Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

PPI, CPI a skutečná inflace (opak.)

30.11.2004 14:00
Autor: 

Inflace měřená indexem produkčních cen v průmyslu vystoupila na jedenáctileté maximum. Logicky se vynořila otázka, jaký to bude mít dopad na spotřebitelské ceny a jakou informaci to přináší o stavu české ekonomiky a budoucnosti úrokových sazeb.

Klíčové informace nejsou zřetelné na první pohled. Nejjednodušším způsobem, jak se k nim propracovat, je „ex food & energy“ přístup, eliminující výkyvy cenových indexů spojené nikoli s pnutím vyplývajícím z vývoje poptávky, ale ovlivněné počasím či politikou produkčních kartelů. V českém případě je záhodno vyloučit další netržní vlivy: regulované ceny a dopady změn daňových sazeb. I ČNB tento přístup využívá – viz čistá inflace, korigovaná inflace a korigovaná inflace bez pohonných hmot. Tento postup lze zvolit jak pro spotřebitelské, tak i pro výrobní ceny.

V případě indexu cen průmyslových výrobců. Pokud z PPI odstraníme ceny energií (ropa, plyn, uhlí, elektřina), regulované ceny a ceny železa a potraviny, zjistíme, že meziroční inflace dosahuje zhruba dvou procent, zatímco neupravený index ukazuje inflaci 8,6 %. Nicméně i tato „jádrová“ produkční inflace je na vzestupu.

Nabízí se srovnat jádrovou produkční inflaci s jádrovou inflací u spotřebitelských cen (= korigovaná inflace bez pohonných hmot). Poměrně těsnou závislost vykazují oba cenové indexy, pokud se CPI poměřujeme PPI posunutý o pět měsíců zpět (viz obrázek).

Obr: Jádrové inflace a mezera výstupu (v %)


Výpočty: Patria Online

Že oba cenové indexy skutečně reflektují stav domácí ekonomiky, ukazuje podobný vývoj mezery výstupu (spočítané metodou produkční funkce). Exaktní vztah lze odhadnout například následujícím způsobem:

Nebo při trochu jiné specifikaci inflačních očekávání (kde EXPMARKET představuje inflační očekávání finančního trhu zjišťovaná průzkumem ČNB) takto:

Nevýhodou uvedených odhadů Phillipsovy křivky jsou krátké časové řady (30 pozorování).

Aktuální vývoj produkčních cen a prognózy hrubého domácího produktu na příští rok implikují jasnou informaci: Jádrová inflace se bude i nadále mírně zvyšovat. S tím by mělo být konzistentní další zpřísňování měnových podmínek. Nenechme se zmást, pokud na začátku roku inflace měřená indexem spotřebitelských cen klesne z důvodu nižšího vlivu regulovaných cen a úprav daňových sazeb. Skutečná inflace tiká stále hlasitěji.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • ČNB a komerční banky
    30.11.2004 18:31

    Dnes nám ČNB řekla že občané dluží 300 miliard. A na vkladech mají občané zhruba 1100 miliard KČ.Komerční banky potřebují umístnit na trh v rámci svého obchodu zhruba 70 % vkladů prosrřednictvým úvěrů pro občany.To znamená že dalších 330 miliard potřebují banky půjčit lidem.Když do toho vsuneme úvahu jak toho docílit musíme posoudit chování českého občana /konzumenta/ za jakých podmínek bude ochoten dále se zadlužovat. A to všichni průměrně inteligentní lidi znají. Laciné žboží je ten důležítý stimul.Toznamená nízký úrok.To zabezpečuje komerčním bankám klan tzv.bankovní rada.Bez nízké ceny peněz, je zřejmé že vlastníci bank původně českých,by bez zadluženého klienta /občana/nemohla v tak krátké době tvořit okamžité obrovské zisky.Do té doby než se naplní cíl půjčit občanům dalších 330 miliard, bude ČNB hlásat že inflace je nízká a že nemá důvod zvedat úrokové sazby.Inflace je ,a je daleko vetší.Všichni svorně mlčí včetně státu,kterému to taktéž pomáhá v životu na dluh a ještě tuto zrůdnou manipulaci inflace dává za svůj úspěch vládnutí.Můj dotaz.Kam až to dojde.Korumpujeme jž už vše včetně dat.
    Tonda
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m