Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

O deset miliard méně dnes, biliony za pár let aneb kolik platíme za státní dluh (opak.)

23.12.2004 13:05
Autor: 

Státní dluh nám klesl o deset miliard. Lidé neznalí situace by se mohli radovat a divit se věčně kyselým analytikům a mezinárodním organizacím, proč stále chrlí kritiku na adresu rozpočtové politiky vlády. Pravda je ale taková, že pro 3. čtvrtletí se ministerstvo financí předfinancovalo emisí eurobondů v červnu. Od července do září se sice státní dluh snížil o 10,5 miliardy, ve 2. čtvrtletí se ovšem zvýšil o 61,9 miliardy korun.

Protože si ministerstvo financí zajistilo dostatek prostředků emisí eurobondů, mohl být snížen objem státních pokladničních poukázek o dalších 8 miliard korun. Výsledkem je pokles podílu krátkodobého dluhu (se zbytkovou splatností do jednoho roku) na 28,7 % z 35,3 % na konci června. Pokles objemu státních pokladničních poukázek a emise eurobondů způsobily také prodloužení modifikované durace státního dluhu na 3,69 roku z 3,54 roku na konci 2. čtvrtletí. Ve srovnání s loňským zářím se durace prodloužila o 0,37 roku (4,5 měsíce). Pro letošní rok byl vyhlášen cíl dosáhnout durace státního dluhu v intervalu 3,3-4,3 roku. V tomto ohledu se ministerstvu financí daří naplňovat strategii řízení rizik státního dluhu, ke které se zavázalo.

Příští rok by se státní dluh zvýší o dalších zhruba 110 mld. Kč. Schodek státního rozpočtu by měl činit 84 mld. Kč, na úhradu části ztráty ČKA bude potřeba zajistit dalších 30 miliard. Změna stavu státních finančních aktiv je plánována pouze v řádech stovek milionů, čisté výpůjční požadavky vlády jsou ministerstvem financí projektovány na 114 mld. Kč. Ze strategie financování a řízení státního dluhu na příští rok vyplývá, že ministerstvo financí počítá i v příštím roce s emisí eurobondů. Horní hranicí je limit stanovený na 40 % z celkových hrubých výpůjčních požadavků, což je 55 mld. Kč. Dolní hranici určuje záměr dále snížit podíl krátkodobého dluhu na 23-24 %. V případě, že půjde opět o emisi zajištěnou proti kurzovému riziku, nemělo by se ministerstvo financí setkat s nevolí ČNB. Se všemi příslušnými operacemi sice budou náklady financování podobné jako na domácím trhu, výhodou je ovšem omezení tlaku na domácí trh, a tedy i lepší pozice ministerstva financí v primárních aukcích.

Problémem veřejných rozpočtů ale není řízení státního dluhu, nýbrž jeho rychlé vzlínání. Na konci loňského roku dosahoval státní dluh 19,3 % HDP, letos to zřejmě bude 21,9 % HDP a příští rok již 24,9 % HDP. Vzhledem k předchozí, ale i současné, praxi vlády ukrývat některé nepohodlné položky mimo státní rozpočet a státní dluh, je veřejný dluh podstatně vyšší. Loni dosáhl 37,5 % HDP, letos se patrně dotkne hranice 40 % HDP. Z každého dluhu se platí úroky. Letos by mělo úrokové náklady dosáhnout 31 mld. Kč, příští rok ještě o osmi miliard více a z celkových výdajů vládního sektoru ukrojí více než tři procenta. V ČR platí daně zhruba 4,7 milionu osob. Každého daňového poplatníka tedy přijde dosavadní rozpočtová politika zhruba na 8.300 Kč ročně.

Osm tisíc ročně na jednoho daňového poplatníka není nijak tragické, reforma veřejných rozpočtů, včetně jakoby separátně řešených problémů s financováním zdravotnictví a penzí, je nutná, aby to za několik málo let nebyly desítky tisíc korun. Čím dříve se podaří vyskočit z rozjíždějícího se vlaku schodků a úroků, tím mírnější budou následky. Letošní čísla o plnění státního rozpočtu jasně ukazují, že současné deficity pramení hlavně z nepřiměřeného nastavení sociálního systému vzhledem k pojistnému na sociální zabezpečení. Mimo státní rozpočet generuje každým rokem hlubší schodek zdravotnictví. Problém s penzemi odsunuly parametrické úpravy zhruba o jedno desetiletí. Cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů by podle ministerstva financí mělo příští rok činit 2,6 % HDP. Pokud by nepokračovaly reformy snižující rozpočtové schodky, potom by se při šestiprocentním růstu ekonomiky a pětiprocentních úrokových nákladech růst veřejného dluhu zastavil až na 250 % HDP. Jenže stárnutí populace s sebou přinese další výrazné zvýšení nároků na státní rozpočet. České veřejné rozpočty mají k dlouhodobě stabilní situaci značně daleko i přes dosavadní reformní snažení. Ale to už znělo éterem tisíckrát a v dlouhodobých projekcích nadále zejí děsivé cifry …

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Je to zajímavé.
    23.12.2004 13:49

    Je zajímavé že na rozdíl od pana Marka jehož komentář věští chmurnou budoucnost, má Evropská komise na deficit ČR a jejho snižování podstatně optimističtější názor a dokonce ČR za to pochválila jak zveřejnila většina medií.
    Černý
    • EK
      23.12.2004 14:15

      Opravdu by mě zajímalo, jak EK k tomuto optimistickému názoru přišla.
      Honza M.
      • Maďarsko
        23.12.2004 17:41

        Neznám sice přesně situaci v Maďarsku, ale to tam na tom musí být hodně špatně, když nás za tohle pochválila a Maďary naopak.
        Martin Štros
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data