Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

07.12.2004 12:29
Autor: 

Slovensko:
Výnosy na dlhopisovom aj swapovom trhu padali spolu so silnejúcim spotovým devízovým kurzom. Záujem nakupovať bolo badať najmä na dlhšom konci krivky. Výnosy na kratšom konci mierne narástli (cca 10 bps), na dlhšom konci (10-15 rokov) bol zaznamenaný pokles asi o 10 bps. Stredná časť poklesla iba málo kvôli plánovanej pondelkovej aukcii. Tá nakoniec dopadla úspešne. Štát si na finančnom trhu požičal 2 mld. Sk prostredníctvom emisie 5-ročných dlhopisov s kupónom 4,80 %. Priemerný výnos (4,19 %) v porovnaní s aukciou rovnakých papierov z konca októbra (4,57 %) klesol až o 38 bps!

Veľký záujem o slovenské štátne dlhopisy v uplynulom týždni však dostal trh až do slabšej likvidity v dôsledku väčšej ochoty kupovať ako predávať. Obchodníci aj naďalej čakajú znižovanie úrokových sadzieb. Podľa kotácií FRA sa v prvom štvrťroku čaká uvoľnenie menovej politiky o 25 až 50 bps.

Polsko:
V první polovině minulého týdne došlo na polském dluhopisovém trhu k významnému pohybu. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 6,63%, 6,66% a 6,44% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Výnosy vzrostly na dlouhém konci výnosové křivky, když se zahraniční investoři rozhodli realizovat své zisky ještě před koncem letošního roku. K růstu výnosů na krátkém konci nedošlo proto, že ministr financí oznámil, že v prosinci dojde ke snížení objemů akce dvouletých dluhopisů.

V úterý došlo k mírnému poklesu výnosů, když centrální banka zveřejnila výhled inflace. Ve středu se konala aukce dvouletých dluhopisů, který měla významný dopad na trh. Poptávka při nabídce 1,5 mld. PLN dosáhla 5,3 mld. PLN, což bylo výrazně nad tržními očekáváními. Dosažený průměrný výnos 6,573% se výrazně pohyboval pod aktuálním tržním výnosem 6,74%. Sekundární trh reagoval poklesem výnosu dvouletého dluhopisu o více než 10bps. Ve čtvrtek se situace uklidnila a výnosy zůstaly stabilní i přes optimistické prohlášení ministra financí o příznivé situaci ve státním rozpočtu. Podobně tomu bylo i v pátek, kdy ministerstvo zveřejnilo odhad inflace, která by v létě příštího roku mohla poklesnout na 2,2%. Trh tak v pátek zavíral na hodnotách 6,49%, 6,47% a 6,31% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

V tomto týdnu bude mít na obchodování největší vliv zveřejnění růstu HDP ve třetím čtvrtletí. Náš odhad je mírně pod tržním odhadem, očekáváme mírný pokles výnosů, zejména na dlouhém konci výnosové křivky. V ostatních dnech bude vývoj závislý převážně na dění na vyspělých trzích.

Maďarsko:
Maďarské dluhopisy obdržely minulý týden dva významné pozitivní signály, jež přispěly k poklesu výnosů (dohromady okolo 17 bazických bodů) ve střední části a na dlouhém konci výnosové křivky. Prvním z nich bylo zveřejnění emisního kalendáře na rok 2005, ze kterého vyplývá, že čistá domácí nabídka dluhopisů bude redukována ve prospěch zahraničních emisí eurobondů. Druhou pozitivní zprávou byly údaje z americké trhu práce, které silně zaostaly za očekáváním trhu, což mělo pochopitelně pozitivní vliv na globální trhy dluhopisů, ten maďarský nevyjímaje.

Tento týden budou pro domácí trh dluhopisů klíčové tři události: zveřejnění výsledku veřejných financí za listopad, publikování říjnového deficitu zahraničního obchodu a čtvrteční aukce tříletého vládního dluhopisu. V prvních dvou případech nečekáme, že by zveřejněná data mohla trhy překvapit, neboť tržní konsensus se jak v případě rozpočtu, tak v případě zahraničního obchodu, pohybuje blízko našich odhadů. Co se týká dopadu čtvrteční aukce na sekundární trh – ten by měl být spíše pozitivní, neboť agentura AKK tentokrát nabízí nižší než obvyklý objem tříletého dluhopisu (40 mld. HUF), což by mohlo podpořit jeho cenu a ještě více pozitivně naladit trh.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.