Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

16.11.2004 12:39
Autor: 

Slovensko
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo pod vplyvom situácie na devízovom trhu. Posilňovanie kurzu koruny opäť vyvolalo špekulácie o možnom znižovaní sadzieb, čo sa následne prejavilo v poklese výnosov asi o 7 bps na krátkom konci krivky. Čiastočne k tomu dopomohli aj slová ministra financií o tom, že vidí priestor na pokles sadzieb. I dlhší koniec mierne poklesol cca o 2-3 bps pod vplyvom vývoja európskych benchmarkov. Aj v tomto týždni bude určujúcim faktorom vývoj na trhu s korunou, dlhší koniec bude sledovať vývoj na európskych trhoch.

Polsko:
Výnosy polských dluhopisů minulý týden klesaly. Trh otevíral v pondělí na hodnotách 6,93%, 6,91% a 6,58% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Ten samý den také došlo k poklesu výnosů vlivem technického obchodování. Prohlášení ministra Hausnera, že deficit státního rozpočtu by mohl být o 2,5-5 mld. PLN nižší, než se původně plánovalo, nemělo na obchodování prakticky žádný vliv. Výrok ministra financí, že příjmy z privatizace, které budou oproti předpokladům vyšší o cca 1-1,2 mld. PLN, mohou nahradit výnosy z prodeje dluhopisů v prosinci, způsobil mírný pokles výnosů. Pozitivní výrok pro dluhopisy zazněl z úst člena výboru pro měnovou politiku Nieckarze. Ten prohlásil, že se inflace sníží na cílovou úroveň , aniž by bylo nutné dále zvyšovat sazby. Ve středu se konala aukce tří a sedmiletých indexovaných dluhopisů, její dopad na sekundární trh byl minimální. Ve středu také došlo po zveřejnění výše peněžní zásoby k mírné korekci výnosů směrem nahoru. Ve čtvrtek byly trhy kvůli státnímu svátku uzavřeny. V pátek pokračoval trend poklesu výnosů způsobený nečekaně holubičím prohlášením člena výboru pro měnovou politiku Filara, který se dosud svými výroky prezentoval spíše jako zastánce přísnější měnové politiky.

Trh tak v pátek zavíral na hodnotách 6,80%, 6,70% a 6,43% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. V tomto týdnu bude podle našeho názoru pokračovat předchozí trend poklesu výnosů. Měla by tomu napomoci i zveřejněná data o nízkém růstu mezd a průmyslové výroby, stejně jako nízká míra růstu spotřebitelských cen.

Maďarsko:
Euforie, která panuje na trhu dluhopisů již třetí týden, stále nemizí a výnosy dále padají podél celé výnosové křivky. Během posledních pěti obchodních seancí výnosy poklesly o dalších 40 bazických bodů (zde je však třeba upozornit, že relativní zisky vůči rovněž posilujícím německým Bundům již nebyly tak výrazné). Optimismus trhu byl nicméně nejlépe patrný ve čtvrtek při aukci 15 letého dluhopisu, která byla rekordně přeupsána, takže stát nakonec prodal dluhopisy v objemu 20 mld. HUF místo původní nabízených 15 mld. HUF.

Naděje na výrazné redukce základní úrokové sazby tedy trh nasměrovaly jedním směrem a je nepravděpodobné, že by se tato nálada změnila před zasedáním bankovní rady, resp. před publikováním čtvrtletní inflační zprávy 22. listopadu. Příští pondělí tedy uvidíme nakolik budou očekávání trhu sebenaplňující se. Za předpokladu, že se EUR/HUF nebude dále blížit k hranici 240, očekáváme pokles základní sazby o 50 bazických bodů. Takový pokles základní sazby dnes trh považuje jíž jako samozřejmý. Celkové vyznění inflační zprávy (resp. inflační prognóza MNB) a komentář k zasedání bankovní rady pak trh dluhopisů nasměrují dalším směrem.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m