Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co nás v roce 2005 čeká a (možná) nemine ?

05.01.2005 13:14
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

Začátek každého kalendářního roku bývá v podstatě bez výjimky provázen řadou více či méně fundovaných předpovědí toho, co nás v tom kterém roce čeká a nemine. Rok 2005 jistě nebude výjimkou a protože finančníci jsou (alespoň ve velké většině) stejní lidé jako většina ostatních, nenechají si podobnou šanci uniknout. Matthew Lynn, autor píšící kromě jiného pro agenturu Bloomberg, si Vám dovoluje nabídnout následující menu:

BNP Paribas podá nabídku na Lloyds TSB Plc
Loňské převzetí britské banky Abbey National španělskou konkurencí Santander Central Hispano SA nastartovalo proces pan-evropské konsolidace bankovního sektoru. Co je v tuto chvíli nejšťavnatější broskev v Evropě ? – bristká Lloyds TSB. Nejedná se sice co do růstu o žádnou raketu, její akcie však vynáší více jak 7 %. Jakékoliv evropské bance se takováto investice de facto profinancuje sama, v podstatě ještě dříve, než dojde k jakýmkoliv chystaným úsporám na nákladech. Lloyds TSB bude navíc katapultována do první ligy evropských bank. Chce to tedy jenom trochu kuráže a odvahy – obojího má Michel Pebereau z BNP Paribas více než dost.

„Ruský medvěd“ se vrátí
Ruský akciový trh jede podle Matthew Lynna na kyslíkový dluh. Navzdory útoku prezidenta Putina na OAO Yukos narostl ruský Russian Trading System Index v roce 2004 o 7 %. V roce 2003 to bylo o 57 %, v roce 2002 o 38 % a v roce 2001 o 81 %. Yukos však zdaleka nevypadá jako ojedinělý incident – snaha o politickou kontrolu ekonomiky je zcela evidentní. Přidejme k tomu pokles ceny ropy a máme zaděláno minimálně na korekci, v horším případě na drtivý propad.

Philip Green to zkusí ještě jednou
Britský retailový miliardář Philip Green se loni pokusil převzít kontrolu nad firmou Marks & Spencer Plc – a byl odmítnut Stuartem Rosem, novým CEO. Přesto nic nenaznačuje tomu, že se S, Roseovi podaří firmu jakkoliv oživit. Vlna výprodejů začala v obchodech Marks & Spencer Plc již na počátku prosince, de facto měsíc před oficálním zahájením slevové sezóny. Pokud se tržby v průběhu roku nezlepší, dá se čekat ze strany P. Greena další útok.

Evropa objeví kouzlo tvrdé práce
Francouzský předseda vlády Jean-Pierre Raffarin již učinil první kroky ke zrušení 35hodinového pracovního týdne, mnozí zaměstnanci nyní mohou nebo v brzké době budou moci „pracovat přesčas“. V Německu odhalil průzkum mezi 1.000 zaměstnanci pořádaný Polis Gesselschaft fuer Politik und Sozialforschung mbH, že 63 % nevidí nic špatného na prodloužení pracovní doby ze současných 35 hodin až na 40 hodin. Mnozí to dokonce považují za dobrý způsob, jak pomoci churavějící ekonomice. Léta klesajícího počtu pracovních hodin jsou u konce – od roku 2005 začne Evropa pracovat mnohem tvrději a produkovat mnohem více.

„Lifestyle“ preparáty možná zachrání segment farmaceutických firem
Velká většina největších farmaceutických firem byla v roce 2004 pod tlakem expirujících patentů a nízké výkonnosti jejich výzkumných oddělení. Co by mohlo být onou pověstnou „živou vodou“ ? Možná nová skupina preparátů na příznaky, které až do nedávné doby nebyly klasifikovány jako nemoc. Jeden příklad – finská firma Biotie Therapies Oyj tvrdí, že vyvinula lék na potlačení hráčského syndromu (gambling addict) a prodala svůj patent do Spojených států za 13 milionů dolarů. Jiné firmy zase pracují na lécích potlačujících chuť na alkohol nebo nikotin. Vzhledem k nedisciplinovanosti člověka jako živočišného druhu mají před sebou v podstatě nekonečné spektrum příležitostí.

Hedge-fondy projdou očistnou kúrou
Hlasy o konci boomu segmentu hedge-fondů jsou již dlouhou dobu hodně „mimo mísu“ – ať se nám to líbí nebo ne, hedge-fondy před sebou mají ještě relativně dlouhou růstovou periodu. Nicméně - stejně jako v případě Internetu – také zde platí, že v tomto vlaku nejspíš jede příliš mnoho cestujících. Londýnský Sthenos Capital Ltd a bostonský High Rock Capital v prosinci loňského roku „zavřely krám“. Kromě jiné proto, že jejich výnosy byly hodně daleko za očekáváním. Hedge Fund Research Inc. oznámil, že loni vzniklo 1.000 hedge-fondů. V posledních dvou letech to bylo více jak 900 každý rok. To je při vší úctě příliš mnoho – můžeme čekat, že někdo z toho vlaku vystoupí a někdo bude prostě a jednoduše vyhozen.

Váš mobilní telefon bude zpívat
Šílenství, provázející iPod vyrobený Apple Computer Inc., nebude pokořeno konkurenčními firmami, ale výrobci mobilních telefonů. Britský Vodafone Plc oznámil záměr uvolnit více jak 1.000.000 skladeb pro stažení do mobilních telefonů uživatelů sítě společnosti. Je to smutné, ale v takovéto technologické bitvě vždy vyhraje mobilní telefon. Důvod je prostý – většina z nás má jenom dvě kapsy. Jedna je zaplněna naší peněženkou, ta druhá je volná pro nějakou tu „hračičku“. Mobilní telefon je nyní již tak nepostradatelný, že spolehlivě přebije cokoliv jiného. Jakmile budou telefony schopné „pohlit“ několiv desítek nebo stovek alb, kdo se bude ještě tahat se separátním přehrávačem ?

Uvidíme. Rok 2005 je sice na samotném počátku, mnoho z výše uvedeného však vypadá více než pravděpodobně. Za 11 měsíců uvidíme, jak moc pravděpodobné to bylo.

(Zdroj: Bloomberg LP, Matthew Lynn)


Váš názor
  • Práce
    05.01.2005 21:16

    Ve Francii a Německu učinili světoborný objev: Práce plody přináší. Možná, že si za to budou nyní požadovat Nobelovou cenu za ekonomiku.
    John Railip
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data