Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

09.11.2004 12:25
Autor: 

Slovensko:
Dlhopisový trh bol pokojný a v tejto pokojnej atmosfére sme zaznamenali mierny rast cien dlhopisov. Výnosová krivka poklesla po celej dĺžke, vo väčšom rozsahu na dlhšom konci. Výnosy pri splatnostiach 1 až 3 roky išli smerom dolu o 2-3 bps a pri 10 až 15 ročných bondoch skĺzli až do 5 bps. Očakávania o poklese oficiálnych úrokových sadzieb postupne ochabli. Momentálne trh FRA indikuje redukciu sadzieb v horizonte troch mesiacov o 25 bps. Polsko:
Výnosy polských dluhopisů byly na počátku minulého týdne stabilní především kvůli pondělnímu svátku Všech svatých, kdy byly trhy uzavřeny, na konci týdne došlo ke jejich poklesu. Trh otevíral v úterý na hodnotách 7,04%, 7,06% a 6,82% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Zveřejnění informace, že na konci listopadu dosáhne deficit státního rozpočtu 80-82%, neměl na vývoj na trhu prakticky žádný dopad. Podobně tomu bylo i u středeční aukce dvouletého dluhopisu, která dění na sekundárním trhu neovlivnila. Průměrný výnos v aukci dosáhl 7,04%, poptávka činila 3,9 mld. PLN, nabízen byl objem bylo 2 mld. PLN. V závěru středečního obchodování jeden z velkých institucionálních investorů nakoupil velký objem desetiletého dluhopisu a způsobil pětibodový pokles výnosů na dlouhém konci výnosové křivky. Horší než očekávaná výše indexu podnikatelského prostředí podle NBP poslala dolů výnosy prakticky po celé výnosové křivce. V pátek došlo k dalšímu mírnému poklesu výnosů a trh tak zavíral na hodnotách 7,00%, 6,97% a 6,67% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

Maďarsko:
Trh dluhopisů v průběhu minulého týdne pokračoval v býčím trendu, který byl podporován příznivým vývojem dluhopisů ve vyspělých trzích, zejména pak v Německu. Ceny tentokrát rostly podél výnosové křivky. Minulý pátek tak již výnosy na krátkém konci výnosové křivky, resp. sazby FRA indikovaly, že trh velmi reálně počítá s tím, že základní úrokové sazby MNB o dalších 25 bazických a to již listopadovém zasedání centrální banky. Podle našeho názoru lepší než očekávané výsledky veřejných rozpočtů za říjen skutečně otevírají prostor pro redukci základní úrokové sazby, a to již na listopadovém zasedání bankovní rady MNB. V tuto chvíli již trh počítá s poklesem o 25 bazických bodů a my se s tímto názorem ztotožňujeme za předpokladu, že meziroční inflace vykázala v říjnu další viditelný pokles. Krátký konec výnosové křivky by tedy mohl nadále těžit z pozitivního sentimentu, který právě povzbuzují naděje na pokles základní sazby. Na dlouhém konci výnosové křivky již pozitivní vývoj neočekáváme, a to s ohledem na dva omezující faktory, kterými mohou být: negativní vývoj cen dluhopisů na vyspělých trzích a příprava výhodných pozic před čtvrteční aukcí tří a patnáctiletého vládního dluhopisu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data