Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

21.12.2004 11:44
Autor: 

Slovensko
Z posilňovania kurzu koruny profitoval i dlhopisový trh, ktorý je prekúpený a panuje na ňom akútna nelikvidita. Výnosy pomerne výrazne klesali od 20 do 25 bps a to po celej dĺžke výnosovej krivky. Stálo za tým viacero faktorov. Tým prvým bolo už spomínané zhodnotenie koruny, ktoré opäť otvára špekulácie o znížení úrokových sadzieb. Druhým boli predbežné informácie agentúry ARDAL o emisnom kalendári, podľa ktorého ministerstvo financií plánuje na budúci rok emitovať dlhopisy vo výške 40-70 mld. Sk, čo je výrazne nižší objem, než v tomto roku. V januári sa pritom žiadna aukcia neuskutoční, prvá je na programe až 7. februára. Tretím faktorom bol pozitívny sentiment v regióne, kde tiež klesali výnosy. Hlavnou udalosťou tohto týždňa bude zasadnutie Bankovej rady NBS. Pokiaľ by k zníženiu sadzieb prišlo, do krivky sa zrejme zapracuje ďalší pokles. Ak ostanú sadzby nezmenené, reakcia na trhu bude pravdepodobne minimálna. Výraznejšiu korekciu neočakávame, k tej by pravdepodobne prišlo, ak by svoje pozície zatvorili zahraniční hráči. K tomu však zrejme v tomto roku už nepríde.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů byly v uplynulém týdnu značně volatilní. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 6,46%, 6,39% a 6,16% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. V pondělí zůstaly výnosy relativně stabilní i přes prohlášení ministra financí Gronického, který očekává, že inflace v prosinci spadne pod úroveň 4,2%. V úterý hned po otevření trhů došlo na dlouhém konci výnosové křivky k poklesu výnosů průměrně o 5bps, po zveřejnění listopadové inflace a míry růstu mezd však došlo k jejich mírnému růstu. Ve středu došli investoři k závěru, že riziko zvýšení inflace není díky mírnému růstu mezd velké, a tak celá výnosová křivka poklesla průměrně o 5bps. Ponechání úrokových sazeb beze změny nemělo na vývoj na trhu žádný dopad.

Ve čtvrtek dění na trhu kopírovalo vývoj na vyspělých zahraničních trzích, došlo k mírnému růstu výnosů. V pátek před zveřejněním růstu průmyslové výroby a výrobních cen došlo k mírnému poklesu výnosů. Tento trend ještě zesílil po vystoupení ministra financí Gronického a člena výboru pro měnovou politiku Neckarze. Oba vyjádřili názor, že další zpřísňování rozpočtové politiky v roce 2005 otevírá možnost změny náhledu na peněžní politiku v prvním kvartále z restriktivní na neutrální. Výnosy tak poklesly průměrně o 5bps. V pátek došlo po zveřejnění nižších než očekávaných výrobních cen k dalšímu poklesu výnosů.

V tomto týdnu dojde podle našeho názoru k dalšímu poklesu výnosů. Příčinou bude zveřejnění zhoršení podnikatelského klimatu v průmyslu, stabilní míra růstu jádrových cen a také nižší než očekávaný růst maloobchodních tržeb. Aktivita na trhu bude kvůli blížícím se svátkům výrazně omezená.

Maďarsko
Býčí nálada podporovaná příznivým výsledkem listopadové inflace a klesajícími výnosy v eurozóně pokračovala na domácím trhu dluhopisů i minulý týden. Prakticky nepřetržitý pokles výnosů se zastavil teprve v pátek, kdy se trend na vyspělých trzích obrátil a výnosy začaly opět růst. V průběhu minulého týdne se výnosová křivka posunula o dalších 20 bazických bodů níže, přičemž rozpětí mezi výnosem desetiletého maďarského a německého vládního dluhopisu pokleslo o 15 bodů.

Po pondělním zasedání bankovní rady MNB bude pro trh pevně úročených instrumentů druhou nejdůležitější událostí tento týden aukce pěti a desetiletého vládního dluhopisu. Vládní agentura pro řízení dluhu (AKK) bude ve čtvrteční aukci nabízet tradiční objemy tj. 35 mld. HUF v případě pětiletého, resp. 25 mld. HUF v případě desetiletého dluhopisu. Nabídka AKK by se měla potkat se silnou poptávkou, a to zejména díky přetrvávající euforii, která panuje mezi domácími investory. Není přitom vyloučeno, že AKK využije silné poptávky a promptně navýší prodávané množství dluhopisů, aby tak státu vytvořila finanční rezervu pro počátek roku 2005, kdy na trhu může zavládnout horší nálada (např. v důsledku slabšího výsledku běžného účtu platební bilance).

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data