Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus tvrdí, že je nesmysl vytvářet EU jako protiváhu USA

Klaus tvrdí, že je nesmysl vytvářet EU jako protiváhu USA

20.10.2004 18:33
Autor: 

Prezident Václav Klaus dnes upozornil na chyby teorie o tom, že EU musí vytvořit bližší uskupení jako protiváhu Spojeným státům. „Domnívám se, že by byla tragédie uměle sjednocovat Evropu jen pro to, aby byla vytvořena protiváha,“ řekl Klaus v projevu k návrhu Evropské ústavy.

„Jde o absolutně špatnou myšlenku … kontinentální způsob uvažování je jednou ze strašných chyb nás všech,“ dodal Klaus, který je znám jako kritik Evropské unie, píše agentura Reuters. Hlavy států EU podepíší smlouvu o Evropské ústavě 29. října v Římě, nicméně její ratifikace je nejistá v sedmi zemích, včetně Británie a Dánska, kde se bude konat referendum. Ústava přinese Unii společného prezidenta a ministra zahraničí.

Klaus říká, že celý sytém EU byl vybudován na základě „komplexu chybných domněnek“ a musí být nahrazen. Problémy se váží k propasti mezi občany a politiky, nadměrné regulaci, centralizované byrokracii a rostoucí neefektivnosti. Klaus žádá Unii volného trhu a omezenějšího řízení shora.

„Nová ústava, podle mého názoru, neřeší reálné problémy Evropy,“ řekl Klaus v projevu před britským parlamentem zaštítěným Bruges Group (euroskeptická skupina). Prezident byl skeptický vůči budoucnosti eura – „nemyslím, že v delším horizontu můžeme mít měnovou unii bez fiskální a politické unie … nemyslím, že bychom měli spěchat s jejím vytvořením,“ řekl Klaus.

(zdroj: Reuters)


Váš názor
  • Klaus je vul
    20.10.2004 22:47

    protoze si mysli, ze kdyz delal vytahare v Americe ze je odbornik, ale neni, je to jen starej ukecanej moula, ktery podleza americanum. Pravda je, ze amerika je dnes konkurence neschopna, prace odchazi na vychod, a sluzby pro ne delaji indove. Je sice pravda, ze neco vyrabeji, ovsem z 260 milionu nemohou byt vsichni tak docela blbi. Ale prumery american je skutecne hloupy a naivni. Vetsinu technologicky narocnych vyrobku pro ne delaji Japonci, nemci a ted i uspesne cinane. Pokud mi neverite, podivejte se na hodnotu americkeho dolaru proti euru. mimo toho se podivejte na vnitrni a vnejsi zadluzeni ameriky. Pokud se nemylim, vnitrni dluh je kolem 50.000 dolaru na obyvatele, coz je suma kterou prumerny american neda v zivote dohromady. To co vam servirujou o americe na televizi, neni tak docela pravda. meli byste videt, jak prumerny "Joe citizen" v americe zije. Nic moc. ale Klaus krafa, krafa, krafa, a vaznym profesorskym hlasem ustedruje pitomosti na kvadrat.
    Franta
    • Odborník žasne a laik se nestačí divit
      21.10.2004 12:09

      Nevim, jak jsi na tom s ekonomickým vzděláním, ale podle toho, co tady píšeš, tak to asi moc dobré nebude. Taky nevím, jak můžeš házet všechny Američany do jednoho koše (co znamená průměrný Američan?). Za prvé si trošku pleteš pojem konkurenceschopnost (Amerika je na 2. místě na světě hned za Finskem) se zadlužeností. Ano Amerika se potýká s vysokou vnitřní i vnější zadlužeností. Rozhodující ovšem není částka, ale poměr dluhu, v případě USA, k GNP. Například ČR je na tom,co se týče deficitu veřejných financí podstatně hůř. Za 2. nejvíce technologických inovací se vytváří právě pod vlastnictvím amerických společností (high-tech technology). To, že se firmy přesouvají do zemí, kde jsou zejména nižší mzdové náklady a nižší daňové zatížení neznamená, že se tyto produkty nevyvíjejí ve vlastnictví amerických firem. A za 3. Evropská unie a zejména jednotlivé členské státy by se měly zaměřovat na řešení svých vlastních problému ne se pořád ohlížet na USA, které by jim ovšem mohly být v mnoha věcech příkladem.
    • Franto, ten vul jsi ty
      21.10.2004 2:51

      Tak jsi na me udelal dojem, ze pokud jsi vubec nekdy v USA byl, tak leda v nejaky zapadly ctvrti, kde ziji lide o kterych pises, a asi tak vrana k vrane seda, takze jsi jeden z nich. A asi jsi nejlepsi ekonom ktereho znam a kterej ma spousta cisel v hlave. Tak taky ukaz na nas, jak zije prumernej ceskej Franta, chytroline.To jenom blbci z vesnice jako jsi ty, co se dostali nejdal nekam na zahumenku za celej zivot nedokazou nic vic, nez zavidet, co ma soused k obedu. Tak zavid a neplet se tam kde te nepotrebujou.
      chytra holka
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů