Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kontrola finančních konglomerátů

Kontrola finančních konglomerátů

22.11.2004 16:12
Autor: 

Dne 27. října 2004 schválila vláda návrh zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o finančních konglomerátech). Tímto zákonem má být do našeho právního řádu zapracována Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2002/87/ES ze dne 16. prosince 2002 („Směrnice“). Směrnice klade důraz na obezřetný dozor, který se týká zejména kapitálové vybavenosti a koncentrace rizik na úrovni konglomerátu finančních institucí, operací uvnitř konglomerátu, vnitřního řídicího a kontrolního systému na úrovni konglomerátu. Směrnice měla být transformována do právních řádů členských států do 11. srpna 2004, přičemž určitá ustanovení Směrnice by měla být na dozor nad finančními konglomeráty aplikována od 1. ledna 2005 resp. v průběhu kalendářního roku 2005.

Ministerstvo financí uvádí, že cílem předkládaného zákona je zejména zajistit spolehlivá kontrolní opatření pro finanční skupiny, které se zabývají křížovými finančními aktivitami mezi různými odvětvími finančního trhu. Současný rozvoj finančních trhů vede k utvoření finančních skupin, které poskytují služby a produkty v různých oblastech finančních trhů. Takové skupiny jsou označovány jako finanční konglomeráty, přičemž některé z těchto konglomerátů patří mezi největší finanční skupiny. Pokud by tyto konglomeráty, tj. zvláště banky, pojišťovny a obchodníci s cennými papíry, jež jsou jejich součástí, musely čelit finančním potížím, mohly by vážně destabilizovat finanční systém a postihnout jednotlivé vkladatele, pojistníky či investory.

Vznik Směrnice i návrhu uvedeného zákona je vyvolán vývojem na finančním trhu, zejména častým propojování bankovních a pojišťovacích aktivit. Tato skutečnost vedla mnoho zemí k tomu, že spojily orgány vykonávající dozor nad těmito finančními institucemi. Vhodnost integrace dozorových činností je tak nyní věcí diskuse v řadě zemí. Příklady států, které již sjednotily dozor na uvedenými finančními institucemi do jednoho orgánu, jsou např. Dánsko, Belgie, Irsko, Rakousko, Německo a Velká Británie. Dále je možno podotknout, že v rámci EU je na vytváření jednotného kontrolního rámci kladen důraz také v souvislosti s vytvářením jednotného trhu v oblasti finančních služeb.

V České republice byla schválena dne 12. května 2004 Koncepce integrovaného státního dozoru nad finančním trhem. V první etapě má dojít do 30. června 2005 k integraci dohledu nad bankami a dohledu nad družstevními záložnami do České národní banky a do 31. prosince 2005 k integraci státního dozoru nad kapitálovým trhem se státním dozorem v pojišťovnictví a penzijním připojištění do Komise pro cenné papíry. Ve druhé etapě má dojít k datu přistoupení České republiky k Hospodářské a měnové unii (přijetí jednotné měny euro) k integraci dozorů vykonávaných dvěma institucemi uvedenými výše do jediné instituce integrovaného dozoru. Orgány dozoru musí být vybaveny odpovídajícími zákonnými nástroji kontroly a současně musí být schopné na úrovni rozsáhlých skupin posoudit finanční postavení bank, pojišťoven, obchodníků s cennými papíry a jiných regulovaných finančních institucí, které jsou součástí finančního konglomerátu, co se týká jejich kapitálové vybavenosti, koncentrace rizik a operací uvnitř skupin.

Připravované legislativní kroky by měly vést ke zlepšení kontrolních mechanismů ve vztahu k činnosti finančních institucí a tím jednak ke snížení potenciálních rizik plynoucích z činnosti uvedených institucí a dále k zefektivnění činnosti kontrolních orgánů samotných. Vzhledem k průběhu legislativního procesu však prozatím nelze posoudit konečné znění uvedeného návrhu zákona a nezbývá než vyčkat na jeho konečné znění schválené Parlamentem.

Markéta Lindnerová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.