Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stručné ohlédnutí po patnácti letech

Stručné ohlédnutí po patnácti letech

25.10.2004 16:36
Autor: 

Příští měsíc tomu bude patnáct let od začátku proměny české společnosti. Vývoj českého hospodářství od sametové revoluce do současnosti nebyl nijak jednoduchý. Řada komplikací se projevuje ještě dnes a některé dopady transformace u nás stále pociťujeme. Základní úkol se ovšem z velké části podařilo splnit: přeměnit centrálně plánové socialistické hospodářství na tržní ekonomiku. V roce 1989 byl podíl soukromého sektoru v ekonomice prakticky nulový, loni se již soukromé firmy na tvorbě HDP podílely 82 procenty. Po úvodním transformačním šoku, kdy výkon ekonomiky prudce klesl, přišlo několik let poměrně svižného růstu (1994-1996). Ovšem za cenu výrazného prohloubení vnější nerovnováhy a zhoršení hospodaření bank. Korekce s sebou přinesla restriktivní vládní balíčky, bankovní „credit crunch“ a měnový otřes v roce 1997. Výsledkem byl pokles HDP v letech 1997 a 1998. Výrazným impulsem k obnovení restrukturalizace ekonomiky a zrychlení hospodářského růstu byl zvýšený příliv zahraničích investic, který se datuje od roku 1998. V průběhu transformace se těžiště ekonomiky, jíž dominoval průmysl, posunulo více ke službám. Transformace se neodehrává ve vakuu. Nemalými změnami prošla v posledních patnácti letech také světová ekonomika. Západoevropské země, které se staly našimi hlavními obchodními partnery, postihla vleklá strukturální krize. Mezitím stihlo spatřit světlo světa euro. Nejdříve bezhotovostní, později i ve formě mincí a bankovek. Prakticky na celou Evropu začíná dopadat fenomén stárnutí populace a jeho důsledky. Globální hospodářský růst ohrožují stále častěji se opakující vlny vysokých cen ropy a zvýšená aktivita teroristických organizací.

Hlavními nevyřešenými problémy transformace českého hospodářství je výrazné zvýšení strukturální nezaměstnanosti, opakované prohlubování vnější nerovnováhy a hluboké schodky veřejných rozpočtů. Nezaměstnanost, fenomén, který desítky let neexistoval, se vyšplhala až na téměř 11 procent. Teprve potom se dostal trh práce do pozornosti vlády. Přesto dosud nejsou na obzoru změny, které by nepříznivý vývoj nezaměstnanosti zvrátily. V současnosti sice vypadá situace na trhu práce o něco lépe, ale jen díky poklesu cyklické složky nezaměstnanosti, strukturální nezaměstnanost zůstává nadále velmi vysoká. V úvodu transformace hospodařila vláda s přebytkovými rozpočty, ale již od roku 1994 neznají veřejné rozpočty jiná než záporná salda. Vládní finanční statistika se začala výrazně zhoršovat od roku 2000 a negativní trend prozatím nezvrátila ani zahájená reforma veřejných rozpočtů. Nedisciplinovanost vlády ohrožuje nejen možnost vstupu do eurozóny, ale především stabilitu české ekonomiky. České republice kvůli tomu již několikrát klesl rating.

Jakých bude příštích patnáct let? Kdoví. Klidná doba to ale nebude. Výzvou pro další vlády je střednědobá stabilizace veřejných rozpočtů a zahájení reforem, které by měly odvrátit dlouhodobá rizika spojená se stárnutím populace. Evropská unie, do níž jsme se zapojili, si již otevřeně přiznává selhání při řešení svých ekonomických problémů. Českou republiku a ostatní nováčky v unii navíc čeká přelomový okamžik. Z našich peněženek pravděpodobně zmizí měna, které na našem území obíhá v různých formách již od roku 1892. Sestavit ekonomické prognózy na patnáct let dopředu ale smysl nemá.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Nespletli jste se ?
    25.10.2004 16:52

    Az dosud jsem si myslel, ze zmena nastala (a tedy i vyroci 15 let bude) az 17. listopadu, ne jiz 28.rijna... Jinak je zajimavé, ze podil prumyslu na HDP je v CR nejvyssi v ramci celé EU, takze vyznam prumysllu je zatim oproti jinym zemim EU stale dosti vysoky...
    y
  • Perfect
    25.10.2004 16:51

    Snad nejlepší článek, který jsem kdy na Patrii četl.
    John Railip
    • Souhlas
      25.10.2004 17:08

      Je to realisticky psaný článek bez tradičního ideového balastu v posledním odstavci.
      PaulC
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.