Prohlášení členů bankovní rady ČNB podpořilo růst cen dluhopisů

21.12.2004 10:48

Ceny českých dluhopisů v uplynulém týdnu rostly. Výnosová křivka poklesla o 4-16bps, nejvýraznější byl pohyb na jejím dlouhém konci. Podporu nákupům poskytla úterní prohlášení viceguvernéra Niedermayera a člena rady Racochy, která následovala po zveřejnění stagnace výrobních cen. Podle nich silná koruna a nízký růst cen hovoří proti zvyšování sazeb v krátkodobém horizontu. To jen potvrzuje náš současný názor, že úrokové sazby by měly zůstat beze změny až do konce druhého čtvrtletí příštího roku. K největším cenovým pohybům došlo ve středu, kdy se zvyšovala cena dluhopisů především středních a delších splatností. Příčinou byl vývoj na vyspělých západních trzích a současně uzavírání krátkých pozic ze strany některých obchodníků. V dalších dnech už došlo jen k mírným cenovým posunům, schválení státního rozpočtu na příští rok vliv na obchodování nemělo. Během celého týdne tak došlo vzhledem k mírnějšímu vývoji v eurozóně k dalšímu zúžení spreadů mezi českými a německými dluhopisy.

Pátek byl posledním obchodním dnem tohoto roku, od tohoto týdne až do Nového roku nebudou ceny dluhopisů na mezibankovním trhu kotovány. Po otevření trhů v lednu lze i přes současnou vysokou cenu českých dluhopisů očekávat jejich další růst jak díky stále odsouvanému zvyšování úrokových sazeb, tak v důsledku slabého objemu emisí státních dluhopisů plánovaných na první kvartál roku 2005. První aukce se bude konat 19. ledna, nabídnuto bude 5 mld. SD 3,70/2013.