Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok 2004 ve znamení oslabování dolaru …

Rok 2004 ve znamení oslabování dolaru …

20.12.2004 12:39
Autor: 

Rok 2004 začal pro eurodolar divoce a silné výprodeje americké měny z prosince 2003 pokračovaly i v prvních měsících roku nového. V lednu dokonce tento vývoj vyprovokoval guvernéra ECB Tricheta k tomu, aby jej označil za „příliš volatilní“. To sice na chvíli euro uklidnilo, avšak záhy přišel nový útok s tím, jak trh sázel na to, že se banka k intervencím v této fázi neodváží.

V únoru byl dolar krůček od dosažení historického minima, resp. překonání dosud zakleté úrovně 1,30 USD/EUR. Jeho pohyb dolů však skončil díky summitu G7 v Boca Raton, na kterém zúčastněné země přejaly stanovisko ECB a došlo ke společnému apelu na země, jejichž měny nejsou dostatečně flexibilní (viz V Boca Raton na ostří nože). Z eura spadla tíha posilování a trh zkorigoval nadměrně krátké dolarové pozice. Obecnou oporou dolaru se staly také masivní intervence Bank of Japan na příkaz tamního ministerstva financí.

V březnu a dubnu přišla na trh poměrně optimistická ekonomická data ze Spojených států (vyšší inflace a lepšící se podmínky na trhu práce) a dolar začal posilovat na letošní maxima, tj. v květnu na úroveň 1,18 USD/EUR.

V té době se však znovu začal zhoršovat počet nových pracovních míst a také inflace se snížila, takže FED signalizoval, že přijme odpovídající (akomodativní) měnovou politiku. Americká ekonomika se dostala do „slabého místa“, jak situaci později popsal Alan Greenspan. „Comeback“ dolaru se zastavil, euro mírně posílilo, ale v podstatě celé léto se obchodovalo ve stabilním pásmu.

Rostoucí ceny ropy se staly brzdou dolaru. Trh vnímal zvyšující se cenu strategické komodity jako překážku amerického hospodářského oživení (spíše než jako důvod ke zvýšení inflace).

Znovuzvolení prezidenta Bushe byl pro trh signálem pro jednosměrný vývoj a prodej dolarů v takové razanci, která v posledních letech neměla obdoby. Převládl názor, že Bushova administrativa nebude ochotna snižovat dvojí deficit s tím, jak se prodlužovala doba nižších daní, přičemž „politika silného dolaru“ zůstávala jen prázdnou frází. V listopadu a na začátku prosince padal dolar na nová minima téměř každodenně.


Dolar dosáhl ročního (a historického) minima k euru v zóně 1,3460 USD/EUR na začátku prosince, nicméně poté byl trh zasažen vybíráním zisků a uzavíráním obchodních pozic před koncem roku. To dostalo dolar až o 3 centy výše, i když korekce netrvala dlouho a aktuálně je dolar zpátky v blízkosti 1,34 USD/EUR.

Začátek roku 2005 bude pravděpodobně pro dolar obtížnou dobou. Trh má silné pochybnosti o síle měny, když byl poslední měsíční schodek amerického zahraničního obchodu rekordně vysoký a poslední údaj o počtu nových pracovních míst v USA pod očekáváním. Pokud však bude pokračovat ekonomické oživení Spojených států, zároveň FED bude pokračovat v postupném zvyšování úroků a ve stejnou dobu Bush přece jen začne redukovat fiskální deficity, jak slíbil, může dolar najít půdu pod nohama.

Radim Krejčí, Patria Online
(zdroj: KBC Securities)


Váš názor
  • bla bla
    20.12.2004 14:14

    bla bla bla.Nikoho z investoru nezajimaji tyhle "kecy".Jedine co je zajima je jak dlouho jeste bude Euro zdrojem zisku.Dalsi a dalsi americti spekulanti a dnes uz i drobni stradalove nakupuji Euro a tim ho dal a dal postrkuji nahoru.Euro roste naprosto nepodlozene bez jakychkoliv ekonomickych ukazatelu.Presne se opakuje situace jaka byla s americkymi akciemi.Muzeme jen sazet na to kdy tahle bublina splaskne.Jedinou skodou na tom je to,ze to odnesou evropsti vyrobci.Je klidne mozne (ba dokonce pravdepodobne) ze "balici" z ECB nechaji padnout velke procento vykonych evropskych firem.
    dodo
    • dodo ma pravdu.
      21.12.2004 20:04

      dodo ma pravdu.A ta bublina zacne praskat uz na jare 2005. Tady v USA zacina byt situace znacne pripominajici rok 1998 tesne pred tou "americkou bublinou".Nizka inflace dokonce vyvolava pochybnosti o dalsim zvysovani urokove sazby Fedem. Zacinaji prichazet cisla zacne optimisticka v zamestnanosti,produktivite a odhaduje se HDP v USA pristi rok mezi 3-4%.Zda se firmy budou hledat nove pracovniky a modernizovat technologie.Investori a spekulanti nebudou chctit prijit pozde a dojde k ozveni akcioveho trhu (ktery si mimochodem zas tak spatne nevede).. Nezapomente ze USA ma jen na duchodovem zabezpeceni prebytek 1,5 trilionu USD a firmy si drzi "cash" pripraveny na dalsi investovani do vyrob hned jak se zacnou hrnout objednavky prumyslu. Myslim ze Bushova administrativa ted resi rapidni a rychle snizeni schodku v rozsahu o 50%.
      Thyronx
    • bla bla
      20.12.2004 20:42

      tak proč k dolaru posiluje i britská libra, švýcarský frank, japonský jen, kanadský dolar a další měny? Ono není silné euro, ale slabý dolar, to by sis měl uvědomit!
      Klemix
      • Pro Klemixe:
        27.12.2004 20:55

        Ty vidis nejak spatne jestli posiluje Japonsky Jen k dolaru. Ten se drzi na 104 az 105 yenech za dollar po celou dobu... totez cinsky juan. Ty zeme si udrzuji ( ne zadarmo) svoji hladinu.Pro Japonce je snesitelne minimum 99 yeu za dolar. Pak nastane katastrofa. Obchod mezi Japonskem a USA je obrovsky.Totez s Cinou. Ta ma umele podhodnocenou menu aby obstala na americkem trhu. Evropa holt musi prodavat sve vyrobky jinde. Pockejme si na radovanky koncernu jakoje VW a dalsi...
        Thyronx
      • silne nebo slaby
        21.12.2004 22:07

        Jestli je Euro silne nebo dolar slaby to neni podstatne.Pouze vyjadruju nazor,ze tento jev je zapricinen tim,ze americti investori (i drobni) investuji do Eura (i do jinych men).To jim prinasi velike zisky.A vubec je zatim nezajima pocet pracovnich mist a jine porad omilane zalezitosti.A muzu vas ubezpecit,ze tak budou cinit dokud se jim to bude vyplacet.Oni totiz nejsou zvykli mit penize ve sporitelne nebo ve "struzoku".Az to jednou napriklad "balici" v ECB pochopi a rozhoupou se k nejakym krokum,pak uvidime kam se budou americke investice ubirat.Je mozne,ze opet do americkych akciovych trhu,protze ty budou v te dobe opet velmi silne a vynosne.
        dodo
    • Re:
      20.12.2004 15:53

      Gigantický americký deficit obchodní bilance JE dost významný ekonomický ukazatel. Bohužel to žádná bublina není. Dost nechápu Tvojí reakci.
      Pavel
      • na co se zapomina
        29.12.2004 10:43

        Podivejme se ale s kym maji USA obchodni schodek.Posilovat by mely asijske meny.Jenze Asie se uspesne brani.Posiluje mena soucasne nejmin vykonne ekonomiky.To pro nas nedopadne dobre.
        dodo
      • Kombinace obojího
        21.12.2004 12:11

        Myslím, že jde o kombinaci obojího. Obchodní deficit USA je jasným faktorem, ale myslím, že někde tady na Patrii se psalo o tom, že fair value eura je o hodně níže, než kde je euro reálně. Myslím, že dodo má do značné míry pravdu s přirovnáním k US akciím z devadesátých let.
        JZ
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data