Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Deset důvodů, proč ECB nemusí vadit silné euro

Reuters: Deset důvodů, proč ECB nemusí vadit silné euro

22.12.2004 13:34
Autor: 

Následující řádky by neměli číst zastánci silného dolaru. Jde totiž o výčet několika zásadních důvodů, které hovoří jasně pro silné euro. Kurz eura se v posledních týdnech přiblížil na dohled 1,35 USD/EUR, což je úroveň, o které si mnozí analytici myslí, že je „prahem bolesti“ pro Evropskou centrální banku … a očekávají intervenci. Například prezident váženého německého institutu Ifo Hans-Werner Sinn včera řekl, že ECB může a dokonce by již v tomto okamžiku měla intervenovat proti posilování eura. Množí se však i odhady, že euro v příštím roce posílí až na 1,40 či dokonce 1,80 USD/EUR. Proč však silné euro nemusí „vadit“ – shrnula agentura Reuters ve své analýze:

1. Není to tak zlé, jak to vypadá
Euro za poslední 3 měsíce posílilo k dolaru o 10 %, efektivní kurz na bázi váženého zahraničního obchodu ale posílil jen o 4,5 %. Za celý rok se potom efektivní kurz eura k 23 největším obchodním partnerům eurozóny zvýšil jen o 1 %, takže exportéři nejsou zasaženi tolik, jak by se mohlo zdát. Přesto podle OECD modelu používaného bankou Goldman Sachs ukrojilo silné euro v letech 2002 a 2003 dva procentní body ekonomického růstu v Evropě.

Graf: vývoj efektivního kurzu eura

2. Dostatečný hospodářský růst je možný, i když je euro silné
Čtyři pětiny HDP eurozóny (7,3 bilionů eur) jsou generovány interně, takže zdravý ekonomický růst nemusí být silným eurem ohrožen (export tvoří 18 % a import 17 % HDP). Není divu, že ECB odhaduje, že růst eurozóny bez příspěvku čistých exportů může dosáhnout 1,9 %.

3. Omezuje inflační tlaky
Úkolem ECB je držet inflaci na uzdě, tj. udržovat ji pod 2 procenty, a to se bance stále nedaří. Silné euro snižuje importní ceny a kompenzuje vysoké ceny ropy, které jsou v dolarech. Deutsche Bank například odhaduje, že 4,6% apreciace eura od srpna v příštím roce sníží meziroční inflaci o 0,3 %. V listopadu 2004 byla inflace v EMU 2,2 %, a pokud se naplní očekávání, může se ECB radovat ze splnění cíle.

4. Substituuje zvýšení sazeb
Pro ECB by bylo zvýšení sazeb v době nejistého výhledu ekonomického růstu a míry nezaměstnanosti na 8,9 % politicky obtížné. Euro ale udělá hodně práce, neboť posílením zpřísňuje měnové podmínky v eurozóně, aniž by ECB musela kvůli inflaci sáhnout ke zvýšení sazeb. Podle odhadu Deutsche Bank (OECD Interlink model) posílení eura od srpna bylo ekvivalentní zvýšení sazeb o 30 až 50 bps.

5. Korporátní sféru zachrání zajištění
Podniková finanční oddělení se mohou proti kurzovým výkyvům do jisté míry zajistit. Hedgingové strategie umožňují ochranu budoucích dolarových toků před znehodnocením. Podle zjištění JP Morgan bylo v říjnu 30 velkých evropských firem s obratem 130 miliard eur zajištěno z 55 %, což bylo více než před rokem.

6. Volatilita je nízká
Centrální bankéři se obvykle obávají prudkých a nepředvídatelných kurzových pohybů, které zvyšují nejistotu a znemožňují podnikové plánování. Růst eura je ale relativně stabilní. Studie ECB zjistila, že se implikovaná volatilita v cenách opcí v roce 2004 postupně snižovala.

7. Tlačí na restrukturalizaci soukromého sektoru
ECB má ráda společnosti, které zvyšují produktivitu a neinflační růstový potenciál eurozóny. Pokud firmy snižují jednotkové mzdové náklady a zvyšují efektivitu práce, potom se mohou lépe vypořádat se silným eurem. Zdá se, že k takovým strukturálním změnám právě dochází. Produktivita eurozóny akcelerovala v roce 2002 a 2003 o dvě procenta.

8. Prestiž a síla rezervní měny
Pokles dolaru vedl centrální banky Asie a Středního východu ke změně ve svých devizových portfoliích ve prospěch eura. Ačkoliv ECB oficiálně tvrdí, že nezáleží na tom, zda bude euro světovou rezervní měnou, výhody tohoto faktu jsou však jasné. Vysoká kredibilita a stabilní poptávka po měně podporuje její cenu, tj. pomáhá kontrolovat inflaci a umožňuje centrální bance držet sazby nízko. Podle MMF vzrostl podíl eura jako rezervní měny na 19,7 % v roce 2003 z 13,5 % v roce 1999. Depozita denominovaná v dolarech klesla ve druhém čtvrtletí 2004 na 61,5 % ze 75 % (3Q 2001) a eurová vzrostla na 20 % z 12 %.

9. Řeší globální nerovnováhu
Euro je bezděčnou obětí explozivního růstu schodku amerického běžného účtu platební bilance. Dolar klesá s tím, jak rostou obavy, že investoři již nebudou ochotni financovat 5% (na HDP) deficit amerického běžného účtu, který se může do roku 2010 ještě zdvojnásobit. Asijské měny jsou k dolaru zafixované, a tak tíhu přizpůsobení musí nést euro. Klíčem je nechat dolar klesat zvolna, tj. tak, aby bylo eliminované riziko globální recese a případného kolapsu trhů.

10. ECB stejně nemá jiné možnosti …
Centrální banka má tři základní možnosti, jak bojovat se silnou měnou – snížit úrokové sazby, verbálně nebo přímo intervenovat. Sazby snižovat při inflaci vyšší, než je cíl, ECB nebude, naopak hovoří o jejich zvýšení! Přímá intervence má smysl jen pokud je koordinovaná – Spojené státy ale nechtějí do trhu zasahovat. Trichet je tak osamocen, a proto jen mluví … k nejostřejším výrokům patří ten o „brutálních“ a nevítaných pohybech kurzů.

Radim Krejčí, Patria Online
(zdroj: Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.