Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Americký dolar: euro za 1,80 USD?

10.12.2004 13:29
Autor: 

Evropské vlády a Evropská centrální banka vyjádřily v listopadu nelibost nad rychlým posilováním eura vůči americkému dolaru až na hladinu 1,30 dolaru za euro. President ECB Jean-Claude Trichet označil posilování eura za „brutální a nevítané“. Trhy prozatím tato vyjádření ignorovaly, neboť doposud nikdo nevěří, že by ECB byla ochotna a schopna efektivně intervenovat proti oslabování dolaru.

Proti dolaru totiž stojí vážné a reálné faktory. Nejdůležitější je obrovský schodek na běžném účtu USA, který dosáhl za posledních 12 měsíců sumy téměř 600 miliard dolarů. Každý den tak Amerika potřebuje příliv kapitálu ve výši zhruba 2 miliard dolarů, jen aby pokryla schodek na běžném účtu. Tak obrovské nákupy amerických cenných papírů nebyly problém během „dot-com“ horečky 90. let. V posledních dvou letech pak USA pomáhaly asijské centrální banky, které kupovaly americké dluhopisy ve snaze nedovolit posílení jejich měn vůči dolaru.

Oba tyto mimořádné kanály se nyní ale uzavírají a americká ekonomika, a její měna, stojí před otázkou, jak pokračovat. Logickou a pro Ameriku nejméně bolestnou cestou je oslabování dolaru. Levnější dolar znamená méně dovozů do USA a (snad) více vývozů. Obchodní schodek (620 miliard dolarů v období říjen 2003 – září 2004) by se tak měl zmenšit a snížit tak i schodek na běžném účtu.

Levnější dolar se však nelíbí Evropě, která doposud nesla největší podíl oslabování dolaru (euro posílilo vůči dolaru o 15 % za poslední rok, od roku 2001 již o 50 %, zatímco kurz japonského jenu vůči dolaru je díky intervencím japonské centrální banky prakticky neměnný). Evropští představitelé se obávají, že slabý dolar (=silné euro) omezí již tak slabý ekonomický růst eurozóny.

Je však otázka, jakou alternativu Evropa nabízí. USA mají evidentně neudržitelně vysoký schodek na běžném účtu a něco s ním udělat musí. Pokud by například Evropa začala růst rychleji, pomohlo by to USA, protože by to oživilo americké vývozy do USA a obchodní schodek by klesal. Rychlejší růst Evropské unie však zůstává jen zbožným přáním. V realitě se Evropská unie potichu loučí s „Lisabonskou strategií“, která ji měla učinit nejdynamičtější ekonomikou světa do roku 2010.

Pokud tedy Evropa nadále poroste pomalým tempem, je oslabování dolaru jedinou možností jak stabilizovat americký běžný účet. Je otázka, jak velké by oslabení dolaru vůči euru mělo být. Odhady dvou vynikajících ekonomů, Obstfelda a Rogoffa naznačují, že dno je pro dolar ještě v nedohlednu a že může klesnout až o 40 % vůči dnešnímu kursu, tj. někam ke kurzu okolo 1,80 USD/EUR. V každém případě se ale zdá, že dolar bude muset ještě klesnout, než se srovnají makroekonomické nerovnováhy, tak vydatně podporované rozpočtovou politikou americké vlády.

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • za 1,8 je to blbost
    20.12.2004 18:11

    Dolar nebude mit kurs 1,8, protoze to by uz americke zbozi bylo tak levne, ze bych jinde nenakupoval a tu platebni bilanci bych jim timto vyrovnal (s miliony dalsich lidi a podniku, samozrejme). Naopak bych prestal pracovat pro sveho US obch. partnera, protoze by se mi to uz nevyplatilo. A kdo by nebyl uplne blby, musel by delat totez i s kapitalem. Lidi, vite neco o kriveckach nabidky a poptavky?
    Karel
    • :-)
      20.12.2004 21:14

      Jasne - nabidka: Rezervy US dolaru drzene nejen Asii a spoustou jinych statu. Poptavka: Zatim jeste ne uplne levne zbozi. Rozdil: nejmin 20% rocni produkce USA, mozna jeste o hodne vic. Staci 1.8$/Euro? Kdo vi...
      ondra
  • Euro
    17.12.2004 21:16

    Euro uz posililo, zacina klasickŕ medialni masirka vrchol a obrat je to tak vzdycky a vzdy vetsina naleti. I Evropa ma svoji obchodni bilanci a ta se zhorsuje, posilit maji asijske meny.
    J Baltazar
    • Asijske meny
      20.12.2004 10:34

      Jenze asijske meny jsou vesmes pevne svazane s dolarem ...
      D. D.
      • To
        23.12.2004 11:42

        To znamena ze asijske zbozi se jeste vice dostane na EUR trhy a pak ;;;
        J Baltazar
  • Korekce dolaru zacina
    16.12.2004 20:49

    Do konce roku by mel dolar korigovat k 1,3 za Euro, a do jara 1:1
    capellen
  • Dolar je zelený, euro je modré
    16.12.2004 15:57

    Dolar je zelený, euro je modré, lidi jsou pytomí, kočky jsou dobré. My máme kocoura Tima a ten mňouká mňau. Dolar euro koruna frank, radši jdu domů, bych nebyl krank.
    Enytájm
    • Po sedmi zelených
      16.12.2004 16:25

      Klikyháky ententiky, kup si kačku a frantiky. Koruna je dobrá měna, když to vláda nepodělá. Kdybych nebyl buran, koupil bych i juan. Mám to dobře spočtený, v šuplíku se válí guldeny. Po vejplatě ale zase znova na forexu roztočí se kola!
      SK Bohnice
    • co kouris??
      16.12.2004 16:01

      prece modra je akorat eurovska dvacka....
      Jenda Venda
  • 1,80 ? proc ne?
    14.12.2004 22:10

    Dokud MY (EU,CR,atd) nepochopime,ze silne EURO se hlavne vyplaci americkym spekulantum a investorum,tak muze klidne Euro dosahnout jakekoliv hodnoty.Ale v nedaleke budoucnosti nebude vubec zadne zbozi vyrobene v EU konkurenceschopne ve svetovem meritku.U levneho zbozi budeme prevalcovani Asii a u spickovych technologii USA a Japonskem.K tomu pricteme socialni nepokoje,ktere Evropu cekaji.Myslim,ze se opravdu mame na co tesit. Tolik omilany americky obchodni schodek je fikce.Je umele vytvareny obchodem s Cinou a nakupem ropy.USA jsou natolik chytre,ze si sve zasoby ropy nechavaji na dobu kdy cena za barel uz nebude 50 dolaru.Myslim,ze do deseti let bude Euro bezvyznamnou menou,ktera bude fungovat uz jen v par statech Evropy.Zamerne nerikam EU.
    dodo
  • 1,80$/Eur?? - tezko
    13.12.2004 8:58

    Rekl bych, ze nastartovany urokovy diferencial mezi USA a EMU povede k postupnemu zvratu na trhu. Pomerove deficity ve vztahu k HDP prozatim nejsou pro USA katastrofalni, hospodarsky rust v USA (neni zalozen jen na spotrebe a zadluzovani) valcuje stagnaci v EU a posunuje potencialni produkt vyse. Menovy vybor (FOMC) dle meho "sazi" na postupne se rozevirajici nuzky mezi urokovymi sazbami (da se ocekavat 14.12. rust na 2,25%, pripadne v lednu), ktere dale zatraktivni americkou menu v dlouhodobem horizontu. Ten kratkodoby (do 1 roku) je predevsim v rukou spekulantu. 1,80$/Eur neni realne...
    David
    • je to mozne
      15.12.2004 14:55

      Videl jste graf EUR/USD, samozrejme pred 1999 graf ECU/USD, za poslednich 30 let. Pak by jste videl, ze v horizontu 2 az 3 let je to mozne, protoze to bude maxumalni hodnota, ktera je dana kanalem ve kterem sa tyto 2 meny od 70-tych let pohybuji. Z technickeho hlediska je to mozne. Ak verite tomu, ze USD uz dalej nebude oslabovat, tak ho nakupte. Za par let jasne uvidite jaka to byla investice.
      Smaki
      • Neni to mozne
        03.01.2005 11:30

        Pokud by tam bylo 1.8 tak konci veskery svetovy financni s. Neni to mozne na normalne fungujicim fin. trhu. Dokonce je velmi nerealne 1.45
        J.Baltazar
  • Lidi probudte se
    10.12.2004 23:24

    A přečtěte si od Hazlitta Ekonomie v jedné lekci. Co znamená, že dolar oslabuje? Že americké zboží je pro nás LEVNĚJŠÍ. Nebo-li potřebujeme vyvézt méně, abychom dovezli více. To co nevyvezem, můžeme třeba spotřebovat doma. PROČ JE TOHLE PRO ČR/EU NEGATIVNÍ? Je to negativní pro podnikatele, kteří investovali do výrobních hal s předpokladem, že američané to budou schopní zaplatit. Smůla - investovali špatně. Pokud ECB způsobí na vyrovnání kurzu inflaci, pak tím okrade všechny ostatní a dá dárek těmto ŠPATNÝM podnikatelům. Japonsko a Čína vlastně efektivně dávají Američanům veškeré importy ZADARMO. Pokud ECB intervenuje, budeme my dotovat Američany. Vy si fakt myslíte, že vyděláme na tom, že američanům darujeme naše zboží a nebudeme chtít nic zpět??
    ondra
    • ondro ondro
      15.12.2004 17:43

      Uniklo ti ale,ze pri silne korune (Euru) nevyvezes vubec nic.Nase zbozi se stane neprodejnym.
      jack
    • ó jak jste moudrý
      11.12.2004 14:10

      AD: <b>...podnikatele, kteří investovali do výrobních hal s předpokladem, že američané to budou schopní zaplatit. smůla - investovali špatně...</b><br><br> Mohu se zeptat do čeho jste invetstoval vy, či v čem podnikáte?<br><br> K ostatnímu si přečtěte můj příspěvek níže.
      • Hehe
        16.12.2004 0:24

        Kurzová intervence znamená, že občané platím svým exportérům rozdíl mezi cenou bez intervence a cenou s intervencí. Já nechápu, proč na tom národ bude líp, když budou platit svým exportérům za to, že exportují, místo toho, aby radši vůbec neexportovali.
        ondra
  • Investori
    10.12.2004 22:56

    Da se ocekavat ze fed neudela nic s padajici hodnotou dolaru do te doby, nez zacnou americke trhy opoustet investori (domaci i zahranicni). Ano, japonske banky skupuji za stamiliardy dolaru mesicne dluhopisy. Drzi si tim menu na jakesi hladine a Cina ma svoji menu podhodnocenou a udrzuje ji tez ve stabilite.Japoncum i Cine se to zarucene vyplaci.Jejich obchod s USA je masivni. Oba staty vedi ze US trh je pro ne klicovy. EU to jeste nevi a chova se tak.
    Thyronx
    • Japonsko a Čína
      11.12.2004 13:28

      Myslím, ze Japoncům a Číne se obchod s USA zas tak moc nevyplácíi a začínají si to velmi dobře uvědomovat. Za vyvezené zboží sice dostávají papírky (nebo čísla na účtech) v USD. Jejich reálná hodnota, tj. směnitelnost za další zboží, se ovšem postupně snižuje. ECB podle mě dělá dobře, že ani neintervenuje, ani bezhlavě nesnižuje sazby - umělý růst HDP založený na spotřebě (a zadlužování) a vyšší inflace je to poslední, co potřebujeme. Jinak souhlasím s tím, že přeregulovanost a vysoké daně je pro Evropu problém a proti Americe a JV Asii ji to jasně znevýhodňuje.
      Honza
      • za pár let
        13.12.2004 14:16

        ty papírky, které nyní oba státy hromadí (vládní dluhopisy USA), mohou být ( a zcela jistě i budou) velice nepříjemným faktorem pro další vlády světového četníka. Každý dluh je nutno někdy splatit. Většinou je ale u států platí nuceně ti, kteří je nenadělali, tedy další generace
        Vladimír
      • ECB
        11.12.2004 13:55

        ECB neintervenuje, jednak proto, že bez spoluúčasti FEDu jsou to vyhozené peníze a druhak proto, že se obává inflace. Řeči o US papírcích, či bezcenných číslech na účtech jsou pouze bláboly (které se vezou na módní antiamerické vlně), neb za USD toho lze světě ještě pořád nakoupit spoustu. Stejné jsou i hloupé řeči o tom, že USA nic nevyrábí. US trhy jsou pořád klíčové. Asie i evropa se tam stůj, co stůj snaží udat své zboží. Najít trhy jinde, či dokonce vše prodat na trhu vlastním je pouze nesplnitelný sen. Proto Ćína drží podhodnocený Juan, proto BOJ vytrvale intervenuje, proto silné euro straší i europapaláše v Bruselu.
        • Re: Komik
          13.12.2004 12:25

          Pokud si přečtete můj příspěvek, není tam ani zmínka o bezcených US papírcích či číslech, jak mi podsouváte. Nepopiratelný fakt ovšem je, že kupní síla USD se pomalu ale vytrvale snižuje jako důsledek toho, že Amerika má přinejmenším posledních dvacet let deficit obchodní bilance, tj. exportuje dolary. Intervenovat ve prospěch dolaru proto, aby nám neklesl export do dolarové oblasti, jak to dělá Japonsko a Čína, jenom znamená si lhát do kapsy.
          Honza
  • Kaslat na inflaci
    10.12.2004 22:43

    ECB se mela vykaslat na inflaci a urychlene snizit urokovou sazbu a to pod hodnotu americke. Udelalo by to kotrmelec - ovsem ze jo- ale na druhou stranu zlevneni pujcek by mohlo rozhybat investovani podnikatelu - firem a preci jen nasledne pomoci v nezamestnanosti. Vubec to nejhorsi je ovsem na jednotlivych vladach EU.... a to je preregulovanost,a vysoke dane.k tomu samozrejme kratky pracovni tyden a jine soc vyhody ponekud "upravit" pro konkurenceschopnost. EU je na tom blbe uz delsi dobu diky vyjmenovanym chybam a snizena hodnota dollaru to jeste eskalovala. EU by mela zacit sama u sebe. I pres hrozby stavek by mela prosadit reformy a ECB muze pomoci snizenim urokove sazby.
    Thyronx
  • FDI
    10.12.2004 16:36

    No je sice pravdou , ze za ery dot.com byl priliv investic velky, ale je divne, ze tvdite, ze tomu tak neni dnes, jelikoz na posledni aukci americkych peti letych treasures byl podil zahranicnich investoru 65% coz je nevyssi podil v historii. Takze z tohoto pohledu to je z vasi strany sporny argument a obdobnych polopravd tam mate jeste nekolik....chce se to jen malinko "selsky" zamyslet a ne se hned priklonit k nazoru nejake investicni skupiny.
    e-boy
    • TRochu kecy ne?
      10.12.2004 21:29

      Můžeš být konkrétnější mě se to naopak zdá od Ondry daleko vyváženější než od tebe. 65% zahraničních investorů je snad nejblběji zvolený parametr. Důležitý je poměr investic do jednotlivých sektorů a ne přímý vliv. Navíc je si třeba uvědomit že řada investorů je po splasknutí bubuliny naprosto insolventních.
      Jiří Havelka
  • "by to oľivilo americké vývozy do USA"
    10.12.2004 16:29

    Pane vedouci katedry, cte vas asi docela hodne lidi, tak by mozna stalo za to si to po sobe aspon jednou precist... Champlain
    Champlain
  • Nesmyslne silny EURo
    10.12.2004 16:08

    Vyvoj kurzu eura v zadnym pripade neodpovida vyvoji ekonomiky eurozony. Pokud to potrva rekneme vic nez pul roku muze byt vysledek jenom jeden - katastrofa pro exportery EMU a diky provazanosti ekonomik nasledne celou Evropu. . . . . . . . . . . . .. . . . .. . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . Opravdu nechapu na co jeste ECB a narodni banky cekaji. Nebo jim to snad vyhovuje? Nutno ovsem podotknout, ze svalovat ekonomicky problemy eurozony na ECB je nesmyslny. Socialisti nevidanym zpusobem dusej v Evrope ekonomiku a ECB sice muze pohnout s urokovymi sazbami, ale to zvysi rust HDP max. o desetiny procenta. EU potrebuje desetkrat tolik ...
    Pavel
  • Ono to klidně může být i obráceně
    10.12.2004 13:58

    a v tom je ta legrace. Pokud se EU trochu nesebere, tak za chvíli půjde se svojí přestárlou populací a přebujelým soc.systémem do kytek. Bez ekon.růstu je silné Euro jen "chvilkovou" záležitostí spekulantů.
    Mike
    • Re: ono to ...
      10.12.2004 14:13

      Tak. Silne Euro nemuze nakonec v podstate uskodit nikomu jinemu nez Evrope. Japonci si to hlidaji podstatne lepe a efektivneji jak je videt z historie vyvoje kursu. Prave proto NECHAPU co ECB dela (respektive NEdela).
      Hlina
      • A z čeho to financují
        10.12.2004 21:32

        Ony intervence proti pohybu Yenu značně zatěžují jejich státní kasu. Otázkou je jestli stabilizací více získávají nebo jestli tratí a zadlužují se. Jejich aktivity v podstatě pomáhají splácet americký státní dluh. Je to opravdu ta cesta?
        Jiří Havelka
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m