hodnota transakcí byla necelých 400 miliard. Pokud k eurozóně přidáme i Británii a Švédsko, počet transakcí se zvýší na 6 100 a jejich hodnota na 600 miliard dolarů, ale stále je zde patrný rozdíl mezi USA a Evropou.

Zatím má tedy Evropa před sebou hodně práce, než se bude moci porovnat se Spojenými státy v dynamice a vitalitě své ekonomiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data