Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Ekonomika a akciový trh – další promarněná příležitost? (opak.)

15.12.2004 13:00
Autor: 

Zatímco trh s dluhopisy vydatně vyživuje ministerstvo financí emisemi státních dluhopisů, s akciemi je to na pováženou. Vláda ještě ani jednou nevyužila možnosti privatizovat státní podíly přes akciový trh. Nestalo se tak ani v případě Českého Telecomu. Tato možnost sice definitivně nepadla, nicméně byla odsunuta na druhou kolej. Obvykle se spekuluje o prémii za většinový podíl, existence rozvinutého kapitálového trhu a jeho segmentů může ovšem významně přispět k rozvoji a stabilitě ekonomiky. Těžko říci, zda byla tato dlouhodobá „prémie“ vzata v potaz při rozhodování o způsobu privatizace Českého Telecomu. Vzhledem k dvouletému horizontu současné vlády patrně nikoli. Proto jsme se rozhodli zopakovat text o vlivu rozvinutosti akciového trhu na výkonnost ekonomiky, uvedený na tomto místě v době zhruba před rokem.

Akciové trhy mohou ovlivnit celkovou výkonnost hospodářství několika způsoby. Existence efektivního trhu s akciemi je důležitou součástí finančního zprostředkování, jež umožňuje zapojit úspory do investičního procesu zvyšujícího vybavenost produkčním kapitálem, který je jedním ze základních prvků hospodářského růstu. Akciový trh přitom není konkurentem ostatních součástí finančního trhu, ale jejich komplementem, jež může mobilizovat úspory, které by jinak nebyly využity, byly využity méně efektivně nebo by byly investovány v zahraničí. Akciový trh dává firmám možnost získávat kapitál pro dlouhodobé investice a zároveň investorům umožňuje investovat bez ztráty likvidity na rozdíl dluhových instrumentů. Efektivní a likvidní akciový trh tak podporuje dlouhodobé investice Trh s akciemi dále ovlivňuje ekonomickou aktivitu skrze možnost diverzifikace rizik, což dále podporuje možnost transformace úspor v investice. Existence akciového trhu a jeho využití pro finanční zprostředkování omezuje makroekonomické dopady případných problémů bankovního sektoru. Významnou úlohu plní akciový trh poskytováním informací o jednotlivých firmách, což vede k efektivní alokaci zdrojů v hospodářství a podpoře hospodářského růstu. Fungující akciový trh může omezit problém principál-agent a zlepšit corporate governance. Zlepšená výkonnost firem vede v agregovaném měřítku ke zvýšení národohospodářských výsledků.

Výše uvedené teze se pokusila empiricky ověřit Světová banka (Levine R., Zevros S.: Stock Market Development and Long-Run Growth, Policy Research Working Paper 1582, The World Bank, 1996). Její studie vychází z údajů 41 zemí v období 1976-93. Ekonometrické testy potvrdily význam akciového trhu jako důležité proměnné determinující hospodářský růst (proměnná akciového trhu byla v regresní analýze zastoupena indikátorem založeným na poměru tržní kapitalizace k HDP a poměru celkového objemu obchodů k HDP).

Obdobnou evidenci poskytuje následující graf, kde černá přímka reprezentuje regresi spočítanou na základě dat z 39 zemí.


Pramen: IMF International Financial Statistics Yearbook 2001; Výpočet regrese: Patria Online

Význam akciových trhů ocenil také Mezinárodní měnový fond v první kapitole loňské dubnové zprávy World Economic Outlook. Podle výpočtů fondu založeném na vzorku zemí obsahující USA, UK, Německo, Francii, Japonsko, Kanadu a Nizozemí by desetiprocentní pokles kapitalizace trhu v rozvinutých zemích vedl k poklesu investic o 0,8-3,0 %.

Česká ekonomika by patrně přežila zánik akciového trhu, a zřejmě by ani výrazněji nezakolísala. Otázka ovšem nezní, kolik by nás stál zánik tohoto trhu, ale o co přicházíme jeho nerozvinutostí.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data